in

Michael Owen usporedio sebe s Kylianom Mbappeom, pa iskreno rekao koliko bi on sam vrijedio

Michael Owen usporedio sebe s Kylianom Mbappeom, pa iskreno rekao koliko bi on sam vrijedio
Slatka-Tajna.Eu
Michael Owen usporedio sebe s Kylianom Mbappeom, pa iskreno rekao koliko bi on sam vrijedio

Owen je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih napadača, no imao je kasnije dosta problema s povredama. Odlaskom u Real Madrid je značajno nazadovao, ali vjeruje da bi danas vrijedio više od 100 miliona funti (175 miliona eura), u poređenju s Kylianom Mbappeom i drugim igračima visokog profila i ogromnih tržišnih vrijednosti.

Owen je kao tinejdžer stigao u Liverpool, osvojio Zlatnu kopačku Premier lige, izabran za najboljeg mladog igrača Premier lige, a Redse 2001. godine vodio do trostruke krune. U finalu FA kupa je postigoa dva kasna gola u 2:1 pobjedi nad Arsenalom.

Uostalom, dovoljno je reći da je posljednji Englez koji je osvojio Zlatnu loptu, a ta mu je nagrada dodiljena 2001. godine.

“Ne znam,” rekao je Owen na pitanje koja bi bila njegova vrijednost na današnjem tržištu. “Mislim, činilo se kao da su brojke bile malo veće, prije godinu ili dvije nego što zapravo jesu sada. Očito transfer Erlinga Haalanda nije bio pravi odraz njegove cijene zbog agencijske naknade i svih različitih odredbi koje je imao u ugovoru. Dakle, bilo je otvoreno tržište, slobodno tržište, kad sam imao 19/20 godina i bio na apsolutnom vrhuncu moći. Ne znam, teško je sada reći, ali vrijedio bih više od 100 miliona funti ili 175 miliona eura”, tvrdi nekadašnji reprezentativac Engleske.

“Pa, koliko Mbappe vrijedi danas? Stvarno ne znam. Da je trebao napustiti PSG, možda biste gledali na 150 (175 mil. eura) ili 200 miliona funti (232 miliona eura). Ali da, ja sam bio taj sličan tip napadača koji se probijao, osvojio Zlatnu loptu, dvije Zlatne kočake, s 18 godina igrao Svjetsko prvenstvo…”, prisjetio se Owen.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Cifre koje klubovi danas izdvajaju za pojačanja su vrtoglave i iz godine u godinu sve su veće i veće. Postalo je sasvim normalno da se za solidnog igrača izdvoji po 50 miliona, a za one iole veće talente klubovi daju preko 100 miliona, funti ili eura, svejedno.

Borussia Dortmund je tako odredila cijenu za Judea Bellinghama, mladog Engleza, od čak 150 miliona eura. Ako ga uspije prodati na ljeto po tom iznosu, Bellingham će postati treći najveći transfer u historiji nakon Neymara i Kyliana Mbappea.

Rekord i dalje drži Neymar kojeg je PSG Barceloni na kraju platio nevjerovatnih 222 miliona eura. Pitanje je hoće li ga tako skoro nadmašiti, ali nema sumnje da ćemo prije ili kasnije probiti i tu cifru od koje se običnom čovjeku zamanta.

Izabrao najboljih 11 Premier lige svih vremena

Bivši reprezentativac Engleske Michael Owen odabrao je po njegovom mišljenju najboljih 11 Premier lige svih vremena.

Na gol je Owen smjestio Petera Schmeichela, nekadašnjeg golmana Manchester Uniteda, kojeg je opisao kao “dio najvećeg tima u generaciji”, te je istakao da osvojeni trofeji govore sami za sebe.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

U odbranu je uvrstio engleske nogometaše. Na bekove Ashle Cole iz Chelseaja i Gary Nevilel iz Manchester Uniteda, a stoperski tandem sastavio je upravo iz spomenutih ekipa – Rio Ferdinand i John Terry.

“Još jedno ime koje sam imao na umu je Virgil van Dijk. Mislim da je on najbolji defanzivac na svijetu. Mislim da je on, moguće, kao jednogodišnji najbolji defanzivac kojeg sam ikad vidio. Ali on to još nije radio dovoljno dugo da bih ga uvrstio u ovu ekipu”, rekao je Owen.

Owen je odabir tri veznjaka opisao kao najtežu odluku zbog velikog broja veznjaka svjetske klase koje je Premier liga vidjela.

Na kraju se Owen odlučio za svoju sredinu. Odabrao je bivšeg igrača Arsenala Patricka Vieiru, legendu Uniteda Paula Scholesa i bivšeg saigrača Stevena Gerrarda.

Owen je izjavio da je Gerrard bio prvi izbor u njegovom veznom redu.

U napad je uvrstio Alana Shearera, Cristiana Ronalda i Thierryja Henryja. Henryja je opisao kao igrača koji je najbolji ikada koji je nastupao u Premier ligi.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
OPERISANA CECA! PRVA SLIKA NAKON OPERACIJE: ZAPOMAŽE NA SAV GLAS – “Sve me boli” – Senzacija

OPERISANA CECA! PRVA SLIKA NAKON OPERACIJE: ZAPOMAŽE NA SAV GLAS – “Sve me boli” – Senzacija

MOJ OTAC JE MAJKU SILOVAO I IZBIO JOJ ZUBE: Aleksandra Nikolić progovorila o paklu kroz koji je prošla

MOJ OTAC JE MAJKU SILOVAO I IZBIO JOJ ZUBE: Aleksandra Nikolić progovorila o paklu kroz koji je prošla