Categories: Biznis

Košarac: Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH ključan za rješavanje problema domaćih proizvođača

Resorni ministar Staša Košarac istakao je da je na definisanju i usaglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u saradnji i punoj koordinaciji sa predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Naš primarni cilj je da novim zakonom otklonimo poteškoće sa kojima su suočeni domaći proizvođači, a koje su proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi. Novi zakon će urediti tržište vina u BiH prema EU standardima, a time i omogućiti bolji pristup proizvođača iz BiH međunarodnom tržištu”, rekao je Košarac.

Podsjetio da je Evropska komisija definisala novembar 2024. kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u oblasti vina i vinogradarstva sa EU standardima.

“To praktično znači da, ukoliko ne usvojimo novi zakon u skladu sa evropskim standardima, domaći proizvođači od 2024. neće moći plasirati svoje proizvode na tržište EU. Zbog toga smo potpuno posvećeni da našim proizvođačima vina omogućimo da i nakon tog roka nastave da nesmetano obavljaju spoljnotrgovinski promet na evropskom i svjetskim tržištima”, rekao je Košarac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kako je istakao, u BiH godišnje bude proizvedeno oko 18 miliona litara vina, a trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u Republici Srpskoj 600 hektara, a u Federaciji BiH 3.000 hektara. U Republici Srpskoj registrovano je 38 proizvođača vina, u Federaciji njih 50, a u Brčko Distriktu dva proizvođača vina.

Naglasio je da očekuje da će nadležne institucije dostaviti pozitivna mišljenja kako bi zakon o organizaciji tržišta vina u BiH uskoro bio predložen na usvajanje Vijeću ministara BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Redakcija

Recent Posts

Uz ovaj sastojak vaše staklo će se cakliti kao novo

Borba sa mrljama od vode na staklenim površinama može biti prava muka, ali postoje dva…

24 minute ago

Drama u Rijeci, Dinamo na pragu nove titule

Fudbaleri Dinama na dobrom su putu da nastave sa dominacijom u Hrvatskoj. Aktuelni šampion je…

33 minute ago

Rubljov poslije preokreta do titule u Madridu

Ruski teniser Andrej Rubljov došao je do svoje druge masters titule u Madridu poslije preokreta…

3 sata ago

Rekordan broj turista za prvomajske i vaskršnje praznike

VIŠEGRAD - Višegrad za prvomjaske i vaskršnje praznike bilježi rekordnu posjetu turista i traži se…

4 sata ago

Nevolje u raju: Raskinuo najpoznatniji teniski par

Pukla je velika teniska ljubav između Stefanosa Cicipasa i Paule Badose. Teniski par, najpoznatniji na…

5 sati ago