in

Visina boravišne taksa za 2023. u Kantonu Sarajevo ostaje ista

Slatka-Tajna.Eu
Sarajevo, BiH – August 29, 2019: Bascarsija square with Sebilj wooden fountain in Old Town Sarajevo in Bosnia and Herzegovina

Boravišna taksa za 2023. nije mijenjana u odnosu na prethodnu godinu, tako da iznosi ostaju isti, te je i ove godine boravišna taksa dvije KM, a dnevna boravišna taksa jedna KM.

Za fizičke osobe  koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu boravišna taksa u godišnjem paušalnom iznosu je 50 KM, i to za svaki krevet i smještajnu jedinicu koja se koristi za pružanje usluga smještaja.

Shodno navedenom, u Kantonu Sarajevo obavezu uplate boravišne takse Turističkoj zajednici KS imaju pravni subjekti ili fizičke osobe koje pružaju uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, putničke agencije – organizatori putovanja, koje plaćaju dnevnu boravišnu taksu po svakom grupnom dolasku turista u turističko mjesto bez noćenja i fizičke osobe koje pružaju uslugu smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu.

Boravišna taksa jednaka je i za domaće i za strane turiste, odnosno i jedni i drugi plaćaju je u istom naznačenom iznosu. Izuzetno od te odluke, boravišnu taksu ne plaćaju djeca do 12 godina starosti, a boravišnu taksu umanjenu za 50 posto plaćaju stariji maloljetnici uzrasta od 12 do 18 godina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Prema dostupnim podacima u 2022. ostvareni su rekordni prihodi od turizma koji pokazuju 19 posto veći prihod od turizma u prvom kvartalu 2022. u odnosu na 2019. koja se računa kao referentna zbog pandemije koja  je obilježila 2020. i 2021., saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MISLIO SAM DA SU BOLJI LJUDI: Sašu Kapora razočarale kolege

Niko se nije zapustio kao Rooney: Nove fotografije šokirale javnost jer izgleda neprepoznatljivo