in

Poslovni susreti predstavnika prehrambene industrije BiH i Srbije 15. novembra

Slatka-Tajna.Eu

Cilj poslovnih B2B susreta predstavnika prehrambene industrije iz Srbije i BiH jeste da se podrže kompanije u pronalasku i širenju poslovne mreže, a bit će održani 15. novembra na Zlatiboru, kada će biti predstavljen i B2B vodič za mala i srednja preduzeća.

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH Almin Mališević rekao je Feni da je namjera okupiti što veći broj firmi kako bi zajednički pronašle nove poslovne mogućnosti u BiH i u Srbiji, ali i stvorile preduslove za zajednički nastup na trećim tržištima.

“BiH i Srbija imaju mnoštvo kvalitetnih prehrambenih proizvoda koji su svoje mjesto našli na policama trgovina u EU, ali i šire. Svjedoci smo velikih izazova sa kojima se svijet suočava, a ekonomski analitičari navode da može doći do nestašice hrane, što nas dodatno obavezuje da razvijamo domaću privredu”, dodao je Mališević.

Naveo je da postoji debalans kada je riječ o trgovinskoj razmjeni prehrambenih proizvoda između BiH i Srbije, te da postoji značajan prostor za unapređenje i razvoj domaće prehrambene industrije.

Mališević je dodao da smo proizvoda životinjskog porijekla (meso, ribe i mlijeko) za devet mjeseci ove godine iz Srbije uvezli u vrijednosti 81,5 miliona KM, a izvezli 54,6 miliona KM. Što se tiče voća i povrća i njihovih proizvoda, uvezli smo u vrijednosti 58 miliona KM, a u Srbiju izvezli 25,4 miliona KM.

Žitarica, zrnevlja, bilja, te proizvoda mlinske industrije smo iz Srbije uvezli u vrijednosti 309 miliona KM, a izvezli svega 18,5 miliona KM. Masnoće, kakao, njihovi proizvodi i drugi proizvodi za ishranu, uvezeno je u BiH iz Srbije 210 miliona KM, a izvezeno 28 miliona KM. Za devet mjeseci ove godine šećera i proizvoda od šećera je iz Srbije uvezeno 14,4 miliona KM, a izvezeno 506 hiljada KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


PKFBiH je uputila poziv na B2B sastanke za mala i srednja preduzeća iz oblasti prehrambene industrije, a besplatna registracija za učešće na tom poslovnom događaju je na linku.

Projekat se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji kofinansira Evropska unija.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Na mjestu stadiona danas je tužna slika: Nestao je i klub koji je bio simbol jednog vremena

FOLKER HOĆE JOŠ DJECE: Djevojka Darka Lazića nagovijestila nešto