in

RAT UŽIVO: Rusi u 24 sata napali više od 40 naselja u Ukrajini

RAT UŽIVO: Rusi u 24 sata napali više od 40 naselja u Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi u 24 sata napali više od 40 naselja u Ukrajini

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff9kyg0xeaedtnc.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff9kyg0xeaedtnc.jpg”,”caption”:””,”bg”:”302111″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff8aqnjwqaaebxj.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff8aqnjwqaaebxj.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b1b284″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff9zge5xeaep-ou.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff9zge5xeaep-ou.jpg”,”caption”:””,”bg”:”36372c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff-bm_sxeaejwqr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff-bm_sxeaejwqr.jpg”,”caption”:””,”bg”:”a2a2a0″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff-euy7xoaeiuqm.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/10\/ff-euy7xoaeiuqm.jpg”,”caption”:””,”bg”:”828374″}]

11:57 Vojni analitičari komentirali su činjenicu da je dužnosnik ruskog Vijeća sigurnosti Aleksej Pavlov rekao da bi se Moskva trebala fokusirati na “desotonizaciju” Ukrajine.

Američko sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) jutros je objavio kako ruski dužnosnici takvim izjavama pokušavaju prilagoditi svoju ratnu retoriku i kršćanima i muslimanima.

11:15 Pripadnike jedinice komandosa afganistanske vojske, koje su obučavali američki i britanski specijalci, prema tvrdnjama izvora Foreign Policyja, kontaktiraju iz Rusije i nude im da se priključe ruskoj vojsci te ratuju u Ukrajini.

Više afganistanskih vojnih i sigurnosnih izvora reklo je Foreign Policyju da bi slanje komandosa u Rusiji moglo imati značajan utjecaj na ratištu. Podsjetimo, kad su se zapadne snage prošle godine napustile Afganistan, za sobom su ostavili oko 20-30 hiljada komandosa-dobrovoljaca.

10:28 U posljednja 24 sata ruske snage su na više od 40 naselja diljem Ukrajine lansirale više od pet raketa, 30 zračnih udara i više od 100 napada višecijevnim bacačima raketa, objavio je jutros Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.

“Kršeći norme međunarodnog humanitarnog prava te ratno pravo i običaje rata, neprijatelj nastavlja napadati kritičnu infrastrukturu i domove civilne populacije”, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske u jutrošnjem izvještaju.

08.00 Rusija traži dodatne izvore nadoknade borbenih gubitaka – javlja Glavi stožer ukrajinske vojske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










07.00 Oružane snage Ukrajine započele su veliko pregrupiranje u smjeru Zaporižja i pripremaju napad, rekao je Volodimir Rogov, član glavnog vijeća uprave regije Zaporižje, prenosi ruska državna novinska agencija RIA. 

“U toku je konfrontacija, odvijaju se topnički dvojboji. Napad se odvija i izravno u smjeru Zaporižja – u regije Orehovo i Huliaipole s izgledima za napad na Vasiljevku, na Pologe”, rekao je proruski dužnosnik. 

U gradu Vasiljevki nalazi se kontrolni punkt između Ukrajine i teritorija koji je Rusija anektirala. 

06.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navodi kako je 24. oktobra guverner ruske regije Belgorod objavio da je eksploziji uređaj oštetio prugu u blizini sela Novožibkovo, oko 15 kilometara od granice Rusije i Bjelorusije. Radi se o pruzi na glavnoj željezničkoj vezi između Rusije i južne Bjelorusije, navode Britanci.

Ruska anti-ratna grupa Zaustavite vagone (STW) preuzela je odgovornost za napad. To je već šesti slučaj napada na rusku željezničku infrastrukturu za koju je od juna STW preuzeo odgovornost, ističu obavještajci te podsjećaju da se radi o dijelu šireg trenda napada na željeznice u Rusiji i Bjelorusiji. Ruske vlasti ranije su pokušale ograničiti online aktivnosti STW-a, navode.

Ruska vojska se za prijevoz snaga prema Ukrajini prvenstveno služi željeznicom, navodi se u izvještaju. No, s mrežom željeznica dugom više od 33.000 kilometara, koja mahom prelazi preko izoliranih područja, ekstremno je izazovno osigurati sistem od fizičkih prijetnji. Zbog toga će rusko vodstvo biti sve zabrinutije da se tako mala grupa građana dovoljno protivi sukobu u Ukrajini da su spremni i na fizičku sabotažu, zaključuje se u saopćenju.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

EMOTIVNI TRENUTAK! BIVŠI MUŽ DOŠAO NA JOVANIN ROĐENDAN: Svi su gledali samo u njih, a stigle i ove poznate ličnosti (FOTO) – Senzacija

EMOTIVNI TRENUTAK! BIVŠI MUŽ DOŠAO NA JOVANIN ROĐENDAN: Svi su gledali samo u njih, a stigle i ove poznate ličnosti (FOTO) – Senzacija

POKAZALA NOVE SILIKONSKE GRUDI: Sandra Afrika se skinula usred emisije

POKAZALA NOVE SILIKONSKE GRUDI: Sandra Afrika se skinula usred emisije