in

RAT UŽIVO: Turski ministar u akciji, razgovarao sa kolegama iz Moskve i Kijeva zbog oživljavanja sporazuma iz Istanbula

RAT UŽIVO: Turski ministar u akciji, razgovarao sa kolegama iz Moskve i Kijeva zbog oživljavanja sporazuma iz Istanbula
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Turski ministar u akciji, razgovarao sa kolegama iz Moskve i Kijeva zbog oživljavanja sporazuma iz Istanbula

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/636x382_jpg-single_5249233891023144685.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/636x382_jpg-single_5249233891023144685.jpg”,”caption”:””,”bg”:”516b80″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi1.jpg”,”caption”:””,”bg”:”727660″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”dae0e7″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/fgtrumgwiaeclqd.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/fgtrumgwiaeclqd.jpg”,”caption”:””,”bg”:”292422″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/fgr2hc-xeaeuxe0.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/fgr2hc-xeaeuxe0.png”,”caption”:””,”bg”:”6d735e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/bomba5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/bomba5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”3c464e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/bomba2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/bomba2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”0f1012″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi3.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi3.jpg”,”caption”:””,”bg”:”7d705d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi4.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi4.jpg”,”caption”:””,”bg”:”bcb8b8″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4b453e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi6.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/rusi6.jpg”,”caption”:””,”bg”:”3f4127″}]

17.45 Turska kompanija namjenske industrije Baykar će razviti rakete zrak-zrak za suzbijanje napada ruskih bespilotnih letjelica kamikaza, javlja Kyiv Independent. 

Novo oružje, temeljeno na postojećim raketama protivzračne odbrane Sungur, bit će raspoređeno na borbenim bespilotnim letjelicama Bayraktar, uključujući TB2, koji trenutno koristi Ukrajina.

17:15 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres “duboko je zabrinut” zbog ukrajinskog crnomorskog sporazuma o žitu i odgodio je svoje putovanje u Alžir na samit Arapske lige za jedan dan kako bi se usredotočio na to pitanje.

Reuters izvještava da je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi rekao:

“Glavni sekretar nastavlja s intenzivnim kontaktima s ciljem okončanja ruske suspenzije sudjelovanja. Isti angažman također ima za cilj obnovu i punu provedbu inicijative za olakšavanje izvoza hrane i gnojiva iz Ukrajine, kao i uklanjanje preostalih prepreka izvozu ruske hrane i gnojiva”.

16:50 Turski ministar obrane pregovara s kolegama u Moskvi i Kijevu kako bi pokušali oživjeti dogovor o izvozu ukrajinskog žita uz posredovanje UN-a, saopćilo je ministarstvo u nedjelju.

Reuters izvještava da je Hulusi Akar zatražio od strana da izbjegavaju bilo kakve “provokacije” koje bi mogle utjecati na nastavak dogovora, navodi se u saopćenju. “Inspekcija plovila natovarenih žitom koja čekaju ispred Bospora nastavit će se danas i sutra”, stoji u priopćenju.

Moskva je u subotu suspendirala svoje učestvovanje u dogovoru o Crnom moru, čime je efektivno smanjila isporuke iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, kao odgovor na ono što je nazvala napadom ukrajinskog drona na njezu flotu.

16:30 Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je kako je Rusija spremna pregovarati o mirovnom sporazumu s Ukrajinom, ali samo ako će u cijeli proces biti uključeni i Amerikanci.

Prema riječima Peskova, Rusija ima jedan uvjet kada je riječ o pregovorima i on se odnosi na to da Sjedinjene Američke Države prihvate ruska razmišljanja o sigurnosnim uvjetima koji su postavljeni zapadnim državama u prosincu 2021. godine.

“Želimo da Sjedinjene Američke Države saslušaju našu zabrinutost, odnosno želju da se vratimo u stanje tokom decembra i da kažu: ‘Ono što Rusi nude možda nam svima ne odgovara, ali možda se ipak isplati da sjednemo za pregovarački stol.’

U ovom slučaju, mislim na nacrte dokumenata koji su dostavljeni Bruxellesu i Washingtonu 2021. godine”, rekao je Peskov.

16:10 NATO je pozvao Rusiju da hitno obnovi svoje učestvovanje u sporazumu o izvozu žitarica nakon što se odlučila povući iz sporazuma. Vojni savez je od Vladimira Putina zatražio da preispita svoju odluku da omogući da hrana “dopre do onih kojima je najpotrebnija”.

“Predsjednik Putin mora prestati koristiti hranu kao oružje i okončati svoj ilegalni rat protiv Ukrajine”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu. “Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi sporazum, omogućujući da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija.”

15:35 Rusko ministarstvo odbrane kaže da je pronašlo i analiziralo olupine dronova koji su jučer korišteni na Krimu. Tvrdi se da je napad izazvao manju štetu na jednom od brodova Crnomorske flote.

Analiza je pokazala da su dronovi bili opremljeni navigacijskim modulima kanadske proizvodnje, saopćilo je ministarstvo. Također je jučer navedeno da je napad izvela Ukrajina pod britanskim vodstvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta rekao da će braniti ruski teritorij svim potrebnim sredstvima. Krim, koji se nalazi na jugu Ukrajine, Moskva je pripojila 2014. godine.

15:15 Ruska vlada proširila je popis zemalja i teritorija koji su “neprijateljski”, uključujući 11 britanskih prekomorskih teritorija.

Na popisu su sada i:

  • Bermuda
  • Britanski antarktički teritorij
  • Britanski teritorij Indijskog oceana
  • Kajmanski otoci
  • Falklandski otoci
  • Montserrat
  • Otoci Pitcairn
  • Otoci St Helena, Ascension i Tristan da Cunha
  • Južna Georgija i Otočje Južni Sandwich
  • Akrotiri i Dhekelia

Tri britanska teritorija već su se smatrala “neprijateljskima” Rusiji – Angvila, Britanski Djevičanski otoci i Gibraltar.

Vrijedno je napomenuti da otoci Pitcairn, u južnom Tihom oceanu, imaju populaciju od samo oko 50 ljudi.

15:00 Ruska vojska odbila je napade ukrajinskih snaga u regijama Harkiva, Hersona i Luhanska, saopćile su ruske novinske agencije citirajući ministarstvo obrane.

Ministarstvo je saopćilo da je ukrajinska artiljerija pucala u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, ali da je stanje s radijacijom ostalo normalno, javlja TASS.

14:50 Teretni brod Ikaria Angel koji nosi 40.000 metričkih tona žitarica za Etiopiju nije isplovio iz ukrajinske luke, rekao je ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

“Zbog ruskog blokiranja ‘žitnog koridora’ izvoz je nemoguć”, dodao je Kubrakov.

14:15 Italija šalje više od 20 samohodnih haubica u Ukrajinu, javlja La Republica.

Prema ovom izvještaju, u Ukrajinu će biti poslano 20 do 30 američkih haubica M109. Haubice su dio paketa vojne pomoći koji je dogovorio sada već bivši premijer Mario Draghi.

13:35 Rusija možda koristi komponente uvezenih kućanskih aparata u vojne svrhe, javlja Bloomberg.

Neimenovani europski zvaničnici rekli su za Bloomberg da su zabrinuti da bi “barem dio robe i njenih komponenti mogli pronaći svoj put u (rusku) vojnu upotrebu”.

13:10 Ruske trupe digle su u zrak most preko rijeke Krasne u Luganskoj oblasti, javio je guverner Luganske oblasti Serhiij Haidai.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ruske snage se “boje” da su ukrajinske snage “vrlo blizu”, dok se ukrajinska protivofenziva u regiji nastavlja.

12:40 Wagner Group sada daje prednost ‘brojevima ispred iskustva ili kvalitete’ kada regrutira trupe, javlja Britanska obavještajna služba.

Prema Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva, Wagner Group regrutira ruske osuđenike koji pate od teških bolesti, uključujući HIV i hepatitis.

12:15 U jučerašnjim ruskim napadima ubijeno je 5 civila u Donjeckoj oblasti, javio je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kyrylenko, dok je 8 ljudi povrijeđeno.

Također, jučer je na nedavno oslobođenim područjima pronađeno 5 tijela ubijenih civila.

12:00 Ruski ambasador u Washingtonu kritikovao je Sjedinjene Države zbog, kako je rekao, lažnih tvrdnji o odluci Moskve da obustavi svoje učestvovanje u crnomorskom ugovoru o žitu uz posredovanje UN-a. Ponovio je tvrdnje da su britanski vojni stručnjaci umiješani u napad dronovima u Sevastopolju.

“Reakcija Washingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj je doista nečuvena”, rekao je ambasador Anatolij Antonov na Telegramu. “Nismo vidjeli nikakve znakove osude bezobzirnih postupaka kijevskog režima”, naveo je, javlja Reuters.

“Zanemaruju se sve indikacije da su britanski vojni stručnjaci bili uključeni u organiziranje masovnog napada uz korištenje bespilotnih letjelica”, rekao je Antonov.

Moskva nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje, a Britanija je te tvrdnje odbacila kao lažne. 

11:15 Ruske optužbe da je Britanija učestvovala u napadima na plinovod Sjeverni tok i brodove ruske mornarice na Krimu su neutemeljene, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Optužbe su dio strategije Moskve da odvrati pozornost od svoje isključive odgovornosti u ratu agresije koji vodi protiv Ukrajine”, rekao je zamjenik glasnogovornika ministarstva u izjavi.

11:00 Europska unija pozvala je Rusiju da poništi svoju odluku o povlačenju iz sporazuma kojem je posredovao UN i koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora u jeku globalne prehrambene krize.

“Odluka Rusije da obustavi učestvovanja u crnomorskom sporazumu dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu prijeko potrebnih žitarica i gnojiva za rješavanje globalne krize hrane uzrokovane njezinim ratom protiv Ukrajine. EU poziva Rusiju da poništi svoju odluku”, poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na Twitteru.

10.30 Ukrajinske oružane snage eliminirale gotovo 1.000 okupatora u jednom danu, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.

09.30 Američki predsjednik Joe Biden nazvao je rusku obustavu ugovora o žitu “potpuno nečuvenom”, dok je državni sekretar Antony Blinken rekao da Moskva “hranu pretvara u oružje”.

Blinken je u Washingtonu rekao da je suspenzija sporazuma za žaljenje i pozvao je “sve strane da nastave održavati ovu ključnu inicijativu koja spašava živote”.

“Svaki ruski prekid ovog kritičnog izvoza žitarica u biti je poruka da bi ljudi i porodica širom svijeta trebali plaćati više za hranu ili ostati gladni. Suspendiranjem ovog aranžmana Rusija ponovno pretvara hranu u oružje u ratu koji je započela, izravno utječući na zemlje s niskim i srednjim prihodima i globalne cijene hrane te pogoršavajući ionako strašne humanitarne krize i nesigurnost hrane”, rekao je Blinken.

08.30 Sevastopolj: Dronovi oštetili zastavni brod Crnomorske flote Ruske Federacije “Admiral Makarov”, javljaju ukrajinski mediji.

alt

08.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj vezan uz rat u Ukrajini.

U njemu obavještajci podsjećaju da je ruski mogul Jevgenij Prigožin na internetu po svemu sudeći priznao da je njegova privatna vojna kompanija, Wagner Group, promijenila svoje standarde i regrutirala ruske osuđenike koji pate od teških bolesti uključujući HIV i hepatitis C.

“Uloga Wagner grupe značajno je evoluirala od početka ruske invazije na Ukrajinu. U prethodnim sukobima zadržao je relativno visoke standarde novačenja, a mnogi od njegovih vojnika prethodno su služili kao profesionalni ruski vojnici. Prijem zatvorenika s ozbiljnim zdravstvenim problemima ocrtava pristup koji sada daje prednost broju u odnosu na iskustvo ili kvalitetu”, navodi se u izvještaju.

07.00 Guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko izvijestio je da su ruske snage granatirale Nikopolj u oblasti Dnjepropetrovsk koristeći teško topništvo.

Najmanje 10 nebodera i privatnih rezidencija, gospodarskih zgrada i plinovoda oštećeno je kao rezultat napada, rekao je Rezničenko. Nema izvještaja o žrtvama.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KNJIGA KIJE KOCKAR KOŠTA MANJE OD ŽVAKI U PRODAVNICI: Propao njen trud

KNJIGA KIJE KOCKAR KOŠTA MANJE OD ŽVAKI U PRODAVNICI: Propao njen trud

Pokrenut spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju

Pokrenut spor protiv BiH zbog termoelektrana u Tuzli i Kaknju