in

I u nedjelju na moru i uz njega većinom sunčano, drugdje česta magla i oblaci

I u nedjelju na moru i uz njega većinom sunčano, drugdje česta magla i oblaci
Slatka-Tajna.Eu
I u nedjelju na moru i uz njega većinom sunčano, drugdje česta magla i oblaci

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

“Listopad će završiti u stabilnom jesenskom tonu – na Jadranu pretežno sunčano i danju ugodno toplo, povoljno za planirane aktivnosti i obilazak groblja uoči Sisveta. U većini kopnenih područja u prvom dijelu dana magla i niski oblaci, a popodne ondje gdje bude sunčanih razdoblja neuobičajeno toplo. Na blagdan Svih svetih magla će vjerojatno trajati kraće, a od srijede uz umjeren jugozapadnjak bit će je sve manje. Sredinom tjedna već ponegdje može pasti i malo kiše koja će biti češća i obilnija u petak, kada na Jadranu može biti i lokalnih pljuskova te grmljavine i mjestimice jakog juga, a zatim bure.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a:

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju na moru i uz njega većinom sunčano, po mnogim nizinama magla i niski oblaci

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “I u nedjelju na istoku Hrvatske magla i niski oblaci koji bi se ponegdje mogli zadržati i cijeli dan. Popodne će mjestimice biti sunčanih razdoblja, a sunčano će od jutra prevladavati u slavonskom gorju. Dnevna temperatura ovisit će o dugotrajnosti magle – gdje se ona raziđe, mogla bi dosegnuti i 20 °C.

Podjednako vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana niski oblaci i magla bit će česti, vidljivost ponegdje znatno smanjena, a kolnici mokri zbog rosulje, stoga oprezno u prometu. Dnevna temperatura od 17 do 19 °C, ali u krajevima s dugotrajnom maglom osjetno niža, oko 14 °C.

Na zapadu zemlje prevladavat će sunčano, no ujutro mjestimice magla, ponajprije u kotlinama Like te uz obalu Istre. Najhladnije jutro bit će ponegdje u Lici, gdje je moguć i slab mraz pri tlu, a dnevna temperatura uglavnom od 19 °C u gorju do 24 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji sunčano i neuobičajeno toplo za ovo doba godine, temperatura će mjestimice porasti i do 25 °C. No ujutro ponegdje u unutrašnjosti svježe, ponajprije u sinjskoj kotlini. Mjestimice može biti i magle, posebice na širem zadarskom području te u Zagori.

Na jugu Hrvatske ugođaj babljeg ljeta – vedro, danju ugodno toplo uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak, pa sezona kupanja u moru zasigurno još nije zatvorena. Naime, temperatura mu je oko 20 °C.”

Sve manje stabilno

“Magla i niski oblaci i početkom tjedna će u većini nizina unutrašnjosti biti česti, no na blagdan Svih svetih popodne će vjerojatno biti više sunčanih sati. U srijedu uz jugozapadnjak magle će biti manje, no više neće biti posve stabilno.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i neuobičajeno toplo, a ujutro je ponajprije uz obalu Istre moguća magla. Na Dušni dan zapuhat će jugo, oblaka će na sjeveru biti više, a mjestimice može pasti i malo kiše.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Ivana Čavlina Tomačević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sve miriše na otkazivanje revijalnog susreta protiv Rusije

Sve miriše na otkazivanje revijalnog susreta protiv Rusije

Zloglasni čudak koji je Piquea prepao na mrtvo ime: Nikad nikog nije poštovao, pa ni velikog Ronalda

Zloglasni čudak koji je Piquea prepao na mrtvo ime: Nikad nikog nije poštovao, pa ni velikog Ronalda