in

Nedostatak radne snage prisutan u svim sektorima privrede

Nedostatak radne snage prisutan u svim sektorima privrede
Slatka-Tajna.Eu
Nedostatak radne snage prisutan u svim sektorima privrede

Povratak poslovnog optimizma i povećanje broja narudžbi proizvoda i usluga bila je šansa koju kompanije u 2021. godini nisu propustile, nakon prevazilaženja krize koju je izazvala pandemija COVID-19. Početak oporavka od Covida narušila je kriza zbog rata u Ukrajini. Sukob koji traje od februara mjeseca odrazio se na poslovanje mnogih privrednih subjekata, te su kompanije sada svjesne gdje moraju ulagati napore i pronalaziti prilike za održavanje svog poslovanja.

Sada se regija suočava sa novim negativnim šokovima, cijene energije, cijene hrane, inflacija, a pored svega navedenog BiH se već duži period suočava sa odlaskom radnosposobnog stanovništva i manjkom radne snage, koji je u stalnom porastu.

Nedostatak radne snage prisutan je u svim sektorima privrede, a ponajviše u industrijskim i uslužnim djelatnostima. Sve više ljudi završava visoko obrazovanje i smanjuje se fond onih koji su kvalifikovani za strukovna zanimanja. Veća ponuda zaposlenja, za kvalitetnu radnu snagu koja migrira na područja u kojima su veće ne samo plaće nego i socijalne beneficije, razlog je aktivnog trenda rasta odliva radno sposobnog stanovništva iz BiH. Stanovništvo BiH se smanjuje i stari kako zbog niske stope fertiliteta, tako i zbog izražene snažne emigracije bh stanovništva.

Prema zvaničnim informacijama, u avgustu mjesecu 2022. godine, na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje registrirana je ukupna nezaposlenost od 289.905, sa najvećim procentualnim udjelom KV i NKV nezaposlenih radnika, dok je prema starosnoj strukturi 29 posto nezaposlenih osoba starosne dobi od 35 do 45 godina.

Na koji način je moguće barem 10 posto tih radnika uvesti u sistem zaposlenja i šta je potrebno uraditi da od nezaposlene osobe bez traženih vještina dobijemo adekvatnog radnika, da li je uvoz radne snage, ukidanje kvota za zapošljavanje inostranih lica rješenje neka su od pitanja na kojima se razgovaralo na konferenciji ”Radna snaga kao izazov savremenog društva”, koja se održala u Sarajevu u organizaciji Sektora za industriju i usluge PKFBiH.

Konferencija je prisustvovao velik broj predstavnika kompanija iz metalne i elektro industrije, kao sektora koji bilježi povećanje zaposlenosti i tekstilne industrije u kojem je evidentirano smanjenje zaposlenosti.

Cilj konferencije bio je da se na osnovu panel diskusije, sa učesnicima donesu kvalitetni zaključci i prijedlozi rješavanja problema nedostatka radne snage. Radna snaga jedan je od važnih faktora za ekonomski razvoj BiH i održivo poslovanje kompanija, te je neophodno kreirati takav ambijent koji će omogućiti neometane realizacije novih poslovnih prilika, ali i zadržavanje postojećih.

PKFBIH

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

Panelisti su bili Mirsad Jašarspahić, predsjednik P/G K FBiH, Ernis Imamović, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Omer Korjenić, Federalni zavod za zapošljavanje, Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis Centar Jelah-Tešanj, Marija Vuković, Privredna Komora Crne Gore i Mijo Ćosić, Ćosić Promex d.o.o. Usora.

Za realizaciju tih aktivnosti neophodno je sinergijsko djelovanje svih ključnih aktera: vladajućih struktura na svim nivoima,ministarstva, zavoda i agencija za zapošljavanje,obrazovnog sistem i privrednika koji zajedno mogu uticati na unapređenje uvjeta I ambijenta poslovanja.

Privredna Komora FBiH će u narednom period Vladi Federacije BiH i nadležnim institucijama uputiti inicijativu sa prijedlozima koji su izneseni od strane bh. kompanija.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pećanin: Christian Schmidt se apsolutno svrstao, podlegao je pritiscima

Pećanin: Christian Schmidt se apsolutno svrstao, podlegao je pritiscima

Lijepe vijesti su tačne: Ana Sević sve potvrdila, djece nikad dosta

Lijepe vijesti su tačne: Ana Sević sve potvrdila, djece nikad dosta