in

Dijelio je poljupce političarima i bio tvorac doktrine o ograničenom suverenitetu / Bljesak.info

Dijelio je poljupce političarima i bio tvorac doktrine o ograničenom suverenitetu / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Dijelio je poljupce političarima i bio tvorac doktrine o ograničenom suverenitetu / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anna-news / Leonid Brežnjev (Kamjanske (Kamenskoje), 19. prosinca 1906. – Moskva, 10. studenog 1982.)

Na današnji je dan prije 40 godina, 10. studenoga 1982. preminuo sovjetski lider Leonid Brežnjev, koji je zavladao nakon svrgavanja Nikite Hruščova.

Leonid Iljič Brežnjev se rodio 19. prosinca 1906. godine u mjestu Kamenskoje (kasniji Dniprodžeržinsk) na području današnje Ukrajine.

Godine 1939. bio je sekretar Dnipropetrovskoga oblasnoga komiteta KP Ukrajine, a u II. svjetskom ratu načelnik političke uprave 4. ukrajinske fronte, od 1943. ima čin general majora. Od 1950. prvi je sekretar CK KP Moldavije, od 1952. član CK KPSS-a pa kandidat za člana Prezidija i sekretar CK KPSS-a.

Nakon smrti J. V. Staljina (1953) izgubio je položaje u CK-u i postavljen je za zamjenika načelnika Glavne političke uprave vojske i mornarice.

Nikita Hruščov se zauzeo za nj pa je 1954. postao drugi, a 1955. i prvi sekretar CK KP Kazahstana, zatim ponovno član CK 1956., kandidat za člana Prezidija i sekretar CK KPSS-a te član Prezidija CK KPSS-a 1957. Godine 1960. postavljen je za predsjednika Prezidija Vrhovnoga sovjeta (nominalno šef države). U srpnju 1964. preuzeo položaj drugog sekretara CK KPSS-a.

Foto: Internet / Komunistički lideri Leonid Brežnjev i Josip Broz

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Inače, tadašnji sovjetski vođa Hruščov rođen je u selu Kalinovka, u blizini ukrajinskog područja, nedaleko od današnje granice između Ruske Federacije i Ukrajine, a bio je od Brežnjeva stariji oko 12 godina.

Brežnjev je bio prividno odan Hruščovua, ali je 1964. godine sudjelovao u svrgavanju Hruščova, a zatim ga je i zamijenio na mjestu lidera SSSR-a.

U studenome 1968. formulirao je doktrinu o ograničenom suverenitetu, po kojoj jedna socijalistička država ima pravo intervenirati u drugoj ako je u toj ugrožen socijalizam (Brežnjevljeva doktrina).

Ta je doktrina služila za opravdanje sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968. Tijekom 1970-ih normalizirao odnose sa SR Njemačkom i smanjio napetosti sa SAD-om politikom detanta (potpisao SALT 1 i dogovorio SALT 2).

U svibnju 1977. uklonio Nikolaja Podgornoga s mjesta predsjednika Vrhovnoga sovjeta pa preuzeo i položaj šefa države.

Posljednje godine njegove vlasti obilježile su gospodarska stagnacija, razmah korupcije, progoni disidenata te zaoštravanje odnosa sa SAD-om (sovjetska intervencija u Afganistanu 1979).

Ostao je na vlasti zatim sve do svoje smrti 1982. godine tj. ukupno tijekom 18 godina. Iz nekog razloga Brežnjev se volio ljubiti s muškarcima, i to prilično strastveno…

Video: Brezhnev Kiss


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najslađa modna revija: Pogledajte fantastične haljine od čokolade

Najslađa modna revija: Pogledajte fantastične haljine od čokolade

Golinjevo-smijesna djeca

Golinjevo-smijesna djeca