in

RAT UŽIVO: Pentagon najavio 400 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini

RAT UŽIVO: Pentagon najavio 400 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Pentagon najavio 400 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini

19:10 Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da zemlje G7 više usmjeravaju svoje sigurnosne podrške za pomoć Ukrajini u zaštiti od ruskog napada na njezinu energetsku mrežu, prenosi Reuters.

“G7 je pokušao stvoriti novu koordinacijsku grupu koja će pomoći u pripremi, obnovi i odbrani ukrajinske energetske mreže – iste mreže koju je predsjednik Putin uništio”, rekao je Blinken.

18:38 Strahovanja Ukrajine da bi njene trupe mogle izgubiti pristup ključnoj internetskoj usluzi Starlink Elona Muska produbila su se prošle sedmice, nakon što je 1.300 vojnih satelitskih jedinica prestalo s radom, tvrde dva izvora za CNN. Male satelitske antene jednostavne za korištenje, koje je izradila Muskova privatna raketna tvrtka SpaceX, hvaljene su kao izvor komunikacije za ukrajinsku vojsku. No nedavno je porasla zabrinutost oko pouzdanosti SpaceX-a, nakon što su prijavljeni prekidi u blizini prve linije. Nedavni prekid je započeo 24. oktobra i jedna osoba upućena u situaciju opisala je to kao “veliki problem” za ukrajinsku vojsku. Terminali su bili isključeni, rekla je ta osoba, zbog nedostatka sredstava, piše CNN. Prekid je zahvatio blok od 1.300 terminala koje je Ukrajina koristila za borbene operacije.

18:12 Bivši ukrajinski ministar Oleksij Černišov preuzeo je u petak dužnost izvršnog direktora državne energetske kompanije Naftogaz, suočivši se s nizom izazova koji uključuju dug i rat. Černišov je na mjesto direktora Naftogaza imenovan vladinom uredbom koju je u četvrtak potpisao premijer Denis Šmihal. U protekle nešto manje od dvije godine čelnu poziciju u Naftogazu obnašao je Jurij Vitrenko, koji je ovog tjedna podnio ostavku, ne navodeći razlog.

17:48 Poljska i Litva razmatraju kako održati obuku ukrajinskih trupa tokom zime, citirane su riječi generala u petak. “Rusi se pripremaju za sljedeću fazu, pa razmatramo kako održati ritam obuke ukrajinske vojske na različitim razinama, kako ih integrirati, kako provesti logistiku”, rekao je general Rajmund Andrzejczak, načelnik Glavnog stožera poljske vojske.

17:28 Zamjenik guvernera ukrajinske regije Herson, kojeg je postavila Rusija, objavio je da je u gradu uveden 24-satni policijski sat. Kiril Stremusov je u videoporuci objavljenoj na Telegramu rekao da je policijski sat neophodan “kako bismo obranili naš grad Herson” od onoga što je nazvao “terorističkim napadima”. Stremusov je ponovio ranije pozive civilima da napuste Herson, rekavši da su uočene kolone ukrajinskih vozila na područjima bojišnice i da je moguć napad.

16:54 Pentagon je najavio da će dati 400 miliona dolara dodatne sigurnosne pomoći Ukrajini.

16:32 Putin je u svom govoru u Moskvi rekao da je sukob Rusije s “neonacističkim režimom” u Kijevu neizbježan. Također je rekao da su se od pada Sovjetskog Saveza zapadne sile počele “petljati” s Ukrajinom i Rusijom. Tokom svoje izjave ruski je čelnik također rekao da je Zapad milionima ljudi nametnuo “povijesne besmislice”, uključujući i stvarni tok Drugog svjetskog rata i ulogu Sovjetskog Saveza u pobjedi nad nacističkom Njemačkom. Ne navodeći dokaze, Putin je ponovio tvrdnju da Poljska nije odustala od snova o preuzimanju dijelova Ukrajine. Također je rekao da Rusija ima jedinstvenu civilizaciju i kulturu.

15:46 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov sugerirao je da bi se ruske snage mogle povući iz dijelova regije Herson.

“Mislim da su potencijalno spremni na takav čin dobre volje”, rekao je. “Ali oni će morati izgubiti dio svog potencijala zbog akcija ukrajinskih oružanih snaga.”

15:22 Dok Vladimir Putin naređuje evakuaciju civila u Hersonu, odbrambena analitičarka Kraljevskog instituta ujedinjenih službi Alexandra Walmsley rekla je da je tamošnja situacija “mutna”. Ranije danas državna novinska agencija RIA izvijestila je da je stanovnicima lučkog grada rečeno da odu jer je on proglašen zonom s “najopasnijim akcijama”.

Dr. Walmsley je za Sky News rekla: “Situacija je vrlo mutna i postoji mogućnost ukrajinske ofenzive. U isto vrijeme Rusi ih možda pokušavaju uljuljkati u osjećaj lažne sigurnosti.”

14:49 Održana je konferencija za novinare u PMC Wagner Centru, projektu osnivača privatne vojne grupe Wagner Jevgenija Prigožina. Wagner grupa je osnovana 2014. nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i počela pružati podršku proruskim separatistima u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Na početku rata, zapadni saveznici, uključujući britansko ministarstvo odbrane, rekli su da je skupina raspoređena u Ukrajinu.

EU je uveo sankcije grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja.

14:39 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da civili moraju biti evakuirani iz Hersona. Tu regiju koja je pod djelimičnom okupacijom Rusije nazvao je “najopasnijom zonom”, javila je ruska režimska novinska agencija RIA

14:13 Najviši diplomati bogatih demokracija okupljenih u skupini G7 razgovarali su na sastanku u Muensteru o tome kako pomoći Ukrajini da se obrani od ruskih napada na civilnu infrastrukturu i dogovorili su se da je potreban koordinacijski mehanizam, rekao je u petak visoki dužnosnik State Departmenta.

13:57 EU proučava može li Rusiji trajno onemogućiti pristup zamrznutoj imovini centralne banke, vrijednoj milijarde eura, i iskoristiti je za obnovu Ukrajine, javlja Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

13:34 Vladimir Putin je rekao da je mobilizirano 318.000 osoba za vrijeme djelimične mobilizacije. Od njih je, kako je kazao Putin, njih 49.000 već u borbama. Putin je rekao da je mobilizirano 318.000 osoba za vrijeme djelimične mobilizacije. Od njih je, kako je kazao Putin, njih 49.000 u borbama.

13:14 Xi Jinping je pozvao na mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine i upozorio da sukob ne postane nuklearni na sastanku s Olafom Scholzom.

Njemački čelnik nalazi se u Pekingu u jednodnevnom posjetu koji je izazvao kritike zbog prešutne potpore Kine Rusiji.

Što se tiče Ukrajine, Xi je “istakao da Kina podržava Njemačku i EU u igranju važne uloge u promicanju mirovnih pregovora i promicanju izgradnje uravnoteženog, učinkovitog i održivog europskog sigurnosnog okvira”, izvijestila je državna televizija CCTV.

Dodao je da bi međunarodna zajednica trebala “pozvati sve zainteresirane strane na racionalnost i suzdržanost, uspostaviti izravne kontakte što je prije moguće i stvoriti uvjete za nastavak pregovora (i) zajednički se suprotstaviti uporabi ili prijetnji uporabom nuklearnog oružja”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12:56 “Svi civili napustili su oslobođenu Stelmakivku. Zadnjih sedam stanovnika evakuirano je iz oslobođenog sela. Stanovnike su uvjerili da odu jer Rusi žestoko granatiraju sela. Tu će biti izuzetno teško i opasno prezimiti”, rekao je guverner Luhanska Sergej Hajdaj.

12:29 Bivši načelnik Glavnog stožera britanske vojske rekao je za Sky News da je dobro što je ruski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao da Moskva neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini. No, dodao je da njegove izjave treba uzeti s blagom dozom sumnje.

General Lord Dannatt je rekao da je takve stvari dobro čuti. “Dobro je to čuti, ali sve što je veleposlanik rekao moramo uzeti s rezervom”, kazao je.

“Naravno, ne možemo ni u kojem slučaju odbaciti prijetnju nuklearnim oružjem”.

11:59 Britanci su objavili ratnu kartu Ukrajine

11:20 Irski izaslanik za Ukrajinu kazao je da je Irska ostala bez smještaja za ukrajinske izbjeglice.

10.00 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

09.00 Bjelorusija je objavila da je presrela ukrajinski dron koji ih je navodno “špijunirao”.

alt

08.00 Oružane snage u jednom danu uništile više od 800 napadača, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Bespilotna letjelica kamikaza oborena je iznad Lavovske oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

06.00 Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo novi izvještaj o ratu u Ukrajini. Danas su pisali o stanju u ruskoj vojsci gdje je moral, kako tvrde Britanci, jako nizak.

Tako Britanci pišu da su zbog lošeg morala i nevoljkosti za borbu ruske vojske vjerovatno razvile posebne jedinice čiji je zadatak da prijete vojnicima koji se žele povući. Drugim riječima, riječ je o jedinicama koje pucaju u vojnike koji dezertiraju ili napuštaju liniju borbe.

Britanci podsjećaju da su Rusi ovakve posebne jedinice imali i u ranijim ratnim sukobima.

Nedavno su ruski generali vjerovatno željeli da njihovi zapovjednici koriste oružje protiv dezertera, pišu Britanci. To uključuje, kažu, i dozvolu da se dezertere ubije.

“Taktika pucanja na dezertere vjerovatno svjedoči o niskoj kvaliteti, niskom moralu i nedisciplini ruskih snaga”, zaključuju Britanci.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Od bijede do luksuza! Trošna kuća bez prozora i njih 7 u njoj: Ovdje je živio poznati folk pjevač

Od bijede do luksuza! Trošna kuća bez prozora i njih 7 u njoj: Ovdje je živio poznati folk pjevač

Velika ispovijest Darka Lazića: Sve žene sam varao s Kaćom, vrijeme je da bivše saznaju sve! Progovorio i o porocima – Senzacija

Velika ispovijest Darka Lazića: Sve žene sam varao s Kaćom, vrijeme je da bivše saznaju sve! Progovorio i o porocima – Senzacija