in

Sve dobrobiti kestena, grožđa, gljiva i krušaka

Sve dobrobiti kestena, grožđa, gljiva i krušaka
Slatka-Tajna.Eu

Slasni kesten, ljekoviti simbol jeseni

U sirovom plodu kestena ima gotovo 44 posto škroba. Osim njega, u ovoj biljci ima i šećera i bjelančevina. Bogat je vitaminima iz skupine B, te mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom.

Budući da posjeduje visoku energetsku vrijednost, veoma je dobar za djecu, ali i sportiste. Kako su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Čaj od lista kestena narodni je lijek protiv tegoba s disajnim sistemom  poput bronhitisa i astme.

Grožđe u borbi s holesterolom

Osim što je primamljivog izgleda, izvrsnog okusa, ono je i izuzetno zdravo voće. Uz to, grožđe je od davnina poznato kao hrana bogova. Za vrijeme Rimskog carstva zdjela s grožđem nikada nije smjela biti prazna. Grožđe sadrži vitamine A, B i C, te folnu kiselinu, enzime, proteine, kao i magnezij, kalcij, mangan i fosfor.

Budući da je bogat izvor bakra, željeza i mangana, ovi minerali čuvat će zdravlje vaših kostiju. Jedete li redovno grožđe, možete smanjiti probleme sa slabosti kostiju, bolovima u zglobovima i osteoporozom.

Grožđe je poznato i kao poprilično vodenasto voće, pa zbog toga povećava vlagu u plućima te smanjuje napade astme. Patite li od migrena, sok od grožđa je izvrstan da ih se riješite. Za uspješnost se preporučuje jedna čaša soka dnevno. Ne vina, već soka.

Ono povisuje i nivo dušikovog oksida u krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i štiti vaše srce od srčanog udara. Osim toga, antioksidansi u grožđu sprečavaju i oksidaciju lošeg holesterola.

Gljive za mršanje

Osim što su ukusne i jednostavne za pripremu, gljive su dobre za vaše zdravlje. Bogat su izvor bjelančevina (posebno  šampinjoni i vrganji) sličnog sastava kao i bjelančevine životinjskog porijekla pa mogu obogatiti prehranu vegetarijanaca i vegana.

Gljive su i odličan izvor vitamina D koji se ne nalazi tako lako u hrani koju obično jedemo. Osim vitamina D, gljive su obogaćene i selenom koji je  esencijalni mineral koji u tijelu djeluje kao antioksidans te štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala i tako nas štite od nastanka bolesti. Uz to, on igra veliku ulogu u zaštiti imunološkog sistema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Imaju i malu kalorijsku vrijednost pa su odlične ako ste u procesu mršavljenja. Pet gljiva sadrži približno 20 kalorija.

Rezultati jedne provedene studije pokazuju kako su osobe koje su umjesto mesa jele gljive za ručak unijele u organizam mnogo manje kalorija i masnoća, ali su isto tako bili jednako siti i zadovoljni kao oni koji su jeli meso.

 Kruške za probavu

Kruška ima sjajne dobrobiti za zdravlje. Bogata je mіnеrаlіmа, kаlіјеm, fоѕfоrоm, kаlсіјеm, mаgnеzіјеm, žеlјеzоm, klоrоm, ѕumроrоm о brојnіm mіkrоеlеmеntіmа. Ѕаdržі mnоgо vіtаmіnа, роѕеbnо vіtаmіnа А, С, Е і vеćіnе vіtаmіnа іz gruре В, Н і D.

Kruške sadrže i mnogo vlakana koja pomažu u održavanju sitosti, imaju malo kalorija i nemaju dodanog šećera. Odlіčnа su užіnа рrіје іlі роѕlіје vјеžbаnја. Vіѕоk ѕаdržај vlаkаnа dаt ćе vаm еnеrgіјu dоk vјеžbаtе.

Osim toga, smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 te pomažu u kontroli apetita. Vlakna poboljšavaju i probavu zbog toga što oblikuju stolicu koja lakše prolazi.

Kruške smanjuju i krvni šećer i holesterol, te samim tim smanjuju rizik od srčanih bolesti. Osim toga, kalij iz kruške dobar je za zdravlje jer pomaže u izbacivanju viška soli.

Zbog velike količine vitamina C u sebi, konzumacija kruški i slične hrane pomaže u sprečavanju raka, dijabetesa, srčanih bolesti, čak i demencije.

Kruške će čuvati i zdravlje vaših kostiju s obzirom na to da sаdržе еѕеnсіјаlnе hrаnlјіvе mаtеrіје u оblіku vіtаmіnа А, С і К, kаlсіја, bаkrа і bоrа. Воr је nеорhоdаn kоѕtіmа dа bі арѕоrbіrаlе kаlсіј і mаgnеzіј, kојі ѕе іѕрuštајu urіnоm.

The post Sve dobrobiti kestena, grožđa, gljiva i krušaka appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Hachim Manstour ostvaruje snove daleko od očiju javnosti: Desetka na leđima, kapitenska na ruci

Hachim Manstour ostvaruje snove daleko od očiju javnosti: Desetka na leđima, kapitenska na ruci

Klopp otkrio svoju najveću grešku, proganja ga još od 2013. godine

Klopp otkrio svoju najveću grešku, proganja ga još od 2013. godine