in

HRT: Rekordne cijene cvjetnih aranžmana

HRT: Rekordne cijene cvjetnih aranžmana
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Rekordne cijene cvjetnih aranžmana

Rekordne cijene cvjetnih aranžmana

Foto: Dnevnik / HRT

Osim lampionima, groblja su ukrašena i cvjetnim aranžmanima. Hrvatska proizvodi samo petinu cvijeća, većinu uvozi i to najviše iz Nizozemske. Prema podacima HGK, kod nas ima oko 2000 proizvođača koje je također pogodio rast cijena energenata, repromaterijala i transporta. Uz to, na sjeveru zemlje površine pod cvijećem nastradale su zbog oluja i vremenskih nepogoda.

Zaposlenice cvjećarnice u Pribislavcu posljednjih dana imaju pune ruke posla. Narudžbi je kažu – i previše.

– Što se tiče trendova, rade se bijele krizanteme, crvene ruže, roze ruže, od sitnih cvjetova gumbeki, i više manje prevladava crveno bijela boja, objasnila je Dorotea Herman iz Pribislaveca.

Aranžmani su skuplji dvadesetak posto nego prošle godine, tvrdi vlasnica.

– Sve je otišlo gore, od posudica, mrežica, cvijeća sve nam je otišlo. Ali potražnja je, na naše iznenađenje, ogromna, rekla je Vlatka Žganec, vlasnica cvjećarnice.

Ipak, ni cvjećari nisu prezadovoljni. Tvrde da će im zaradu “pojesti” poskupljenja repromaterijala, goriva, sjemenja.

– Zemlja, presadnice, teglice, sve nam je jako poskupjelo, pa smo i mi morali podignuti cijene za otprilike 25%, rekla je Đurđica Mesarić iz Velikog Bukovca.

Godinu 2022. po dobrome neće pamtiti proizvođači cvijeća iz Velikog Bukovca. Ovdje se nalazi polovina hrvatske proizvodnje a krajem svibnja tuča je razorila plastenike i staklenike.

– Svi najloni su nam uništeni, staklenici, kuće, čitav kraj ne pamti tako nešto, rekao je Željko Mesarić iz Velikog Bukovca.

Obitelj Mesarić je pretrpjela štetu od pola milijuna kuna. Iako su im svi obećali pomoć – još uvijek nisu vidjeli ni kunu.

– Nitko ništa, niti više nemamo nekih nada jer prošlo je jedno vrijeme i nitko ne mari za nas, dodao je Mesarić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Da bi održali proizvodnju dobavljači su im odgodili plaćanje dok se financijski ne oporave.

– Ljudi su tu već i psihički u jako teškom stanju, jako su tu svi vrijedni i ambiciozni, ali tavu katastrofalnu godinu nismo imali, rekla je Mesarić.

I dok osamdeset posto cvijeća uvozimo – uvjete za cvjećarstvo imamo. No, svjedoče ove obitelji – veliki je to rizik pa su mnogi od proizvodnje – dignuli ruke.

Za proizvođače je ovo bila izuzetno teška godina.

– Tek su se oporavili od pandemije, već ih je zadesilo olujno nevrijeme i rast cijene proizvodnje, izvijestila je Danijela Bratić Herceg javljajući se iz Ludbrega za Dnevnik HTV-a.

Zadruga “Varaždinski cvijet”, dodala je, okuplja 9 proizvođača i oni čine polovicu proizvodnje u Hrvatskoj.

– Ova godina je za nas bila izuzetno teška, stresna i izazovna, rekla je Ivana Matijašec, upraviteljica zadruge “Varaždinski cvijet”.

Govorila je o oporavku nakon nevremena, odštete još nisu dobili. Natječaji su raspisani, objasnila je i cvjećari su se na njih javili, ali još su u obradi i ne znaju rezultate. Muči ih i porast cijena energenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Potresna poruka Enisa Bešlagića nakon samoubistva mladića iz Laktaša

Potresna poruka Enisa Bešlagića nakon samoubistva mladića iz Laktaša

Turri u saradnji s Monicom Armani predstavio svevremensku Capsule Roma kolekciju

Turri u saradnji s Monicom Armani predstavio svevremensku Capsule Roma kolekciju