in

U Goraždu otvoreni 16. Dani meda i ljekovitog bilja ‘Živjeti s prirodom’

U Goraždu otvoreni 16. Dani meda i ljekovitog bilja ‘Živjeti s prirodom’
Slatka-Tajna.Eu
U Goraždu otvoreni 16. Dani meda i ljekovitog bilja ‘Živjeti s prirodom’

Po riječima predsjednika udruženja Rehada Delja, zamisao je da spomenuto okupljanje bude privredno, turistička i kulturna manifestacija.

“Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo pomoći i skrenuti pažnju na probleme koji se tiču uzgoja, sakupljanja, prerade i prodaje kako ljekovitog, medonosnog, aromatičnog bilja, tako i meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi tog bilja odnosno meda”, kazao je on.

Višegodišnja tradicija sakupljanja ljekobilja i uzgoja pčela na prostorima BiH su pravo, obaveza i nadahnuće za organizaciju ove manifestacije koju je otvorio prof. dr Omer Kurtović iz Zavoda za poljoprivredu FBiH.

“Moram kazati da su nam samo ovakvi sajmovi ostali jedina mjesta na kojima stanovništvu možemo prezentirati domaće proizvode. Pored činjenice da se radi o sajmu meda, mi danas ovdje imamo i druge proizvode i prerađevine od poljoprivrednih proizvoda koje su vrijedne domaćice pripremile za ovaj sajam i građani su ovdje u prilici kupiti kvalitetne domaće proizvode”, kazao je Kurtović.

Sveukupni  cilj  projekta je razviti održive mehanizme marketinga i promocije tipičnih, tradicionalnih bh. proizvoda u ruralnim  područjima u cilju jačanja ekonomske neovisnosti. Za kvalitet svojih proizvoda višestruko nagrađivani pčelari iz BiH poručuju sa sajma u Goraždu da danas nije dovoljno biti samo proizvođač.

“Prije agresije na BiH mi smo imali organizirane otkupljivače i pčelari su na taj način distribuirali svoje proizvode. Sada smo došli u situaciju da mi moramo biti i proizvođači i trgovci i promotori svojih prooizvoda, za što nam ovakvi sajmovi i služe”, kaže pčelar iz Gradačca Asmir Duraković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S ciljem promocije različitih vidova pčelarenja i koncepta saradnje, u Goraždu su boravili i predstavnici udruženja pčelara iz Beograda.

“Moj moto je ‘Pčelari svih zemalja, ujedinite se’, a što se češće srećemo na ovakvim mjestima jedni drugima ćemo prenijeti iskustva. Nakon Goražda idemo u Trebinje gdje se večeras održava konferencija o urbanom pčelarstvu za koje se najviše i zalaže Beogradsko udruženje pčelara. Mi imamo postavljene košnice na više mjesta u Beogradu, od francuske ambasade preko tržnih centara, upravo razgovaramo o tome da se takvo nešto implementira i u nekim gradovima u BiH”, kazao je predsjednik Beogradskog udruženja pčelara Stanko Rajić.

Na dvodnevnim Danima meda i ljekovitog bilja u Goraždu dodjeljena su i priznanja istaknutim pčelarima i izlagačima, a pored sajamskog dijela, posjetioci mogu prisustvovati i drugim zanimljivim i edukativnim sadržajima.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako otkljucati svaki Iphone #shorts #short #tiktokbalkan #bakaprase #masnokosi

Kako otkljucati svaki Iphone #shorts #short #tiktokbalkan #bakaprase #masnokosi

Tijana Milentijević ima najzgodnijeg brata: Pogledajte kako on izgleda

Tijana Milentijević ima najzgodnijeg brata: Pogledajte kako on izgleda