in

U petak povremeno kiša, ponegdje i obilnija, jako jugo

U petak povremeno kiša, ponegdje i obilnija, jako jugo
Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

“U petak i subotu slijedi nam izraženija promjena vremena – prolazno naoblačenje s kišom, pa i u obliku pljuskova, te najprije uz umjereno i jako jugo, zatim buru, u unutrašnjosti umjeren sjeveroistočni vjetar, uz koji će i osjetno osvježiji.

Od ponedjeljka barem djelomice sunčano, na kopnu ujutro mjestimice s maglom te uz manji porast temperature zraka.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak povremeno kiša, ponegdje i obilnija, jako jugo

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U petak na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno, povremeno s kišom. Lokalno može biti jače izraženih pljuskova i grmljavine te obilnije kiše. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, koji će poslijepodne okretati na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, na moru između 15 i 17 °C. Najviša dnevna od 13 do 16 °C, uz obalu između 19 i 21 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom. Poslijepodne i navečer pljuskovi ponegdje mogu biti jače izraženi. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 13 °C, uz obalu između 15 i 17 °C, a najviša dnevna od 18 do 22 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će se tijekom prijepodneva postupno naoblačiti pa će pljuskovi biti uglavnom poslijepodne i navečer. Puhat će umjereno i jako jugo.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, a najviša dnevna od 15 do 17 °C.

Malo viša dnevna temperatura zraka bit će u istočnoj Hrvatskoj, gdje će se postupno naoblačiti pa će mjestimice biti kiše, osobito poslijepodne i navečer. Puhat će povremeno umjeren istočni i jugoistočni vjetar.”

Za vikend promjenjivo i hladnije pa stabilnije

U subotu i nedjelju u unutrašnjosti promjenljivo i pretežno oblačno, u subotu još mjestimice s kišom, a u nedjelju uglavnom suho. U ponedjeljak djelomice sunčano, ali ujutro mestimice magla. Bit će i osjetno svježije.

U subotu u Dalmaciji još promjenjivo i nestabilno, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. U nedjelju i ponedjeljak uglavnom suho i barem djelomice sunčano. U subotu i nedjelju puhat će jaka i olujna bura koja će u ponedjeljak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

ONA JE UNUKA BABE VANGE: Kraljica splavova naslijedila snažnu intuiciju

ONA JE UNUKA BABE VANGE: Kraljica splavova naslijedila snažnu intuiciju

Modna ikona: Kate Moss crvenim tepihom šetala u prozirnoj haljini

Modna ikona: Kate Moss crvenim tepihom šetala u prozirnoj haljini