in

CIKLUS ODMAZDE „MILO ZA DRAGO“: Tinja sukob između SAD-a i Saudijske Arabije koji bi svijet mogao gurnuti u duboku recesiju

CIKLUS ODMAZDE „MILO ZA DRAGO“: Tinja sukob između SAD-a i Saudijske Arabije koji bi svijet mogao gurnuti u duboku recesiju
Slatka-Tajna.Eu
CIKLUS ODMAZDE „MILO ZA DRAGO“: Tinja sukob između SAD-a i Saudijske Arabije koji bi svijet mogao gurnuti u duboku recesiju

Odnos između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije jedan je od najvažnijih na planeti. A u posljednje vrijeme je i jedan od najnezgodnijih. Ljutiti predstavnici u Washingtonu obećali su “posljedice” nakon što je OPEC pod vodstvom Saudijske Arabije ranije ovog mjeseca oštro smanjio proizvodnju nafte, podižući cijene nafte samo nekoliko sedmica prije izbora za predstavnička tijela u SAD-u.

Američki zakonodavci prijete koracima koji su nedavno bili nezamislivi, uključujući zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i davanje odrješenih ruku Ministarstvu pravosuđa da podigne tužbu protiv Saudijske Arabije i drugih članica OPEC-a zbog tajnog dogovora.

Rijad je zatečen zbog želje za osvetom američkih političara. Nijedna strana niti ne pokušava sakriti napetost. Nakon što je visoki saudijski dužnosnik sugerirao da je kraljevstvo odlučilo biti zrelija stranka u odnosu, najviši dužnosnik Bijele kuće odgovorio je rekavši: “Ovo nije kao neka srednjoškolska romansa.”

Ono što će se sljedeće dogoditi je kritično.

Ako ovaj desetljećima star odnos preraste u potpuni raskid, moglo bi doći do golemih posljedica za svjetsko gospodarstvo, a da ne spominjemo međunarodnu sigurnost.

“Ovo je novi pad. Godinama smo vidjeli degradaciju u američko-saudijskim odnosima, ali ovo je najgore što je bilo”, rekao je Clayton Allen, direktor Eurasia Group.

Svađa je povezana s jednom od najvećih bolnih točaka među glasačima tijekom Bidenove ere: inflacijom i visokim cijenama goriva. Nakon pokušaja i neuspjeha uvjeravanja OPEC-a da poveća proizvodnju nafte, predsjednik Joe Biden poništio je svoje predizborno obećanje 2020. da će od Saudijske Arabije učiniti “izopćenika” zbog stanja ljudskih prava. Biden je posjetio Saudijsku Arabiju tokom ljeta.

Američki predstavnici mislili su da su postigli tajni dogovor sa Saudijskom Arabijom kako bi konačno povećali opskrbu naftom do kraja godine, izvijestio je ove sedmice The New York Times.

Bili su u krivu.

OPEC i njegovi saveznici, poznati kao OPEC+, odgovorili su povećanjem proizvodnje nafte za bijednih 100.000 barela dnevno – što je najmanje povećanje u njegovoj povijesti. Ovaj potez je uvelike viđen kao “šamar u lice” Bidenovoj administraciji.

Ono što je uslijedilo bilo je gore.

Početkom listopada OPEC+ je objavio planove za smanjenje proizvodnje nafte za 2 milijuna barela dnevno – potez koji je nakratko podigao cijene nafte i benzina u vrijeme visoke inflacije i razbjesnio američke političare.

“Čini se da se nijedna strana ne razumije”, rekao je Allen. “Rijad je podcijenio ozbiljnost američke reakcije. A SAD je pretpostavio da imamo neizgovoreni sporazum.”

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, opisao je potez kao “bez presedana” i “nesretan” u intervjuu za CNN International u četvrtak.

“Kada je globalna ekonomija bila na rubu globalne recesije, odlučili su pogurati cijene”, rekao je Birol.

Saudijski predstavnik optužuje SAD za manipulaciju tržištima

Tenzije nisu jenjavale, a predstavnici obiju strana posljednjih su dana zaoštrili međusobne kritike. U jednoj znakovitoj epizodi, visoki saudijski ministar prešao je s obrane Bidenove energetske strategije na oštre kritike.

Tokom tiskovne konferencije OPEC+ početkom listopada, čini se da je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman hvalio Bidenovu odluku da oslobodi neviđenu količinu hitnih rezervi nafte iz Strateških rezervi nafte.

“Ne bih to nazvao distorzijom. Zapravo, to je učinjeno u pravo vrijeme”, rekao je princ Abdulaziz novinarima. “Da se to nije dogodilo, siguran sam da bi stvari mogle biti drugačije nego što su danas.”

Promotrite tri sedmice unaprijed i taj isti saudijski ministar otpjevao je sasvim drugačiju melodiju.

FOTO: (AFP)

“Ljudi troše svoje zalihe za hitne slučajeve, iscrpili su ih, koristili su ih kao mehanizam za manipulaciju tržištima dok je njihova duboka svrha bila ublažiti manjak opskrbe”, rekao je princ Abdulaziz tijekom konferencije u Saudijskoj Arabiji ove sedmice. “Međutim, moja je dužnost jasno dati do znanja svijetu da bi gubitak hitnih zaliha mogao postati bolan u mjesecima koji dolaze.”

Kritika je vrijedna pažnje, posebno s obzirom na to da OPEC otvoreno manipulira tržištima na mnogo načina uskraćivanjem ponude kako bi podržao cijene.

OPEC je nepopularan

Rizik je da se napetost pretvori u ciklus odmazde “milo za drago” koji potkopava globalnu ekonomsku stabilnost ili bilo koju ekonomsku stabilnost koja trenutno postoji.

Zakonodavci nisu samo uznemireni, oni shvaćaju da se OPEC baš i ne dopada biračima.

“Ovo je popularno. Američko raspoloženje je antisaudijsko. Ovo sada ima unutarnju političku korist za američke političare. To je gdje smo sada”, rekla je Karen Young, viša istraživačica u Centru za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia. “NOPEC bi bilo teže staviti veto nego u prošlosti.”

Može li Saudijska Arabija naplatiti američki dug?

Saudijska Arabija bi mogla odgovoriti na kazne iz Washingtona vlastitim drastičnim koracima, dodatno zaoštravajući sukob.

Saudijski predstavnici privatno su upozorili da bi kraljevstvo moglo prodati američke državne obveznice ako Kongres usvoji NOPEC, izvijestio je The Wall Street Journal ove sedmice, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

U najmanju ruku, damping američkog duga stvorio bi nesigurnost na tržištima u već opasnom trenutku. Vatrogasna rasprodaja, destabilizirala bi tržišta i povećala troškove zaduživanja za obitelji i firme.

I naravno, posjedi Saudijske Arabije bili bi oštećeni u takvoj vatrenoj prodaji. Jačali su svoje pozive za donošenje zakona NOPEC (Zabranjeni karteli za proizvodnju i izvoz nafte) koji bi ovlastio Ministarstvo pravosuđa da napada zemlje OPEC-a na antimonopolskim osnovama. Iako NOPEC nije novost, sada se čini mogućijim nego u bilo kojem trenutku u novije vrijeme. Eurasia Group predviđa 30% šanse za donošenje NOPEC-a i 45% šanse za ublaženu verziju prijedloga zakona.

Prema podacima Ministarstva financija, Saudijska Arabija posjeduje 119 milijardi američkih dolara duga, što je čini 16. najvećim svjetskim vlasnikom državnih obveznica SAD-a.

Još jedan rizik je da bi Saudijska Arabija, de facto vođa OPEC+, mogla prekinuti daljnju opskrbu sa svjetskih tržišta nafte, ili barem odbiti odgovoriti na buduće skokove cijena dok Zapad nastavlja gurati Rusiju.

Daljnja ograničenja sanbdjevanja OPEC-a podiglo bi cijene benzina i pogoršalo inflaciju, povećavajući ionako visoke rizike recesije.

Sve ovo objašnjava zašto bi potpuni slom u odnosima između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije mogao biti posljednja stvar koja je trenutno potrebna krhkoj ekonomiji.

(8TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Europski revizori kritiziraju prijelaz dužnosnika u privatni sektor

Europski revizori kritiziraju prijelaz dužnosnika u privatni sektor

JK OPET OSULA PALJBU PO GLUMICI! Slobodu uzbuđuje ubijanje životinja kao nas da promenimo kanal kad joj se pojavi njuška – Senzacija

JK OPET OSULA PALJBU PO GLUMICI! Slobodu uzbuđuje ubijanje životinja kao nas da promenimo kanal kad joj se pojavi njuška – Senzacija