in

RAT UŽIVO: Rusija objavila – ‘Povlačimo se iz Hersona!’

RAT UŽIVO: Rusija objavila – ‘Povlačimo se iz Hersona!’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusija objavila – ‘Povlačimo se iz Hersona!’

16: 48 Vitalij Kim, guverner Mikolajiva, upozorio je ljude da ne daju informacije. Na Telegramu je objavio: “U interesu oružanih snaga, molim sve uključene da zadrže informativnu šutnju u smjeru juga.”

16:40 Rusija je upravo objavila da povlači trupe iz grada Hersona, jedinog regionalnog sreišta kojeg su osvojili od početka invazije. Naredbu je izdao ministar obrane Sergej Šojgu.

16:28 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je Moskva s vremena na vrijeme imala kontakte s američkim dužnosnicima. Rekla je da su takvi kontakti bili između određenih neimenovanih vladinih agencija u obje zemlje, ali rusko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo uključeno. Reuters izvještava da je Zaharova potvrdila da će uskoro biti američko-ruskih konzultacija o sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja New Start, posljednjem preostalom sporazumu o kontroli naoružanja između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila. Ruska državna novinska agencija Tass također prenosi komentare Zaharove u kojima ona kritizira Njemačku. Citira njene riječi: “Umjesto da koristi svoj utjecaj na kijevski režim, njemačka strana, protivno vlastitim zakonima i propisima koji zabranjuju izvoz smrtonosnog oružja u krizna područja i zone oružanih sukoba, nastavlja pumpati kijevski režim raznim oružanih sustava, potičući na taj način nastavak neprijateljstava pod svaku cijenu.”

16:02 Bivši ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bjelorusiji detaljno je objasnio zašto vjeruje da je “jasnije nego ikad” da Rusija ne može dobiti rat u Ukrajini, navodeći gubitke na bojnom polju i nesposobnost da se mobilizira rusko društvo.

Više na Index.hr.

15:25 Rusija traži da joj se omogući izvoz žita i gnojiva

Rusija je rekla da ne vidi napredak kad je riječ o olakšavanju izvoza njezina gnojiva i žita, dijela dogovora s Ukrajinom, što smatra ključnim za produljenje inicijative o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je novinarima da SAD i EU opstruiraju ruski izvoz i dodala da se ne zna hoće li Moskva produljiti svoje sudjelovanje u toj inicijativi, koja istječe 19. studenoga.

“SAD i EU nastavljaju postavljati zapreke izvozu ruskog gnojiva i žita. Uzet ćemo to u obzir prilikom donošenja odluke hoćemo li produljiti dogovor o izvozu žita”, rekla je. Rusija je pristala na dogovor postignut u srpnju u Turskoj uz posredovanje UN-a koji je omogućio da Ukrajina nastavi izvoziti žito iz luka na Crnom moru koje su blokirali ruski brodovi. 

No prigovara da je izvoz njezina žita i gnojiva, koji nije izravno na udaru sankcija, zapravo blokiran jer sankcije pogađaju osiguranje, pristup lukama i drugu ključnu logistiku. Rusija je suspendirala sudjelovanje u dogovoru 29. listopada okrivivši za to ukrajinski napad dronom na njezinu Crnomorsku flotu, no četiri dana poslije se vratila zahvaljujući posredovanju turskog predsjednika.

 15:20 Ukrajinci oslobodili mjesto kod Hersona?

Ukrajinci su navodno oslobodili još jedno mjesto kod Hersona. Kako piše Nexta, ukrajinska zastava se vidi u mjestu Snikurivka. Tu su se zadnjih dana vodile žestoke borbe. Informacija još nije potvrđena.

  14:40 Poginuo ruski šef Hersona

Ruske vlasti objavile su da je poginuo Kiril Stremusov, ruski šef Hersona.

14:30 EU ima novi plan za pomoć Ukrajini

EK je predložila novi paket makroekonomske pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi eura povoljnih zajmova za sljedeću 2023. godinu.

14:00 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja

  13:55 Ukrajina: Rusi svaki dan izvedu deset napada na strateška postrojenja

Ukrajinske vlasti priopćile su da Rusi svaki dan izvedu preko 10 kibernetičkih napada na strateška ukrajinska postrojenja.

  13:00 CNN-ov tim na istoku Ukrajine: Vode se žestoke borbe

Tim CNN-ovih novinara posjetio je grad Toretsk, koji se nalazi blizu bojišnice u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck. Javljaju da čuju silovitu razmjenu artiljerijske vatre te neprestanu pucnjavu. Novinari su se osobno uvjerili u učinke artiljerijske vatre pristigle s ruske strane bojišnice te su čuli artiljerijske hice ukrajinske vojske usmjerene prema Rusima. 

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je u videoobraćanju naciji potvrdio da se na istoku vode “žestoke bitke” dodajući da je “situacija posebno teška u Donjecku”. 

“Aktivnost okupatora u toj regiji je i dalje na ekstremno visokoj razini, deseci napada svakog dana”, objavio je Zelenski pa dodao da ruska strana bilježi “izuzetno visoke gubitke”.

Prema otvorenom pismu objavljenom na jednom ruskom vojnom blogu, samo na istoku Ukrajine u proteklih sedam dana ubijeno je oko 300 ruskih vojnika. U pismu koje je navodno poslano s bojišnice regionalnom guveneru na krajnjem istoku Rusije, vojnici 155. brigade ruske pacifičke mornaričke flote kažu da su bačeni u “nezamislivu bitku”.

12:00 Kremlj: Američki izbori neće promijeniti loše odnose Moskve i Washingtona

KREMLJ je rekao da američki međuizbori neće popraviti loše odnose između Moskve i Washingtona, pritom odbacivši optužbe da se Rusija miješala u američke izbore, objavili su ruski državni mediji.

11:30 Rusija uvodi vojnu obuku u škole

U kurikulum ruskih škola bit će uvedena osnovna vojna obuka, objavio je danas ministar obrazovanja Sergej Kravcov.

“Vojna obuka bit će uvedena u škole od sljedeće akademske godine. Trenutno radimo na nacrtu kurikuluma, a nakon 1. siječnja kreće testiranje”, rekao je Kravcov u razgovoru s novinarima.

Ranije je rusko Ministarstvo obrazovanja u odgovoru na zahtjev Sergeja Mironova, lidera Pravedne Rusije, frakcije u ruskom parlamentu, poručilo da rade na razvijanju tečaja osnovne vojne obuke u školama i na fakultetima. Tečaj bi trebao trajati 35 sati u periodu od pet dana.

11:00 Ukrajina: Kremlj je iscrpljen, zato je Putin poslao čovjeka u Iran po projektile

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nikolaj Patrušev, predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti i jedan od najmoćnijih saveznika predsjednika Vladimira Putina, jučer je stigao u Iran. Američki obrambeno-sigurnosni think tank Institut za ratne studije (ISW) objavio je da će Patrušev vjerojatno pokušati dogovoriti nabavu balističkih projektila, koji Rusiji trebaju za rat u Ukrajini.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, danas je na Twitteru komentirao odlazak Patruševa u Teheran.

“Kremlj je iscrpljen. Resursi Ruske Federacije su pri kraju. Zbog toga stižu histerični zahtjevi za pauzom (“pregovorima”). Otud i posjet Patruševa Teheranu: traže načina kako nastaviti rat, nabaviti projektile/dronove, riješiti problem nedostatka projektila. Sad je savršen trenutak za udvostručiti pomoć Ukrajini”, objavio je Podoljak.

10:55 Mina ubila dva civila u oslobođenom Harkivu: “Rusi su minirali apsolutno sve”

Mine i dalje uzrokuju ogromne probleme za civile koji pokušavaju povratiti normalan život u Harkiv, regiju koju su Ukrajinci oslobodili u rujnu.

Dva cestovna radnika, stara 21 i 51 godinu, ubijena su jučer kad je njihovo vozilo prešlo preko mine tijekom radova u distriktu Čugujiv, objavio je na Telegramu guverner Harkivske oblasti Oleg Sinehubov. U eksploziji mine su ranjena još dva muškarca, 55-godišnjak i 34-godišnjak.

“Opasnost od mina u Harkivskoj oblasti ostat će jedan od najvećim problema još dugo vremena. Ruski okupatori su minirali apsolutno sve”, objavio je Sinehubov.

Pirotehnička služba državne službe za hitne situacije jučer je deaktivirala 635 eksplozivnih naprava, dodao je.

10:50 Ukrajina: U jednom danu smo ubili 780 ruskih vojnika

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je nove procjene ruskih gubitaka tijekom invazije na Ukrajinu. Prema najnovijim procjenama, u Ukrajini je dosad ubijeno 77.950 ruskih vojnika, što je porast od 780 u odnosu na jučerašnji dan.

Ukrajinci tvrde da su dosad uništili i 2801 ruski tenk, odnosno 15 tenkova u samo jednom danu. 

 10:40 Sljedeći summit NATO-a u Litvi: “Najkompleksnija situacija od Hladnog rata”

NATO je najavio da će svoj sljedeći summit održati 11. i 12. srpnja u Vilniusu, glavnom gradu Litve. Glavna tema će, očekivano, biti rat u Ukrajini i njegove posljedice.

“Suočavamo se s najkompleksnijim i najnepredvidljivijim sigurnosnim okruženjem od Hladnog rata. Sastanak u Vilniusu bit će prilika da predsjednici i šefovi vlada zemalja saveznika dogovore daljnje korake kako bi ojačali naše odvraćanje i obranu, razmotrili situaciji oko značajnog povećanja potrošnje na obranu te nastavili podržavati Ukrajinu”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“U eri pojačanog strateškog nadmetanja, transatlantska veza između Europe i Sjeverne Amerike u sklopu NATO-a nastavlja biti ključna za sigurnost milijardu naših građana”, poručio je Stoltenberg.

10:30 Britanski obavještajci: Ovo su tri stvari zbog kojih Rusija rat ne može prikazati kao uspjeh

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini, u kojem se navodi kako se “ruski napori u popravljanju Krimskog mosta nastavljaju, ali nije vjerojatno da će most biti potpuno funkcionalan najmanje do rujna 2023. godine”.

“Napad na Krimski most je poremetio ruske logističke rute prema Krimu i južnoj Ukrajini i tako smanjio rusku sposobnost prebacivanja vojne opreme i ljudstva u to područje željezničkim i cestovnim putem. Oštećenje mosta, nedavni napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju i vjerojatno povlačenje iz Hersona značajno kompliciraju pokušaje ruske vlade da operaciju u Ukrajini prikaže kao uspješnu”, navodi se u izvještaju.

10.15 Okupatori miniraju prilaze Mariupolju, javlja ukrajinski mediji.

09.25 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini, u kojem se navodi kako se “ruski napori u popravljanju Krimskog mosta nastavljaju, ali nije vjerovatno da će most biti potpuno funkcionalan najmanje do ljeta 2023. godine”.

“Napad na Krimski most je poremetio ruske logističke rute prema Krimu i južnoj Ukrajini i tako smanjio rusku sposobnost prebacivanja vojne opreme i ljudstva u to područje željezničkim i cestovnim putem. Oštećenje mosta, nedavni napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju i vjerovatno povlačenje iz Hersona značajno kompliciraju pokušaje ruske vlade da operaciju u Ukrajini prikaže kao uspješnu”, navodi se u izvještaju.

08.25 Oružane snage Ukrajine gađale su 14 područja koncentracije ljudstva neprijatelja, navodi se u izvještaju Glavnog stožera vojske Ukrajine.

alt

07.30 Proruski gradonačelnik grada Snihurivke, grada istočno od Mikolajiva, rekao je za rusku režimsku agenciju RIA da su građani vidjeli tenkove, dodajući da se vode žestoke bitke, prenosi Reuters.

“Javili su se tokom dana i rekli da su vidjeli kretanje tenkova. Prema riječima građana, na rubu grada vode se teške bitke”, rekao je proruski gradonačelnik Snihurivke, Juri Barbašov, dodajući da su “ljudi vidjeli kretanje vojnih vozila po ulicama i u centru grada”.

Kiril Stremousov, proruski čelnik susjedne okupirane regije Herson, je na svom Telegram kanalu objavio da su ukrajinske snage pokušale probiti liniju bojišnice na tri mjesta, uključujući i Snihurivku.

Vitalij Kim, ukrajinski guverner regije Mikolajiv, je citirao razgovor ruskih vojnika, koji su presrele ukrajinske snage, koji sugerira da su Ukrajinci već potisnuli Ruse iz područja Snihurivke.

“Ruski vojnici se žale da su već izbačeni”, objavio je Kim o situaciji u Snihurivki.

06.30 Američki sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) jutros je objavio kako Iran planira dodatno produbiti suradnju s Rusijom. ISW u najnovijem izvještaju navodi kako je predsjednik ruskog Vijeća sigurnosti, Nikolaj Patrušev, jedan od najmoćnijih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, jučer stigao u Iran gdje će vjerovatno dogovarati opskrbu ruskih snaga iranskim balističkim projektilima.

ISW navodi kako iranska javna objava dolaska Patruševa u Iran ima za cilj privući pažnju međunarodne javnosti na sve dublju suradnju Moskve i Teherana te “implicitno naglasiti da se visoko pozicionirani ruski dužnosnik okrenuo Iranu za pomoć s ratom u Ukrajini”.

“Teheran vjerovatno želi javno signalizirati rebalansiranje svog strateškog partnerstva s Moskvom i to posebno protivnicima Irana u regiji s kojima Kremlj povremeno surađuje, kao što su Izrael i Saudijska Arabija”, stoji u izvještaju ISW-a.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TAJNA JE U JEDNOSTAVNOSTI: Kako je Sejo Boy pokorio estradu

TAJNA JE U JEDNOSTAVNOSTI: Kako je Sejo Boy pokorio estradu

Vuk Mob pustio stomačinu, imao 94 kilograma: Uz ovaj jelovnik smršao 8 kilograma i otkrio surov savjet

Vuk Mob pustio stomačinu, imao 94 kilograma: Uz ovaj jelovnik smršao 8 kilograma i otkrio surov savjet