in

Još jedna fantastična Noć Bosne i Hercegovine 2022 – Hayat Production

Još jedna fantastična Noć Bosne i Hercegovine 2022 – Hayat Production
Slatka-Tajna.Eu

U subotu, 05.11. je u Stadthalle Offenbach održana već 7. po redu Noć Bosne i Hercegovine. Šta reći – jedna fantastična i nezaboravna Noć svih građana Bosne i Hercegovine. U ovoj nadahnutoj Noći s puno emocija, lijepe riječi je ostvarena još jedna u nizu prelijepih priča, a koja će nam još dugo vremena ostati u lijepom sjećanju.

U programu ove predivne večeri gostima su se obratili Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling, Generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar, Edin Bećarević izvršni direktor fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“, Jusuf Trbić, pisac i publicista, te Željko Ivanković, također pisac i publicista.

Za nešto opušteniju atmosferu su se pobrinuli Dragan Marinković-Maca i izvanredni mladi muzički talenti Džejla Ramović i Mirza Selimović

Ova Noć je započela s intonacijom himni SR Njemačke i Republike Bosne i Hercegovine u čarobnoj instrumentalnoj interpretaciji Lejle Piljević na violini i Elvedina-Ele Muhića na harmonici.

Lejla Piljević

Naši veoma vrijedni i marljivi učenici Bosanskih Škola iz Frankfurta i Hanaua su nam se predstavili s dvije prelijepe recitacije dječjeg autora i pisaca Šime Ešića. Veliko hvala našim dragim mališanima za izvanredni nastup pred 1800 gostiju u prepunoj Sali Stadthalle Offenbach.

Nastavnice u Bosanskoj Školi u Frankfurtu koju su pripremile s djecom ove recitacije iz grada Frankfurta su Nela Miler, Alma Hodžić i Ruža Izairi, a nastavnica iz grada Hanaua je Čamka Ćanić.

Veoma dirljivim govorom gostima se obratio gospodin Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling – bivši ministar u SR Njemačkoj i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i ujedno vrlo važnu i emotivnu poruku da nam je Bosna i Hercegovina naša jedna i jedina domovina.

Prof. Dr. Christian Schwarz-Schilling

Ispred generalnog konzulata Bosne i Hercegovine pozdravni govor je uputila generalna konzulica gospođa Višnja Lončar.

Vrlo uvaženi i cijenjeni uzvanica je bio gospodin Stipe Mesić te je svojom izjavom  skrenuo pažnju da Bosna i Hercegovina trenutno prolazi kroz teška i vrlo različita iskustva. Bosna je prebrodila mnoge krize, pa će tako i ovu najnoviju politički instruiranu krizu prebroditi.

Pisac i publicista Jusuf Trbić je u svom vrlo dirljivom govoru istakao ravnopravnost, zajedništvo i jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i „plemensku“ pripadnost.

U ime fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ gostima se obratio izvršni direktor Edin Bećarević koji je predstavio ciljeve i dosadašnji rad ovog istaknutog udruženja.

Svojim virtuoznim nastupom na violini Lejla Piljević je izazvala opšte oduševljenje u publici i izmamila velike ovacije.
Kratku pozorišnu predstavu „ Ti si tako daleko“, koja predstavlja rad jednog mladog „gastarejtera“ u njemčkoj i koji žudi za voljenom osobom u rodnom kraju, su izveli Elvis Baždarević i Emina Sefaragić.
Uz iskrenu radost u programu večeri su nam se predstavili članovi folklornih sekcija Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko Kulturna Zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno umjetničko društvo iz Darmstadta, KSV „Bosnien und Herzegowina – Hanau 1994“ e.V., te Njemačko-Bosansko-Hercegovačkog Kulturno Udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ova predivna omladina – njih 140 u kolu – izveli su nam koreografiju „Splet folklornih igara iz centralne Bosne“.

Ova koreografija je imala umjetničku obradu igara, običaja i pjesme svih etničkih grupa iz centralne Bosne, pod rukovodstvom koreografa Elvisa Baždarevića. Muziku za ovu koreografiju je uradio Muhamed Šehić-Hamić.

Pisac i publicista Željko Ivanković se predstavio publici s 5 pjesama iz njegovih objavljenih djela.

Željko Ivanković

Našem vrhunskom atletičaru Amelu Tuka je u ime Noći Bosne i Hercegovine dodijeljeno priznanje za „Istinskog Ambasadora Bosne i Hercegovine“ u svijetu spota!

Goste u Sali je jako dobro nasmijao naš poznati glumac i komičar Dragan Marinković-Maca koji se publici obratio u dva dijela njegove najnovije „Stand-up Comedy“.

Poslastica u muzičkom dijelu programa je došla od izvanredne Džejle Ramović koja je publiku očarala sa svojim izvanrednim glasovnim mogućnostima i njenim performansom na sceni.

Na kraju programa je Mirza Selimović, jako talentovan umjetnik, s nadzemaljskim glasovnim mogućnostima, doveo Noć Bosne i Hercegovine do usijanja.

I na kraju ostaju nam iskrene zahvale našim cijenjenim i uvaženim privrednicima i sponzorima, koji su nas, kao i svake godine, podržali i omogućili nam još jednu prelijepu Noć Bosne i Hercegovine 2022.
I naravno sve ovo ne može da prođe bez naših voditelja – izvanrednih Mile Halavać, Ajle Muhić i Ammara Švrakića.

Jedno veliko i ogromno Hvala upućujemo našem generalnom medijskom pokrovitelju Hayat TV, našim poslovnim partnerima Stadthalle Offenbach, kao i Business portalu Adresar.org.

Vidimo se opet iduće godine na našoj i vašoj Noći Bosne i Hercegovine 2023!

Organizatori večeri:
SV BKC „Bosna i Hercegovina“ – Frankfurt
Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima,
Bošnjačko Kulturna Zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara,
Kulturno Sportska Zajednica “Bosna i Hercegovina 1994” iz Hanaua, te
Njemačko-Bosansko-Hercegovačkog Kulturno Udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EBRD i EU obezbijedili nova sredstva za MSP u Bosni i Hercegovini

EBRD i EU obezbijedili nova sredstva za MSP u Bosni i Hercegovini

Navijači Barce i Reala su ga prezirali, a danas ga niko ne može ni prepoznati koliko se zapustio

Navijači Barce i Reala su ga prezirali, a danas ga niko ne može ni prepoznati koliko se zapustio