in

TAJNA JE U JEDNOSTAVNOSTI: Kako je Sejo Boy pokorio estradu

TAJNA JE U JEDNOSTAVNOSTI: Kako je Sejo Boy pokorio estradu
Slatka-Tajna.Eu

Kada se početkom novog vijeka javio svojevrstan pokret vraćanja stare slave domaćoj estradnoj sceni, pojavilo se mnogo imena koja su u tom trenutku iznjedrila brojne pjesme vrijedne pomena. Nino Pršeš, Selma Muhedinović, grupa „Erato“ ili Edwin Po samo su neka od njih. Iako se možda posljednji priključio pomenutom „pokretu“, Sejo Boy takođe spada u ta imena. On je 2005. godine objavio album „Hoću na tvoje rame“, sa kojeg se izdvojila istoimena pjesma.

Pomenuta numera će uskoro proslaviti punoljetstvo, a za ovih 17 godina životnog vijeka izborila se za status pravog hita, te se danas o njoj može govoriti kao o kultnoj pjesmi. Na internet platformama došla je čak do impresivnih 13 miliona pregleda ili slušanja. Iako nikad kasnije nije ponovio sličan uspjeh Sejo Boy je ovom pjesmom stekao status izgrađenog i ostvarenog estradnog imena.

Sama pjesma donosi jedan jednostavan narativ. Lirski subjekt je rastavljen od osobe koju voli, te je doziva svojom pjesmom. O detaljima njihovog odnosa možemo samo nagađati. Iz skromnih ili škrtih stihova ne saznajemo da li je njihova ljubav bila ostvarena ili se radi o platonskom odnosu.

Ono što znamo sigurno je da on tu osobu iskreno voli, da mu nedostaje, da je doziva, te da se nada nekom budućem susretu. I to je to, dvije strofe i refren koji se ponavlja čak 8 puta. Ipak, i to je bilo dovoljno da pjesma stekne zavidnu popularnost i uđe u srca publike. Seji Boyu na tome treba čestitati. Njegov senzibilitet i interpretacija ove pjesme u najvećoj mjeri je doprinijela kultnom statusu koji ima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










To, i pomalo aforistični stihovi iz refrena. Oni koji govore o miješanju crne i plave kose. Taj simbol miješanja različitosti je možda i najdominantniji motiv pjesme. Još kad se zna da je pjeva momak plave kose… Pa, ona je kao krojena za Seju Boya.

Piše: Ozren T.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nakon otvaranja prelijepog stadiona, bh. klub se pohvalio i vrhunskim svlačionicama

Nakon otvaranja prelijepog stadiona, bh. klub se pohvalio i vrhunskim svlačionicama

RAT UŽIVO: Rusija objavila – ‘Povlačimo se iz Hersona!’

RAT UŽIVO: Rusija objavila – ‘Povlačimo se iz Hersona!’