in

U nedjelju smanjenje naoblake i slabljenje vjetra, rijetko još oborine

U nedjelju smanjenje naoblake i slabljenje vjetra, rijetko još oborine
Slatka-Tajna.Eu
U nedjelju smanjenje naoblake i slabljenje vjetra, rijetko još oborine

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

“Nakon oblačne, kišovite i vjetrovite subote, tijekom koje je ponegdje u najvišem gorju padao i snijeg – u nedjelju slijedi prestanak oborina, djelomično razvedravanje te slabljenje bure.

Veći dio idućeg tjedna uglavnom suho i barem djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom i niskim oblacima. Jutra će biti hladna, a dnevna temperatura u porastu, pa će ponovo u mnogim krajevima biti viša od prosjeka za doba godine.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom smanjenje naoblake i slabljenje vjetra, rijetko još oborine

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, još u početku uz malo kiše, a poslijepodne uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo viša dnevna temperatura zraka, uz umjereno i znatno oblačno vrijeme, poslijepodne uz više sunčanih razdoblja. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vjetrovito s jakom i olujnom burom, podno Velebita u početku i orkanskom, koja će poslijepodne oslabjeti. U gorju većinom oblačno, ujutro još ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, na moru između 10 i 13 °C. Najviša dnevna od 7 do 9 °C, uz obalu između 16 i 18 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te uglavnom suho. U početku će puhati jaka i olujna bura koja će postupno oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 12 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 16 do 20 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, gdje ujutro uz više oblaka može pasti i malo kiše, a zatim tijekom dana više sunčana vremena. U početku uz obalu umjerena i jaka bura, zatim prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.”

U novome tjednu stabilnije i toplije nego tijekom vikenda

Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom i niskim oblacima, u ponedjeljak tek ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Jutra će biti hladna, a dnevna temperatura zraka u postupnom porastu.

Na Jadranu od ponedjeljka pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. U srijedu na sjevernom dijelu mjestimice umjerena naoblaka. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak, a u srijedu će zapuhati jugo.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a priprema za “Plodove zemlje“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Saša Popović je vatra u krevetu, smuvao me je ispred toaleta: Zlata Petrović otkrila sve detalje veze! – Senzacija

Saša Popović je vatra u krevetu, smuvao me je ispred toaleta: Zlata Petrović otkrila sve detalje veze! – Senzacija

Specijalni Porsche 911 započinje svoje istraživačko putovanje

Specijalni Porsche 911 započinje svoje istraživačko putovanje