in

Super trikovi korištenja octa u domaćinstvu

Super trikovi korištenja octa u domaćinstvu
Slatka-Tajna.Eu

Kupujemo ga za salatu, a koristimo i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma – ali tu odlične primjene octa ne staju.

Stručnjaci preporučuju korištenje alkoholnog octa u procesu pranja odjeće koju ne samo da pere, već i deodorizira, posvjetljuje i omekšava tkaninu, piše mbg.

I iako njegov miris može upućivati na suprotno, ako ga pravilno koristimo, na odjeći neće ostati nikakvi tragovi mirisa, osim odlične svježine. Osim toga, siguran je za korištenje za one s osjetljivom kožom koju obično iritiraju tradicionalni hemijski deterdženti i nježnije utiče na okoliš od proizvoda koji mogu zagađivati ​​vodene putove nakon što se ispiru u odvod.

Koristite ga kao deterdžent

Da biste osvježili staru odjeću, dodajte pola šoljice destilovanog alkoholnog octa u odjeljak za deterdžent u vašoj veš mašini i pokrenite je kao i obično. Nećete trebati dodavati deterdžent. Iznenađujuće, jak miris octa neutralizuje mirise, a miris octa vrlo brzo nestaje, kaže stručnjak za toksine iz okoline, Tonya Harris.

Možete uliti i pola šoljice octa u svoj glavni bubanj nakon razrjeđivanja šoljicom vode. Voda je ovdje važna: budući da je ocat kiseo, ne želite ga stavljati direktno na odjeću.

Koristite ga za čišćenje unutrašnjosti veš mašine

Nakon što vaša odjeća bude čista, pobrinite se i za čistoću svoje veš mašine. Započnite s praznom veš mašinom i dodajte oko 2 šoljice sode bikarbone direktno u bubanj.

Zatim dodajte 2 šoljice običnog alkoholnog octa i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande. Prođite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu i najtopliju postavku programa. Ocat će vam pomoći razbiti sve naslage i dodatno ukloniti pljesnive mirise.

Uklanjanje fleka

Ocat nije nužno dovoljno jak za suzbijanje dubokih fleka. Na primjer, za crna vina i masnoće vjerovatno će vam trebati mješavina na bazi vodonikovog peroksida.

Međutim, lagane površinske fleke mogu nestati ako se prethodno obrade mješavinom od 1 kašike alkoholnog octa i 1 kašike njegovog rođaka, jabučnog octa. Nanesite na fleke na odjeći i pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim odmah operite normalno.

Osvježavanje peškira

Prema Marceli Barraza, osnivačici usluge prirodnog čišćenja, ocat posebno dobro djeluje za čišćenje prljavih peškira. Naime, dokazano je kako stavljanje omekšivača u proces pranja peškira smanjuje njihovu moć upijanja. 

Peškire perite na temperaturi između 60 i 90 Celzijusa, dodajte tekući deterdžent za veš i pola šoljice alkoholnog octa umjesto omekšivača.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Koristite ga kod pranja na ruke

Kod pranja osjetljive odjeće koja je uflekana ili ima neugodan miris, pustite je da se namače u kupki s octom i vodom nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično.

Harris kaže da bi razrjeđivanje 1 šoljice octa u 4 litre tople vode trebalo funkcionisati za većinu tkanina; samo prvo pročitajte etiketu kako biste bili sigurni da nema posebne upute za pranje.

Vraćanje bijele boje

Ako je vaš veš, majice ili čarape s vremenom poprimilo sive i žućkaste nijanse, vratite im bjelinu s octom. Haris savjetuje da zakuvate veliki lonac vode na peći i dodajte 1 šoljicu octa.

Maknite s vatre i pustite da se predmeti namaču preko noći, a zatim operite kao i obično. 

Koristite ga za pranje zavjesa na tušu

Zavjese za tuširanje s vremenom mogu postati pljesnive i treba ih čistiti mjesečno. Stručnjak za prirodno čišćenje i osnivač Clean Mame Becky Rapinchuk nedavno je podijelila svoj recept za sredstvo za čišćenje tuša: Kada perete zavjesu u veš mašini, dodajte pola šoljice alkoholnog octa destilovanog u šoljicu vode u bubanj (uz vaš uobičajeni deterdžent).

Koristite ga kao omekšivač

Omekšivači tkanine prepuni su hemikalija koje mogu štetiti okolišu i odjeći, a lako ih može zamijeniti ocat.

Haris ovdje preporučuje upotrebu sličnog postupka koji biste koristili za deterdžent: Jednostavno dodajte pola šoljice octa u pretinac za omekšivač ili, alternativno ulijte mješavinu pola šoljice octa i 1 šoljicu vode na početku ciklusa ispiranja.

Koristite ga za čišćenje vanjske strane veš mašine

I na kraju, ostatke octa možete upotrijebiti za osvježavanje vanjske strane mašine, sušilice i ostalih tvrdih površina u vašoj praonici veša – iako Barraza napominje da može oštetiti porozno kamenje poput mramora, granita i vapnenca, pa ga nemojte koristiti na njemu.  

Za brzo univerzalno sredstvo za čišćenje jednostavno kombinujte jedan dio octa i dva dijela vode u boci s raspršivačem, a zatim dodajte esencijalna ulja za faktor ugodnog mirisa.

(24sata)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Albanija poručila Britaniji: Ne krivite nas za svoje probleme s imigrantima

Albanija poručila Britaniji: Ne krivite nas za svoje probleme s imigrantima

ZASJENILE MAJKU: Kćerke Suzane Mančić plijene ljepotom

ZASJENILE MAJKU: Kćerke Suzane Mančić plijene ljepotom