in

Savršena jela iz woka: Fino, sočno i hrskavo

Savršena jela iz woka: Fino, sočno i hrskavo
Slatka-Tajna.Eu

Foto: vikalinka.com eatingwell.com

Azijski način pripreme jela u woku osvojio je svijet zbog okusa i jednostavne pripreme, ali i zbog zdravih sastojaka koji se koriste. Ovu čudnu posudu u kojoj uživaju kuhari širom svijeta izmislili su Kinezi. Otuda se proširila na cijelu Aziju i ostatak svijeta. Prednost kuhanja u woku je brza priprema raznovrsnih jela koja ne gube na svojim hranjivim vrijednostima. Sve to zahvaljujući visokim rubovima koje omogućavaju ravnomjerno i brzo kuhanje ili prženje mesa i povrća. Recepti vas očekuju u nastavku

 

Piletina sa šampinjonima

SASTOJCI:

400 g pilećeg filea

1 kašika Gussnela

200 g šampinjona

50 ml ulja

1 čehno bijelog luka

1 kašika nasjeckanog đumbira

1 kašika Vegete

½ kašike soli

2-3 kapi susamovog ulja

PRIPREMA:

Meso narežite na tanke rezance i izmiješajte ga s Gussnelom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće. Na vrućem ulju propržitemeso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih propecite. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani bijeli luk, đumbir, Vegetu, so i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte susamovo ulje.

Špageti na kineski način

SASTOJCI:

200 g prase

200 g tikvica

2 čehna bijelog luka

100 g mrkve

200 g špageta

200 g šampinjona iz slane otopine

100 g špinata

100 ml ulja

100 ml sojinog umaka

¼ kašike Vegeta đumbira

1 kašika Vegete

PRIPREMA:

Prasu i tikvice narežite na tanke rezance. Bijeli luk nasjeckajte, a mrkvu narežite na rezance. Špinat perite i dobro ocijedite. Špagete skuhajte u neposoljenoj vodi (al dente), ocijedite ih i ostavite na toplome mjestu. Na malo zagrijanog ulja u woku kratko propržitemrkvu, dodajte bijeli luk pa ih istresite na špagete. U istu posudu dodajte malo ulja, propržiteporiluk i tikvice pa ih također istresite na špagete. Postupak ponovite sa špinatom kojem dodate ocijeđene šampinjone. Na kraju dodajte đumbir, sojin umak i Vegetu, promiješajte pa vratite u wok. Pripremljeno povrće i špagete lagano izmiješajte i kratko zagrijte.

Špinat na kineski način

SASTOJCI:

400 g špinata

1 kašika susamovih sjemenki

1 kašika naribanog đumbira

2 kašike sojinog umaka

50 ml vode

1 kašika Vegete

2 kašike ulja

1 kašika susamovog ulja

PRIPREMA:

Listove špinata operite i posušite. U wok na malo zagrijanog ulja stavite đumbir i susamove sjemenke. Kratko ih propržite(oko pola minute), a zatim dodajte špinat. Sve zajedno propržite1-2 minute, zatim dodajte sojin umak, vodu i Vegetu. Vrlo kratko propirjajte i na kraju dodajte susamovo ulje.

Puretina s povrćem

SASTOJCI:

200 g špageta

400 g purećih prsa

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










100 g luka

100 g crvene paprike

100 g mrkve

100 g zamrznutih žutih mahuna

3 kašike ulja

2 čehna bijelog luka

150 g ukiseljenog baby kukuruza

1 kašika Vegete

3 kašike sojinog umaka

½ kašike Vegeta đumbira

1 kašika susamovog ulja

1 kašika cvjetnog meda

3 kašike vina

PRIPREMA:

Špagete skuhajte i ocijedite. Pureća prsa narežite na rezance. Povrće očistite i narežite na trakice, a mahune skuhajte. Meso propržiteu woku na zagrijanom ulju uz miješanje te izvadite šupljom lopaticom sa strane. Na istom ulju propržitenarezano povrće, te kad omekša dodajte protisnuti bijeli luk. Zatim vratite meso, kuhane mahune i baby kukuruz. Dodajte Vegetu, sojin umak, đumbir, susamovo ulje, med, vino i kratko prokuhajte.

Hrskavo pečeni račići

SASTOJCI:

500 g očišćenih repova račića

1 bjelance

20 g Gussnela

100 ml ulja

1 kašika Vegete

2 kašike bijelog vina

PRIPREMA:

Operite i posušite račiće pa ih pokapajte vinom. Istucite bjelanca, dodajte Gussnel i Vegetu. U tako pripremljenu smjesu uvaljajte račiće. Zagrijte vok s uljem te propržiteračiće, a zatim ih izvadite na kuhinjski papir, kako bi se upila suvišna masnoća.

Mahune na kineski način

400 g zelenih mahuna

200 g tofua

1 čehno bijelog luka

1 kašika susamovog ulja

2 kašike sojinog umaka

150 g crvene paprike narezane na štapiće

2 mlada luka narezana na štapiće

150 g kukuruza šećerca

200 g mrkve narezane na štapiće

3 kašike maslinovog ulja

2 kašike bijelog vina

PRIPREMA:

Mahune očistite, narežite, operite i kuhajte u posoljenoj vodi 15-20 minuta. Na maslinovom ulju propržiteluk, mrkvice i papriku. Povrće izvadite na toplo mjesto. Na zagrijanom ulju pecite tofu, dodajte protisnuti bijeli luk, vino, sojin umak, susamovo ulje i na kraju umiješajte proprženo povrće, mahune i ocijeđeni kukuruz.

Zašto volimo wok

Star je više od 3000 godina. Iako su pristupačnije i češće cijene željeznog i čeličnog woka, onaj izrađen od gusa je, zapravo, originalni wok i za njega zaista vrijeda ona ”kol’ko para, tol’ko muzike”.

  1. Zdravo prži

Volite li pržena jela, wok je odličan izbor za pripremu vaše omiljene pržene hrane i mnogo bolje rješenje od bilo kakve tave ili friteze (koja zahtijeva veliku količinu ulja i komplicirano čišćenje nakon uporabe). U woku će vam za prženje biti dovoljno malo ulja, uz uvjet da je jako zagrijano te da su komadi hrane (mesa, ribe ili povrća) podjednake veličine. Metalna rešetka omogućuje cijeđenje masnoće iz namirnica, ali i održavanje hrane toplom.

  1. Brzo kuha

Kuhanje traje samo nekoliko minuta jer, zbog kupolastog oblika posude, hranu morate narezati na manje komade. Ne zaboravite da uvijek prvo treba pržiti luk i bijeli luk, zatim povrće i na kraju meso ili ribu.

  1. Daje zlatnu boju

Zahvaljujući upotrebi male količine ulja, neprekidnom miješanju namirnica te kuhanju na jakoj vatri hrana pripremljena u woku ne upija masnoću te ostaje lagana i hrskava. Wok je stoga pravi izbor za kuhanje ili prženje povrća (narezanog na ploške ili štapiće), pripremu rižota i brzih umaka, kao i jela od tjestenine.

 

 

The post Savršena jela iz woka: Fino, sočno i hrskavo appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ELEGANCIJA IZNAD SVEGA: Ilda Šaulić kao ikona ljepote

ELEGANCIJA IZNAD SVEGA: Ilda Šaulić kao ikona ljepote

Javni prihodi u FBiH ove godine porasli za preko 20 posto

Javni prihodi u FBiH ove godine porasli za preko 20 posto