in

Zapad odlučno podupire Schmidta, Komšić ga sve žešće napada

Zapad odlučno podupire Schmidta, Komšić ga sve žešće napada
Slatka-Tajna.Eu
Zapad odlučno podupire Schmidta, Komšić ga sve žešće napada

Schmidt i Komšić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Američka vlada potvrdila je punu potporu visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu i ovlastima koje su mu na raspolaganju, dok je on izložen silovitim napadima iz političkih krugova bliskih članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću zbog nametanja izmjena izbornog zakona. 

Nakon što je na sjednici Vijeća sigurnosti UN, održanoj u srijedu, veleposlanik BiH Sven Alkalaj žestoko napao Schmidta, uz optužbe kako je visoki predstavnik nametanjem izmjena izbornog zakona prekršio ustav BiH i legalizirao aparthejd, State Department je objavio kako SAD jasno podupire Schmidta.

– U potpunosti podupiremo napore visokog predstavnika da riješi dugotrajne probleme raspodjele vlasti i suprotstavi se bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik zaslužuje punu potporu međunarodne zajednice u ostvarenju ovog cilja, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Američka strana istaknula je kako visoki predstavnik mora ostati u BiH sve dok se ne ispuni pet ciljeva i dva uvjeta postavljena još 2008., a krajnji je procjena kako je stanje u BiH potpuno stabilizirano.

U sličnom tonu nešto ranije reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH jasno kritizirajući Alkalaja i poručivši mu kako za BiH nije bilo nikakve koristi od njegove odluke da istup pred Vijećem sigurnosti iskoristi “za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici”. Veleposlanik SAD Michael Murphy opisao je razočaravajućim to što je Alkalaj “dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima” svoje zemlje.

Alkalaj je u petak pokušao braniti svoju nastup porukom kako je govorio samo istinu, ali da je spreman ispričati se ljudima u BiH i veleposlanstvu SAD ako mu netko dokaže da nije točno to što je govorio.

Puno je oštriji u petak bio Komšićev bliski stranački suradnik Zlatan Begić, sveučilišni profesor iz Tuzle koji javno istupa s krajnje radikalnim stajalištima. Američkog je veleposlanika nazvao “bezobraznim i drskim” predbacivši mu da se ponaša poput kauboja kad kritizira domaće političare.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Alkalaja je na dužnost veleposlanika pri UN-u ranije imenovao upravo Komšić kroz kvotu koja pripada diplomatima iz reda Hrvata.

Poznati novinar podrijetlom iz BiH Ivica Puljić, sadašnji dopisnik Al Jazeere Balkans iz SAD-a, komentirao je skandal kojega je izazvao Alkalaj suprotstavljajući se pred Vijećem sigurnosti svim zapadnim zemljama i ocijenio kako bi danas trebao biti zabrinut svatko koga podupre Rusija.

“Dnevni avaz” je u svom izdanju od petka konstatirao kako je Alkalaj pred Vijećem sigurnosti ponavljao teze i fraze koje su ranije plasirali Komšić i njegovi suradnici, a u objavi na Twitteru Puljić tvrdi kako je u pozadini tog nastupa neka vrsta jeftine trgovine utjecajem.

– Komšić želi zadržati Alkalaja u UN-u, gdje bi sada kao veleposlanik trebao doći bošnjački kadar, tako da je ponudio SDP-u veleposlaničko mjesto u Washingtonu gdje treba doći hrvatski kadar. Ranije je bila kombinacija da Alkalaj ode u Washington. Kao Hrvat, naravno, tvrdi Puljić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OSJEĆAM SE LIJEPO U SVOJOJ KOŽI: Bojana Stamenov smršala 80 kilograma i zablistala

OSJEĆAM SE LIJEPO U SVOJOJ KOŽI: Bojana Stamenov smršala 80 kilograma i zablistala

Generalpukovnik Senad Mašović obišao moćni američki nosač aviona, pogledajte fotografije

Generalpukovnik Senad Mašović obišao moćni američki nosač aviona, pogledajte fotografije