in

CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH
Slatka-Tajna.Eu
CIK potvrdio rezultate opštih izbora u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na sjednici održanoj 2. novembra jednoglasno potvrdila rezultate opštih izbora, održanih tačno mjesec dana ranije.

Generalni sekretar CIK-a BiH Goran Mišković je rekao da je Apalaciono odjeljenje Suda BiH danas odbilo ili odbacilo sve žalbe na odluke CIK-a BiH, vezane za izborne rezultate. Time su se stekli uslovi da CIK potvrdi rezultate.

CIK BiH je je 20. oktobra odbacio zahtjev opozicionih stranaka iz entiteta Republika Srpska za poništenje izbora za nivo predsjednika ovog bh. entiteta, što je Apelaciono vijeće Suda BiH i potvrdilo danas. Time su otklonjene pravne prepreke za zvanično potvrđivanje izbornih rezultata.

Rezultate izbora za članove državnog Predsjedništva, zastupnike u skupštinama na nivou države, dva entiteta i deset kantona u entitetu Federacija BiH, je na svojoj stranici CIK BiH objavljivao sukcesivno, u periodu od 20 dana nakon održavanja izbora.

Osporavani rezultati za predsjednika RS-a su objavljeni 27. oktobra, nakon ponovljenog prebrojavanja glasova.

Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i dosadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), je tada izabran za predsjednika Republike Srpske, što je danas i zvanično potvrđeno.

Zašto je potvrda izbornih rezultata trajala mjesec dana?

Izbore i prebrojavanje glasova su proteklih mjesec dana pratili brojni incidenti i međusobne optužbe političkih stranaka u entitetu Republika Srpska za izborne prevare i krađu glasova.

CIK BIH je 7. oktobra za kašnjenje optužila biračke odbore, koji još uvijek nisu prebrojali sve glasove i ispoštovali naredbe o unosu rezultata.

“Dok god politički subjekti budu imali monopol nad sastavom biračkih odbora, imat ćemo ovakvu situaciju”, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović na prvoj konferenciji za novinare nakon održanih opštih izbora 2. oktobra.

On je rekao da je ključan problem u tome “što članovi biračkih odbora najprije izvještavaju političke subjekte, pa tek onda opštinsku izbornu komisiju”.

“Nažalost, zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora sa skoro 16 posto biračkih mjesta, CIK je bio spriječen da u javnosti u roku od 24 sata prezentira izborne rezultate sa skoro 1.000 redovnih biračkih mjesta za pojedine organe vlasti”, rekao je Arnautović.

Ponovno brojanje glasova

Ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a je CIK BiH naredio 10. oktobra, nakon što su prijavljene brojne nepravilnosti zabilježene tokom izbornog procesa. Tokom ponovnog prebrojavanja glasova na ulice su izašle i pristalice Dodikove stranke SNSD.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ponovno su prebrojavani glasovi na 115 biračkih mjesta; stranke na vlasti i u opoziciji u entitetu Republika Srpska su organizovale proteste; a od CIK-a BiH je zahtjevano i ponavljanje izbora za predsjednika ovog entiteta.

Za ovu poziciju se vodila tijesna bitka između Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Jelene Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP). Oba kandidata su još u izbornoj noći proglasili pobjedu.

Opozicija u ovom bh. entitetu je održala dvije protestne šetnje u Banjaluci početkom oktobra, te podnijela krivične prijave protiv više osoba, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog “izborne krađe”.

Vjerujemo u brzu i energičnu reakciju i vjerujemo u procesuiranje velikog broja osoba. Radi se o organiziranom kriminalu i krađi dosad nezabilježenoj”, rekao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović 18. oktobra, nakon što su predali prijave u državnom Tužilaštvu.

Rezultati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske (RS), nakon ponovnog brojanja glasova su objavljeni 27. oktobra, a opozicija u ovom entitetu je nastavila sa potužbama o neregularnosti izbora.

Uz Milorada Dodika, izabranog za Predsjednika RS-a, za Potpredsjednika RS-a iz reda Bošnjaka su izabrani nezavisni kandidat Ćamil Duraković, a iz reda Hrvata kandidat koalicije koju predvodi HDZ BiH – Davor Pranjić.

Prema rezultatima ponovnog prebrojavanja glasova, Dodik je dobio nešto više od 300 hiljada glasova a njegova protivkandidatkinja, Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP), dobila je 27 hiljada glasova manje.

Građani su na oktobrarskim opštim izborima birali tri člana državnog Predsjedništva, zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika i dva potpredsjednika Republike Srpske, zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnike u Parlamentu Federacije BiH i zastupnike u deset skupština kantona u Federaciji BiH.

Bosna i Hercegovina (BiH), Sarajevo — Ko je dobio najviše glasova na izborima za Parlament BiH.

Najviše glasova na izborima za državni parlament dobile su Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemoktara (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDA).

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novi modeli Porsche 718 Style Edition

Novi modeli Porsche 718 Style Edition

Dokaz da crna manikura ne mora biti hladna i ozbiljna

Dokaz da crna manikura ne mora biti hladna i ozbiljna