in

MOSTARSKI INTERVJU DVA JARANA… Adnan savjetovao Dinu: Druže, ne ženi se prije 27. godine!

MOSTARSKI INTERVJU DVA JARANA… Adnan savjetovao Dinu: Druže, ne ženi se prije 27. godine!
Slatka-Tajna.Eu

Da na estradi ima prijateljstva i to onog istinskog i pravog, bez zlobe i zavisti, dokaz za to su dvojica pjevača iz srca Hercegovine, tačnije iz Mostara. Jedan je Adnan Jakupović, a drugi Dino Memić. I jedan i drugi imaju uspješne karijere, a Adnan obzirom da je 13 godina stariji, pa odmah ima i duže estradno iskustvo, ima i više snimljenih pjesma i više hitove. Njih dvojicu sreli smo, a gdje drugo, već u njihovom rodnom gradu i, ugostili su nas baš onako domaćinski.

Na pitanje kako i kada su se prvi put upoznali, Adnan je odgovorio:

-Kada sam Dinu prvi put vidjeo bio je još dijete. Njegova mama je svojevremeno na Radio Mostaru vodila jako popularnu emisiju “Bulbulistan” i tada u to vrijeme radio je bio hit. Sreo sam ga u studiju, ali bio je sasvim mali, tako da nisam ni obraćao pažnju na njega. E, onda je došlo vrijeme kada je mene TV Hayat pozvao da budem u žiriju u Mostaru kada, se radila jedna audicija mladih pjevača. Tada je izašao Dino i otpjevao pjesmu, što je mene fasciniralo. Bilo je tu još neke raje koja su pjevala, gledao sam da budem subjektivan, ali kada je Dino izašao, njegova toplina u glasu me dirnula do suza. Tada sam javno rekao, možda nisam trebao, da će pobjediti i da je moj favorit. A, osjećaj me na kraju nije prevario. Od tada naše iskreno prijateljstvo traje već nekih sedam ili osam godina. Super smo drugovi, pa onda kolege.

-Ja sam znao šta ću da budem u budućnosti, a to je da postanem pjevač. Kada je Ado pobijedio u ZMBT već je tada na neki način postao moj uzor u svemu što se tiče pjesme. Tada nije bilo ni Granda, Youtube  tek nekako počeo, a televizija je za mene bila prozor u estradni svijet. Prije svega iz istog smo kraja, uzor je u mom poslu kojim se bavim,a dakle, Ado je ne samo moj „brat“ već i prijatelj, kolega, do čijih savjeta i pomoći mi je mnogo stalo“- nadovezao se na ovu priču Dino Memić.

Ove godine vaše prijateljstvo zapečatili ste duetom „Drug“?

-Dino je jedan jako skroman momak i divno odgojen, pa nikada meni nije direktno rekao da bi volio da snimimo duet. Sada se više ne mogu sjetiti, možda sam i ja potencirao na to da nimimo duet, ali nikako nismo mogli doći do dobre pjesme. Jednostavno sam htio da snimimo duet, koji, eto ne mora niko ni da sluša, već da je mi imamo za nas dvojicu, za naš ćeif i za našu raju. A, onda je Arel Češljar čuo za našu ideju, namjeru i baš se potrudio da uradi pjesmu za nas.U  pjesmu je uklopio kako moju, tako i Dininu životnu sliku. Ja sam malo probirljiv, da ne kažem potežak po pitanju pjesme. Ako već plaćam, hoću ne dobru, već najbolju pjesmu. I meni i Dini se ta pjesma na prvu svidjela, pa smo je i snimili. Ta pjesma je obilježje našeg prijateljstva, druženja i kolegijalnosti – riječi su Adnana Jakupovića.

Dinu smo pitali koliko ga, i da li ga Adnan savjetuje i kako on reaguje na njegove savjete?

-Ja sam po prirodi prilično tvrdoglav. Onoliko koliko sam veseljak, a poprilično jesam, isto tako sam i tvrdoglav. Ado mi često navodi neke primjere iz njegove karijere i znam da to radi za dobre namjere. Nekada se ne mogu složiti sa svim tim njegovim zamjerakama, savjetima, ali sve prihvatam da saslušam, jer sve su to dobronamjerni savjeti. Trudim se da dosta toga primjenim u svom životu, naravno ne sve, ali veći dio. On je jedan od rijetkih pjevača koji je stao uz mene bezrezervno. Uz sve to pokušavam da uklopim moj karakter. Ali, kažem i ja njemu, ako mi se nešto ne sviđa.

-Sve su to moji dobronamjerni savjeti i nikada mu neću niti jednim savjetom nauditi ili mu nešto obećati, pa ne ispunuti. Meni su svojevremeno mnogi poznati pjevači obećavali dosta toga, između ostalog da ću biti gost na njihovim koncertima. Pa, ja tako dođem kući sav sretan, kažem mojim roditeljima bit ću gost na koncertu tom i tom pjevaču, treniram kako ću izaći, kao se obući, pozdraviti na desetine hiljada ljudi, a onda me iznevjere, jednostavno slažu. Onda sam sam sebi rekao, ako ikada budem u budućnosti mogao nekom mladom kolegi pomoći, to ću raditi iskreno i od srca – rekao je Adnan.

Na pitanje da li je Adnan mogao više da uradi za svoju karijeru da je otišao u Beograd, odgovorio je?

-Ja sam u BiH napravio jednu stabilnu karijeru, ali danas je muzika otišla u nekom drugom pravcu. I danas se slušaju lijepe pjesme, ali više je prevagnula komercijala. Razmišljao sam je o odlasku u Beogradu, ali problem je što za sve to treba zaista mnogo novca, a kada mi radimo u BiH, pa kažemo neku mizernu cijenu, a onda dobijemo odgovor da je i to mnogo. Dok pjevačima iz okruženja daju onoliko koliko traže. Dakle, nisam ili nismo u mogućnosti da odemo u Beogradu iskeširamo veliku svotu, jer nas naši ne podržavaju. To je ustvari muzička politika, koja je neobjašnjiva. Takmičenja me ne interesuju, ugovori me ne interesuju, u srednjim sam godinama, i zadovoljan sam.

-Ja sam do sada mnogo postigao po nekoj mojoj procjeni, ali čovjek uvijek teži nečem višem. Po nekoj mojoj procjeni pjesma je ta koja nosi karijeru, da snimim neki dobar hit,p jesma bi mene odvela i u Beograd i u Zagreb… Nemam mrlje u karijeri i to je najbitnije. Potrebno je možda  u Beograd otići zbog pjesme, ali na takmičenje nikada –  nadovezao se Dino na ovu priču

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Adnane, oženio si se, postao si otac, Koliko te porodični život promijenio?

-Bio sam mlad, povodljiv, raja me vukla, pa neki su tu moju mladost i iskorištavali. Nekako sam mislio da raja ne priča da sam ufuran, pa rekoh hajde daj se raji, a onda sam shvatio da sam im se i previše dao. Bilo je kafane u kafanu, pjevaj  tamo, pjevaj ovamo besplatno,  to je najgore po mene bilo. To sam tek kasnije shavtio, ali  nije mi žao. Sve to sam prošao, više nemam nekih želja po tom pitanju. Sretno sa oženjen imam sina od dvije godina, mašallah. Kako sam se uozbiljio i posao mi dobro ide. Dini sam dao savjet da se ne ženi nikako prije 27 godine, jer mladi brakovi ne opstaju dugo. Neka se prvo iživi i sa rajom i sa ženama, pa onda brak.

Dino pored pjesme razmišlja i o budućnosti?

-Pjesma, estrada je uvijek varljiva, ja i studiram u Mostaru i  prioritet mi je završiti fakultet, a tu su još neki drugi planovi, koji nisu vezani za pjesmu.

Vas dvojica ste nasljednici danas popularnih Mostaraca poput Željka Samardžića, pa bio je tu i Salem Sihirlić, Ibrica Puce…

-Da budemo daj Bože kao naš Želja. Imamo mi i narodni orkestar Mostar, tu su udružilo pet do šest pjevača iz Mostara i oko trinaest muzičara. Radili smo večeri sevdaha i bilo je fenomenalano – rekao nam je Adnan.

Skakao sa 17 metara

Na kraju smo ih pitali da li su kao pravi Mostarci nekada skakali sa Starog mosta?

-Nisam skako baš sa Starog mosta, ali jesam sa visine od 17 metara. Pravilo je ako ne skočiš do  22. ili 23 . godine onda nećeš nikad skočiti, kad sam bio mršav i vitak – rekao nam je Adnan, a Dino je rekao da nije fan tog, već da voli mirno more, plažu hladovinu, negdje “Ispod palme na obali mora”.

Razgovarao: Bato Šišić

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Duel Bosanaca u Turskoj: Pogledajte nevjerovatnu grešku Šehića i gol Hajradinovića (VIDEO)

Duel Bosanaca u Turskoj: Pogledajte nevjerovatnu grešku Šehića i gol Hajradinovića (VIDEO)

Mostar: Uklonjeno uginulo stablo platana / Bljesak.info

Mostar: Uklonjeno uginulo stablo platana / Bljesak.info