Categories: Biznis

Prihvaćena inicijativa  VTK/STK BiH za nastavak korištenja primjene postupka carinjenja po fakturi

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH (VTK/STK BiH) podržava odluku Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) da prihvati inicijativu VTK/STK BiH o  izmjenama Zakona o carinskoj politici BiH, a koje se odnose na nastavak korištenja pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe. S obzirom da Odlukom o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH nije predviđen pojednostavljeni postupak po fakturi, inicijativa za izmjene Zakona,  koju je VTK/STK BiH predložila u saradnji s mnogobrojnim izvozno orijentiranim kompanijama, podrazumijeva da se pri uvozu i izvozu kao pojednostavljena carinska deklaracija može koristiti trgovinski ili službeni dokument. Svrha pojednostavljenog postupka po fakturi je jednostavnija i brža procedura izvoza, odnosno pojednostavljenje kojim će se potaknuti izvoz za robe koje imaju niskoakumulativni karakter.

„Uzimajući u obzir nestabilno globalno tržište, povećanje troškova proizvodnje, neizvijesnost zadržavanja kupaca, te eventualnog osvajanja novih ino kupaca, smatramo da mjera produžavanja primjene postupka carinjenja po fakturi predstavljala vrlo značajan i podsticajan elemenat za održavanje i eventualno povećanje izvoza bh. izvoznika. U tom smislu, prihvatanje naše incijative od strane UIO BiH predstavlja veliko olakšanje za poslovanje privrednih subjekata,“ rekao je predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković.

Predsjednik Marinković apelira na nadležne institucije da se odluka što prije usvoji, jer trenutna odluka važi do 31. januara 2023. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Pozitivni efekti primjene pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi su  provođenje jednostavnije i brže procedure uvoza i izvoza tokom cijelih 24 sata, svakog dana u mjesecu, a što direktno utiče na bržu snadbjevenost sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju kao i povećanje količina izvoza u kratkom vremenskom periodu. Prihvatanje ove inicijative VTK/STK BiH je veoma značajno za privredne subjekte, jer bi se ukidanjem pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi ugrozio izvoz, produžio bi se rok isporuke prema kupcima, smanjili proizvodnja i poslovne aktivnosti, a povećala cijena proizvoda.

Redakcija

Recent Posts

U DOMU MARINKOVIĆA SLAVLJE: Maja bila prekrasna djevojčica

Jedna od najatraktivnijih učesnica rijalitija ”Elita” Maja Marinković danas proslavlja svoj rođendan.  Ona puni 28 godina, a…

29 minuta ago

Zastava Srbije u Drvaru, uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Zastava Srbije postavljena je u Drvaru uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a koja će 23. maja…

1 sat ago

Nikola Pejović produžio ugovor sa Borcem

Dan uoči završne borbe za „duplu krunu“ Nikola Pejović produžio je ugovor sa FK Borac…

2 sata ago

FAVORIT ZA POBJEDU U POPULARNOM TAKMIČENJU: Sidik Šabanović o uspijehu, karijeri i očinstvu

Skromni momak raskošnog glasa iz mjesta Poriječani pored Visokog Sidik Šabanović u najužem je krugu…

3 sata ago

Sastojak zbog kojeg će vaše ruže bujno cvjetati krije se u voću

Trikova koji će pomoći cvijeću da cvjeta lijepo, bujno i zdravo nikada nije previše, a…

3 sata ago

Medulin: Uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog izvora

Požar u marini Foto: HTV / HRTPožar koji je prošle srijede buknuo u marini u…

3 sata ago