Categories: Lifestyle

BBI banka i USAID Turizam nastavljaju saradnju započetu na Sarajevo Business Forumu 2022. godine

Bosna Bank International (BBI) i USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) nastavili su saradnju započetu na 11. Sarajevo Business Forumu (SBF), potpisivanjem Zajedničkog plana provedbe poboljšanja pristupa dostupnim finansijskim sredstvima malih i srednjih preduzeća (SME) iz sektora turizma.

Sa našim partnerima, USAID Turizam na 11. SBF-u održanom u maju ove godine, organizovali smo panel “Moć turizma u podsticanju ekonomskog rasta”. U okviru ovog panela, na kojem su učestvovali ključni donosioci odluka iz javnog sektora, kao i ugledni svjetski i domaći stručnjaci iz oblasti turističke industrije, istaknut je značaj turizma kao strateške privredne grane za pokretanje ekonomskog i društvenog razvoja Bosne i Hercegovine, te je izražena potreba da se ovom sektoru pomogne finansijski, ali i stručnim analizama u pripremi biznis planova. U trenutku kada BiH doživljava rast broja posjeta i povećanu potrebu za smještajnim kapacitetima, idealno je vrijeme da i BiH usvoji najbolje međunarodne prakse iz ove oblasti, kako bi pokrenuli ulaganja u turizam, i razvoj ove industrije. Naš zajednički cilj je da damo podršku u pozicioniranju BiH kao globalno konkurentne turističke destinacije“, izjavio je Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Potpisani Plan omogućit će bolji pristup finansijama SME preduzećima iz sektora turizma. Osim toga, pomoći će malim i srednjim preduzećima iz sektora turizma da održe svoju poslovnu djelatnost, povećaju prihode, te zaposle i obuče zaposlene ali i otvore nova radna mjesta. Ovim projektom predviđena je i stručna pomoć za turističke radnike kako bi što bolje pripremili poslovne planove i jednostavnije došli do izvora finansiranja.

Zajednički plan implementacije potpisali su Alek Bakalović, predsjednik Uprave BBI banke, Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke i Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (Turizam).

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

ON LJUBI MLAĐU: Aleksandra Prijović ih javno podržala

Regiju je iznenadila vijest da su 41-godišnji reper MC Stojan i 19-godišnja pjevačica Zorana Mićanović u ljubavnoj vezi. Naime,…

31 minuta ago

Recept za pitu svaštaru

Pita i "dobro jutro" se najbolje slažu, a na to će vas podsjetiti i ovaj…

54 minute ago

Smanjen broj kompanija u stečaju u EU

Kancelarija EU zadužena za statistiku ističe da je istovremeno broj registracija novih kompanija porastao za…

56 minuta ago

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija objavio je u petak da…

2 sata ago

Slot potvrdio: Dolazim u Liverpul

Arne Slot je nasljednik Jirgena Klopa na klupi Liverpula, sada je to potvrdio i sam…

2 sata ago

I TEBI ŽELIM ISTO, MOŽE I SA OSOBOM SUPROTNOG POLA: Severina odgovorila svešteniku, pomenula i snimak sa jahte

Severina Vučković pridružila se inicijativi “My voice, my choice”, koja se zalaže da se svakoj…

3 sata ago