in

RAT UŽIVO: Turska će predložiti produženje ugovora o žitu za još godinu dana

RAT UŽIVO: Turska će predložiti produženje ugovora o žitu za još godinu dana
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Turska će predložiti produženje ugovora o žitu za još godinu dana

22:30 Turski ministar nacionalne obrane Hulusi Akar rekao je da će Turska predložiti produženje Inicijative za crnomorsko žito za još jednu godinu, izvijestila je turska novinska kuća CNN Turk.

22. jula Ukrajina, Rusija, Turska i UN sklopile su dogovor o deblokadi izvoza žitarica. Rusija je 29. oktobra rekla da je obustavila svoje učestvovanje u dogovoru zbog napada dronom na ruske ratne brodove u okupiranoj luci Sevastopolj. Dok je Rusija optužila Ukrajinu za napad, Ukrajina nije komentirala. Rusija je 2. novembra rekla da će nastaviti sudjelovati u sporazumu.

22:10 Najmanje 88 posto Ukrajinaca vjeruje da će njihova zemlja biti prosperitetna članica Europske unije za 10 godina, pokazuje anketa koju je u ponedjeljak objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU ubrzo nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru, a Kijev je dobio status kandidata u junu.

Invazija je ubila hiljade civila i opustošila ogromne dijelove teritorija i infrastrukture.

Ukrajinci su optimistični u pogledu svojih šansi za pridruživanje EU-u čak i na istoku zemlje, gdje su bile posebno teške borbe, pokazalo je istraživanje.

Sedamdeset šest posto tamošnjih ispitanika budućnost svoje zemlje vidi u EU. Samo 5 posto reklo je kako vjeruje da će rat na kraju ostaviti zemlju s uništenom ekonomijom i izazvati veliki egzodus Ukrajinaca.

21:50 Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo kaže da je opskrba električnom energijom najranjivija u regijama Kijeva i Harkiva, Izvršni direktor Ukrenerga, Volodymyr Kudrytskyi, rekao je na ukrajinskoj televiziji da je situacija teška nakon pet masovnih raketnih napada i niza manjih napada.

“Timovi za popravke rade 24 sata dnevno kako bi popravili štetu nastalu proteklih sedmica. Najteža situacija je u regiji Kijev i regiji Harkiv”, rekao je Kudrytskyi. “Dakle, ovdje su predviđeni prekidi, prekidi po satu, kako ih mi zovemo, i dodatni hitni prekidi se događaju povrh njih s vremena na vrijeme kako bi se uravnotežio energetski sistem u ovim regijama.”

21:30 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smatra da građani europskih zemalja žele živjeti u miru, ali njihove vlasti nisu u stanju “ugasiti požar u vlastitom domu”, prenosi ruska agencija TASS.

“Njemačka, cijela Europa – sada nema lidera. Ali čak i da ih ima… Ne mogu ugasiti ni požar u vlastitoj kući”, citirala je Lukašenka novinska agencija BelTA.

“Europljani ne žele ovaj rat. Oni dovoljno dobro razumiju što se danas događa u Ukrajini. Ovdje u Bjelorusiji također pokušavaju zapaliti požar. Sutra će cijela Evropa gorjeti”, rekao je Lukašenko. On smatra da Evropljani moraju zaustaviti konfrontaciju, koja je već rezultirala sukobom na području Ukrajine.

21:10 Ruskim medijima i društvenim mrežama masovno se širi snimka na kojoj se navodno vidi ruski vojnik kako hvata i baca dvije granate koje je na njega bacio ukrajinski dron.

Video koji je jučer objavio jedan ruski medij prikazuje vojnika kako leži sam u fetalnom položaju u rovu dok dron počinje bacati granatu na njega. Prva bomba pada tačno u njegovo krilo, on je uzima i baca nekoliko metara dalje, nakon čega ona eksplodira. Potom mu još jedna pada iza leđa, a on i dalje mirno leži, ispruži ruku, uzima granatu i baca je. Nekoliko trenutaka kasnije ustaje iz rova i bježi.

Video je kasno jučer objavio Telegram kanal koji vodi popularni proratni ruski medij. Tvrdi da je snimka nastala u ukrajinskoj regiji Harkiv u martu. Video su naširoko podijelili prokremaljski blogeri kao primjer “hrabrosti ruskih vojnika”.

20:50 Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je da se nastavlja prisilna deportacija civila iz Hersona. Glavni štab također je izvijestio da ruske trupe nastavljaju pljačkati i krasti iz regije.

20:35 Najmanje 88 posto Ukrajinaca vjeruje da će njihova zemlja biti prosperitetna članica Europske unije za 10 godina, pokazuje anketa koju je u ponedjeljak objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU ubrzo nakon što je Rusija pokrenula invaziju u februaru, a Kijev je dobio status kandidata u junu.

Invazija je ubila hiljade civila i opustošila ogromne dijelove teritorija i infrastrukture.

Ukrajinci su optimistični u pogledu svojih šansi za pridruživanje EU-u čak i na istoku zemlje, gdje su bile posebno teške borbe, pokazalo je istraživanje.

20:15 Ogranak Ukrajinske pravoslavne crkve najavio je da će svojim crkvama dopustiti obilježavanje Božića 25. decembra iako se u pravoslavlju on tradicionalno obilježava 7. januara, prenosi CNN.

Objava Ukrajinske pravoslavne crkve, kojoj je sjedište u Kijevu, dodatno je narušila odnose s Ruskom pravoslavnom crkvom, koji su od ranije uzdrmani ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ova odluka donesena je “zbog brojnih zahtjeva, uzimajući u obzir raspravu koja se u Crkvi vodi dugi niz godina, koja je zbog rata sve žešća i u javnosti”, objavili su iz Ukrajinske pravoslavne crkve 18. oktobra.

20:00  Agresivna ruska retorika izaziva ozbiljnu zabrinutost među Ukrajincima koji strahuju da će se Rusi zbog neuspjeha na bojištu odlučiti na dodatnu eskalaciju sukoba. Ukrajinci ozbiljno shvaćaju prijetnje predsjednika Vladimira Putina da će braniti nezakonito pripojeni ukrajinski teritorij svim raspoloživim sredstvima, tvrdi Politico

Dobrotvorna fondacija Serhiy Prytula u centru Kijeva ima jedno sklonište na parkiralištu ispod zgrade za zaštitu osoblja od konvencionalnih ruskih napada i drugo koje se koristi u slučaju nuklearnog napada. “Drugo sklonište je adekvatno opremljeno. Ima zalihe lijekova, hrane, pitke i destilirane vode, svjetiljki i baterija”, tvrdi TV zvijezda Serhiy Prytula, koji je na čelu istoimene fonadacije.

19:40 Teheran i Moskva postigli su dogovor o isporuci iranskih raketa Fateh-110 i Zolfaghar na aneksirani Krim i morem u ruske luke u Kaspijskom moru, piše The Economist, pozivajući se na ukrajinske vojne obavještajne službe i druge zvaničnike.

„Znamo da su dogovori već postignuti“, rekao je za The Economist Vadim Skibicki, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

19:15 Američki državljanin nedavno je preminuo u Ukrajini, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta. “Možemo potvrditi smrt američkog državljanina u Ukrajini”, rekao je.

“U kontaktu smo s porodicom i pružamo svu moguću konzularnu pomoć”, rekao je glasnogovornik. “Iz poštovanja prema privatnosti porodice u ovom teškom trenutku, nemamo više što dodati.”
Glasnogovornik nije iznio detalje o identitetu poginule osobe niti okolnostima njihove smrti.

Ovo je šesti Amerikanac koji je poginuo u Ukrajini od ruske invazije u februaru.

18:58 Guverner oblasti Černihiv Vyacheslav Chaus rekao je da su ruske snage napale regiju 234 puta tokom prošle sedmice i 87 puta sedmicu prije. Chaus je istaknuo da su lokalne vlasti već pomogle nekim stanovnicima Novhorod-Siverskyija da se evakuiraju i potaknule one koji žive u potencijalno ranjivim područjima da učine isto.

18:42 Ukrajinsko ministarstvo odbrane preuzelo je udjele u pet strateških kompanija u skladu sa zakonom o ratnom stanju, objavila su u ponedjeljak tri visoka ukrajinska dužnosnika. 

18:02 Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost navodno održava tajne sastanke s Putinovim najbližim suradnicima, prenose američki dužnosnici.

17:54 Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da Kijev nikada nije odbio pregovarati s Moskvom i da je spreman za razgovore s budućim ruskim čelnikom, ali ne i s Vladimirom Putinom. Komentari Mihajla Podoljaka na Twitteru uslijedili su nakon izvještaja Washington Posta u subotu u kojem se kaže da je Bidenova administracija privatno ohrabrivala ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Moskvom. “Ukrajina nikada nije odbila pregovore. Naša pregovaračka pozicija je poznata i otvorena”, napisao je na Twitteru, poručivši da Rusija prvo treba povući svoje trupe iz Ukrajine. “Je li Putin spreman? Očito ne. Stoga smo konstruktivni u našoj procjeni: razgovarat ćemo sa sljedećim čelnikom (Rusije).”

17:48 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se 50.000 ruskih vojnika pozvanih u sklopu njegove mobilizacije sada bori u borbenim jedinicama u Ukrajini, izvijestila je novinska agencija Interfax.

17:08 Promet na uništenom dijelu cestovno-željezničkog mosta koji povezuje Rusiju s anektiranim Krimom bit će u potpunosti nastavljen krajem prosinca, izvijestila je novinska agencija pod ruskom kontrolom Kriminform.

16:54 Maxarove nove satelitske slike pokazuju da su tri masovne grobnice u blizini okupiranog Mariupolja “stalno” rasle od proljeća, navodi BBC. Postoji otprilike 1500 novih grobova u jednoj od njih – u Starom Krimu, sjeverno od Mariupolja. Ukupno je u Starom Krimu iskopano više od 4600 grobova od početka ruske invazije.

16:02 Maksym Kozytskyi, guverner Lavova, jedne od najzapadnijih regija Ukrajine, najavio je pripremne mjere za primanje većeg broja izbjeglica i interno raseljenih osoba u svoju regiju, te je apelirao na pomoć u nabavi dizelskih generatora i financijske pomoći za medicinske potrepštine.

15:05 Ruski vojnik: Časnici bježe s fronta, nas ostavljaju na položajima do smrti

RUSKI vojnik koji je regrutiran u nedavnoj djelomičnoj mobilizaciji tvrdi da ruski vojni časnici bježe s fronta u Ukrajini

14:30 Šef Wagnera priznao da se miješao u američke izbore

Ruski poslovni čovjek Jevgenij Prigožin priznao je da se miješao u američke izbore i poručio da će to činiti i ubuduće, što je prvo takvo priznanje čovjeka kojeg Washington za to i formalno optužuje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14:25 Rusko ministarstvo demantiralo vojne blogere

Rusko ministarstvo obrane poduzelo je neobičan korak demantiranjem izvješća ruskih vojnih blogera da je jedinica mornaričkog pješaštva izgubila stotine ljudi u bezuspješnoj ofenzivi u istočnoj Ukrajini, objavila je državna novinska agencija RIA.

Rečeno je da je ministarstvo odbacilo tvrdnje blogera da je 155. mornarička brigada Pacifičke flote pretrpjela “velike, besmislene gubitke u ljudstvu i opremi”.

Naprotiv, tijekom 10 dana postrojba je napredovala 5 km u ukrajinske obrambene položaje jugozapadno od Donjecka, RIA prenosi ministarstvo. Izričito je opovrgnuto da su zapovjednici brigade pokazali nekompetentnost, izvijestio je Reuters.

“Zbog kompetentnih radnji zapovjednika postrojbi, gubici marinaca u navedenom razdoblju ne prelaze 1 posto borbene snage, a ranjenih je 7 posto, od kojih se značajan dio već vratio na dužnost”, navodi se.

13:15 Njemačka se oglasila o pregovorima Ukrajine i Rusije

Glasnogovornik njemačke vlade je rekao da je na Ukrajini da odluči kada će održati mirovne pregovore s Rusijom, dodajući da Moskva također oklijeva sudjelovati u njima.

Washington Post je izvijestio da su Sjedinjene Države privatno ohrabrivale Ukrajinu da signalizira da je otvorena za razgovore s Rusijom, nakon što je ukrajinski predsjednik isključio mogućnost pregovora dok je ruski predsjednik Vladimir Putin na vlasti.

13:00 Financial Times: UniCredit u sukobu s Europskom središnjom bankom oko Rusije

Financial Times piše da su Europska središnja banka i talijanski UniCredit u zategnutim odnosima zbog Rusije i isplate dividendi.

12:45 Žestoka bombardiranja diljem Ukrajine

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za štetu na infrastrukturi nakon što je ponedjeljak počeo serijom bombardiranja s obiju strana.

12:05 Moćni američki raketni sustavi stigli u Ukrajinu

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je da su moćni američki raketni sustavi NASAMS došli u Ukrajinu.

“Pogledajte tko je stigao. PZO sustavi NASAMS i Aspide stigli u Ukrajinu! Ovo oružje će značajno ojačati ukrajinsku vojsku i učinit će naše nebo sigurnijim.

Nastavit ćemo s obaranjem neprijateljskih ciljeva koji nas napadaju. Hvala našim partnerima: Norveškoj, Španjolskoj i SAD-u”, objavio je ukrajinski ministar.

11:55 Putin će do kraja tjedna odlučiti ide li na G20

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti javlja da će Vladimir Putin do kraja tjedna donijeti odluku hoće li osobno prisustvovati sljedećem summitu G20. Summit se, podsjetimo, sredinom mjeseca održava u Indoneziji.

 11:50 Kremlj odbio komentirati napise da su SAD i Rusija pričali o ratu u Ukrajini

Kremlj je odbio komentirati članak Wall Street Journala da je Washington održao povjerljive razgovore s najvišim ruskim dužnosnicima o izbjegavanju daljnje eskalacije rata u Ukrajini.

11:15 Peskov: Rusija je spremna na pregovore, ali Ukrajina nije

Reuters javlja da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao medijima u svom današnjem obraćanju da, iako Rusija ostaje otvorena za razgovore, nije u mogućnosti pregovarati s Kijevom jer oni odbijaju bilo kakve pregovore.

 10:30 Gost ruskog radija: Da mladi idu u rat, država ne bi morala udovicama plaćati odštetu

Ruski autor i prevoditelj izjavio je da u rat trebaju ići 18-godišnjaci. “U slučaju da mladi muškarci poginu u ratu, država ne bi morala isplaćivati odštete udovicama”, rekao je.

10:20 Ruski mediji citiraju Vučića: “Čeka nas najvažnija bitka, Staljingrad”

Ruski mediji jutros citiraju Vučićevu izjavu koju je dao u sinoćnjem gostovanju na TV Pink.

10:15 Putinov propagandist stao na minu i ostao bez noge

Ruski propagandist Semjon Pegov ostao je bez noge, javlja Nexta. On je stao na minu te mu je desna noga amputirana. Na minu je navodno stao krajem listopada kod Donjecka.

  10.00 Ukrajinska protuzračna odbrana oborila još jedan ruski Su-25 iznad Hersonske oblasti.

alt

09.00 Tokom jučerašnjeg dana Rusi su izgubili još 500 vojnika i nekoliko tenkova, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

Slika

08.00 Sažetak izvještaja Glavnog stožera vojske Ukrajine: Oružane snage Ukrajine odbile napade okupatora u blizini 8 naselja, pokrivale jedinicu “Ahmat” u Lisičansku.

alt

07.00 Tokom noći čulo se više eksplozija u Donjecku, gradu kojeg su okupirali Rusi. Gori zgrada željeznice.

06.00 Rusi lažiraju povlačenje iz Hersona kako bi namamili ukrajinske snage na ulične borbe u ovom ključnom gradu, rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinske vojske.

“Ruske trupe jako trude uvjeriti sve da se povlače, ali u isto vrijeme vidimo objektivne dokaze da ostaju”, rekao je Humeniuk u intervjuu za ukrajinske medije.

“Tamo su stacionirane vojne jedinice i dosta vojne tehnike, a tu su i borbeni položaji koji su postavljeni na lijevoj obali i koji će služiti za potporu borbenim položajima na desnoj obali”, rekla je, javlja CNN dodajući da nisu mogli neovisno potvrditi ovo što Humeniuk govori.

“Prema našim podacima, Rusi pokušavaju stvoriti iluziju da ih nema kako bi namamili ukrajinske snage u obližnja naselja, a naselja su obično mjesta gdje se odvijaju teške ulične borbe”, rekla je.

“Zbog toga znamo, vidimo i predviđamo što nam pokušavaju prodati te u skladu s tim gradimo vlastitu strategiju”, istaknuo je Humeniuk.

Prema Humeniuk, Rusi premještaju svoje elitne jedinice i časnike na lijevu obalu rijeke Dnjepar, ostavljajući one na desnoj obali bez mogućnosti da pobjegnu ili se evakuiraju. “Ostavljaju jedinice na desnoj obali da se bore do posljednjeg daha”, rekla je.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Amar Gile Jašarspahić majstor za “pečenje” rakije: “Volio sam da popijem, volim i dan danas”

Amar Gile Jašarspahić majstor za “pečenje” rakije: “Volio sam da popijem, volim i dan danas”

Benjamin Mendy stavio ruku na Kur’an i prvi put govorio na suđenju: “Znam da nisam Brad Pitt…”

Benjamin Mendy stavio ruku na Kur’an i prvi put govorio na suđenju: “Znam da nisam Brad Pitt…”