in

Europski revizori kritiziraju prijelaz dužnosnika u privatni sektor

Europski revizori kritiziraju prijelaz dužnosnika u privatni sektor
Slatka-Tajna.Eu
Europski revizori kritiziraju prijelaz dužnosnika u privatni sektor

EU ima više od 40 agencija

Foto: Yves Herman / Reuters

Specijalizirane agencije EU-a nisu uspjele spriječiti prijelaz dužnosnika u privatni sektor koji su prethodno regulirali, zakazavši u suzbijanju sukoba interesa, upozorio je europski revizorski sud.

EU ima više od 40 agencija koje prate raznovrsna područja, od bankarstva, preko zaštite granica do medicine. Prošle godine agencije su na raspolaganju imale ukupno više od četiri milijarde eura, više od 14 tisuća službenika, što odgovara 17 posto zaposlenih u institucijama EU-a, i potrošile su više od 13 milijardi eura, prema navodima revizorskog suda.

Propisi EU-a određuju tijelima EU-a vrlo malo obaveza u praćenju usklađenosti sadašnjih i bivših dužnosnika sa zahjevima o “‘rotirajućim vratima'”, podsjećaju.

– Agencije EU-a s regulatornim ovlastima i vezama s industrijom posebno su izložene riziku kršenja tih propisa, naglašavaju.

Lobističke tvrtke i sektorske udruge žele zaposliti upravo bivše dužnosnike koji dobro poznaju kako funkcioniraju tijela EU-a i imaju kontakte, što znači da je na kocki integritet mjera i potrošnje EU-a, upozorava europski revizorski sud. 

EU je osigurao određene zaštitne mehanizme za Europsku komisiju, glavnog regulatora EU-a, ali nije definirao jedinstvena pravila za agencije, što znači da su one, u najboljem slučaju, bile prepuštene oskudnoj i neujednačenoj samoregulaciji.

Ne postoje koherentna i obvezujuća ograničenja prakse prijelaza dužnosnika agencija u privatni sektor, pa je nastao pravni vakuum i ispituje se tek sićušan broj potencijalnih slučajeva sukoba interesa na tom području, priopćila je ECA.

Samo devet europskih agencija ima interna pravila o prijelazu članova uprave u privatni sektor koji reguliraju, a u razdoblju od 2019. do 2021. dužnost je napustilo oko 650 njih, od ukupno 1500. Rizik potencijalnog sukoba interesa analiziran je u samo 25 slučajeva, naglasili su revizori.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– I to je vjerojatno tek vrh sante leda, komentirao je brojke revizor Rimantas Sadzius.

U javnosti je najveću pozornost privukao prijelaz bivšeg šefa Europske komisije Josea Manueala Barrosa u američku investicijsku banku Goldman Sachs ili optužbe na račun bivše povjerenice EU-a za digitalni sektor bloka Neelie Kroes da lobira za Uber.

– Kad god se tako nešto dogodi, EU trpi štetu, rekla je pučka pravobraniteljica EU-a Emily O’Reilly.

U izvješću Transparency Internationala, TI, iz 2017. stoji da se u lobističkim skupinama u EU zaposlila polovina bivših povjerenika EU-a i trećina bivših zastupnika u Europskom parlamentu.

Premalo je jasno definiranih propisa koji traže da se izbjegava praksa “rotirajućih vrata”, njihovo se poštivanje ne prati dovoljno, a još se manje korigiraju povrede, smatra Vitor Teixeira iz Transparency Internationala, a situacija je posebno loša u agencijama EU-a.

– Sadašnji sustav samoregulacije, samonadzora i samokorekcije ne funkcionira, potreban nam je novi, zaključio je Teixeira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Važi za „najljepši osmijeh Holivuda“ Julia Roberts proslavila 55. rođendan

Važi za „najljepši osmijeh Holivuda“ Julia Roberts proslavila 55. rođendan

CIKLUS ODMAZDE „MILO ZA DRAGO“: Tinja sukob između SAD-a i Saudijske Arabije koji bi svijet mogao gurnuti u duboku recesiju

CIKLUS ODMAZDE „MILO ZA DRAGO“: Tinja sukob između SAD-a i Saudijske Arabije koji bi svijet mogao gurnuti u duboku recesiju