in

RAT UŽIVO: Bez napretka u dogovorima o zaštitnoj zoni oko najveće europske nuklearke

RAT UŽIVO: Bez napretka u dogovorima o zaštitnoj zoni oko najveće europske nuklearke
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Bez napretka u dogovorima o zaštitnoj zoni oko najveće europske nuklearke

18:05 Napetosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja vjeroVatno se neće uskoro riješiti, rekao je ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko.

“Nema znakova napretka u dogovoru osam mjeseci nakon što je Rusija preuzela tvornicu”, rekao je Haluščenko o najvećoj europskoj nuklearki, koja i dalje izaziva zabrinutost zbog učestalog granatiranja u blizini.

Šef Međunarodne atomske agencije (IAE) Rafael Grossi održao je razgovore u Moskvi i Kijevu u pokušaju da osigura sporazum o prestanku sukoba kod nuklearke. 

Nedavni izvještaj IAE-a poziva na uspostavu sigurnosne zaštitne zone oko nuklearne elektrane kako bi se izbjegla nuklearna nesreća.

Upitan vidi li napredak prema dogovoru, Haluščenko je rekao: “Ne u ovoj fazi.”

17:45 Evropska unija će sljedeće godine pomagati Ukrajini s milijardu i pol eura mjesečno, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “To je ukupno oko 18 milijardi eura stabilnih i pouzdanih prihoda”, izjavila je Von der Leyen nakon završetka summita čelnika EU.

17:34 Ministri odbrane Rusije i SAD-a danas su telefonski razgovarali. Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom. U izvještaju se navodi da su “razgovarali o aktualnim pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući situaciju u Ukrajini”. “Današnji razgovori Šojgua i šefa Pentagona drugi su od početka specijalne operacije u Ukrajini”, piše u izvještaju RIA-e, u kojem se dodaje da je posljednji razgovor bio u maju. Rusko ministarstvo potvrdilo je da je došlo do poziva. Pentagon je, pak, rekao da je Austin “naglasio važnost održavanja linija komunikacije usred rata u Ukrajini”.

16:42 Ukrajinska vojska potvrdila je da je pogodila most Antonovski u blizini Hersona u južnoj Ukrajini. Ruski mediji su ranije objavili da su tri civila ubijena, a devet ih je ozlijeđeno u napadu. No Ukrajina sugerira da se ne radi o civilima. Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog operativnog zapovjedništva Jug, rekla je da su poginuli vjerojatno ruski vojnici. Kazala je da su ruski dužnosnici uputili ljude u tom području da ostanu kod kuće nakon policijskog sata. Ukrajina je usredotočila svoje napade na ruske opskrbne linije bombardirajući mostove kako bi presjekla rute. Most Antonovski povezuje Herson, koji je pod ruskom okupacijom, s lijevom obalom rijeke Dnjepar. 

16:02 U Bruxellesu je drugi i završni dan summita EU na kojem sudjeluje i premijer Hrvatske Andrej Plenković. O uključivanju Hrvatske u obuku ukrajinskih vojnika rekao je: “Odluka je donesena. Budžet misije je oko sto milijuna eura. Riječ je o obuci, treningu, ne znači da će doći 100.000 vojnika pa onda ići u Ukrajinu. Tu nema ništa posebno. Hrvatska može ponuditi neka svoja specifična znanja u tome. To su ciljani doprinosi široj misiji.”  

15:10 Peskov: Putin i dalje otvoren za razgovore s Ukrajinom, to se nije promijenilo

GLASNOGOVORNIK Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin od početka otvoren za razgovor s Ukrajinom. “To se nije promijenilo, promijenio se stav Kijeva”, rekao je Peskov novinarima.

15:05 Njemačka televizija: Rusi tajno prodaju ukradenu ukrajinsku pšenicu Siriji i Turskoj

NJEMAČKI NDR otkrio je na koji način Rusija ilegalno prodaje ukrajinske žitarice.

15:00 Putinovo topovsko meso – ruski vojnici se vraćaju u lijesovima

PRVI Rusi koji su mobilizirani za rat u Ukrajini vraćaju se kući u lijesovima. Žene se žale da su njihovi muževi bez opreme i bez pripreme poslani na front.

14:45 Institut za rat: Putinu prijeti još jedan razoran poraz

RUSIJA vjerojatno planira masovno povlačenje s ranjivih položaja u južnoj regiji Herson kako bi izbjegla “razoran poraz” u Ukrajini, procijenio je Institut za rat.

14:40 Nove eksplozije kod mosta u Hersonu

Ukrajinski mediji javljaju da je kod mosta Antonivskij u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson odjeknulo više eksplozija.

Radi se o mostu preko rijeke Dnjepar koji spaja okupirane gradove Herson i Oleški.

Ukrajinske snage su, podsjećamo, u protunapadu u Hersonskoj oblasti, iz koje Rusi već danima masovno evakuiraju civile.

14:30 Kremlj: Putin je od početka otvoren za pregovore, ništa se nije promijenilo

Ruski predsjednik Vladimir Putin je “bio otvoren za pregovore s Ukrajinom od samog početka”, rekao je danas njegov glasnogovornik Dmitri Peskov, dodajući da se “ništa nije promijenilo” u tom pogledu. 

Peskov je to rekao reagirajući na današnju tvrdnju turskog predsjednika Erdogana, koji je novinarima rekao da mu se Putin čini “puno mekši i otvoreniji na pregovore” nego ranije.

“Sjetit ćete se, predsjednik Putin pokušao je inicirati pregovore s NATO-om i sa Sjedinjenim Državama čak i prije početka specijalne vojne operacije”, rekao je Peskov.

“Putin je bio otvoren za pregovore i kad je zamalo dogovoren dokument između ruskih i ukrajinskih pregovorača. Ništa se nije promijenilo u tom pogledu. Promijenila se pozicija ukrajinske strane. Ukrajina je čak donijela zakon kojim zabranjuje bilo kakve pregovore”, rekao je Putinov glasnogovornik.

14:10 Iranska ambasada u RH: Nismo prodali dronove Rusima, to je propaganda

IRANSKO veleposlanstvo u Hrvatskoj danas je priopćenjem „kategorički odbacilo“ tvrdnje da je Iran Rusiji prodao bespilotne letjelice, nazvavši to „propagandom“ protiv Irana.

alt

14:00 Proruski čelnik Hersona: Nismo minirali branu

Proruski čelnik okupirane ukrajinske regije Herson zanijekao je da su ruske snage počele minirati brane hidroelektrane u toj regiji.

Kiril Stremusov kaže da su tvrdnje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da Rusija planira raznijeti branu na hidroelektrani i izazvati veliku poplavu, “lažne”.

13:45 VIDEO Putin pucao iz snajpera. Moskovski list mu se ruga, objavio razgovor s vojnikom

RUSKI predsjednik Vladimir Putin jučer je posjetio centar za obuku mobiliziranih rezervista u gradu Rjazanju. Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi kako Putin pozdravlja rezerviste, ali i puca iz snajpera.

13:30 U Zagrebu se održava Krimska platforma. Dolazi Pelosi, obratit će se Zelenskij

ZAGREB će u utorak biti domaćin prvog parlamentarnog summita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti sabora, i tim će povodom u Hrvatsku stići predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se sudionicima uživo videovezom.

13:25 Ukrajina: Ako Rusi unište branu, odgovorit ćemo još žešće

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže da “neće pristati na mir pod prisilom”, zaprijetivši Rusiji da će “odgovoriti još žešće” ako ruske snage unište branu hidroelektrane u Hersonu.

“Ruski teroristi su u agoniji. Nuklearna ucjena nije uspjela, sad pokušavaju zastrašiti sve prijetnjom dizanja hidroelektrane Kahovka u zrak. Njihov cilj je natjerati nas na pregovore pod vlastitim uvjetima, ali neće uspjeti. Ukrajina neće pristati na mir pod prisilom”, objavio je Jermak na Twitteru.

“Postoji ispravan odgovor na ucjenu. Teže sankcije, daljnja deokupacija naših teritorija, više oružja i još tvrđi odnos prema svakom ruskom zločinu. Neće nas slomiti, odgovorit ćemo još žešće”, dodao je Jermak.

13:20 Rusija: Uništili smo ukrajinsko skladište zapadnog oružja u Hersonu

Rusija tvrdi da je uništila skladišta u kojem se nalazilo oružje koje je Zapad poslao ukrajinskoj vojsci, javlja Reuters.

Ove informacije nisu neovisno provjerene.

13:00 Elon Musk pohvalio Medvedeva na Twitteru, ovaj ga pozvao na proslavu Dana pobjede u Moskvu

Osnivač SpaceX-a i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk, koji je prvo pomogao Ukrajincima aktivacijom sustava Starlink koji im omogućava pristup internetu, a potom je izazvao njihov bijes “mirovnim prijedlogom” u kojem sugerira da bi Krim trebalo dati Rusiji, sad se upustio u bizaran razgovor na Twitteru s Dmitrijem Medvedevim, bivšim predsjednikom Rusije i bliskim saveznikom Vladimira Putina.

Medvedev je tako jučer na Twitteru objavio: “Zbogom, Liz Truss, čestitam salati”, aludirajući na jučerašnju ostavku britanske premijerke Liz Truss, čiju vladavinu su u Britaniji usporedili s trajanjem glavice zelene salate. 

alt

Na to mu je odgovorio Musk: “Dosta dobro trolanje, da budem iskren.” Potom je Medvedeva zapitao “kako ide u Bahmutu”, jednom od rijetkih ukrajinskih gradova u čijoj okolici ruske snage napreduju.

Medvedev mu je na to odgovorio: “Vidimo se u Moskvi na Dan pobjede.”

 12:45 Kremlj o mogućem povlačenju iz Hersona: Obratite se ministarstvu obrane

Glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrija Peskova, novinari su danas na redovitom brifingu pitali je li ruski predsjednik naredio vojsci da se povuče iz Hersona, okupiranog ukrajinskog grada iz kojeg Rusi već danima masovno evakuiraju civile. 

“Ovo pitanje vezano je uz provođenje specijalne vojne operacije. Preporučujem da ga uputite ministarstvu obrane”, rekao je Peskov.

Rusija je, podsjetimo, prije nekoliko dana započela s masovnom evakuacijom civila iz Hersona, najmnogoljudnijeg grada koji je zauzela u osam mjeseci invazije na Ukrajinu. Civile prebacuju na desnu obalu rijeke Dnjepar, a neke šalju i na Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je optužio Rusiju da je minirala branu kod hidrocentrale Kahovka u Hersonskoj oblasti. Rusija je pak danas ustvrdila da su ukrajinske snage američkim raketama iz višecijevnog bacača raketa tipa HIMARS napala most kod Hersona te ubila četvero civila koji su se evakuirali, a 13 ih je ranjeno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukrajinska snaga potvrdila je da je napala most, ali tvrdi da u vrijeme napada na njemu nije bilo civila.

12:30 Putinovi propagandisti: Srušimo jedan Muskov satelit, on će ugasiti ostale

Sinoć je na ruskoj režimskoj televiziji Rusija 1 emitirana još jedna u nizu propagandnih govornih emisija posvećenih ratu u Ukrajini.

Voditelj Igor Solovjev, jedan od najpoznatijih propagandista ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da bi Rusija trebala srušiti sve satelite sustava Starlink, putem kojeg je američki milijarder i osnivač SpaceX-a Elon Musk osigurao internet Ukrajini.

Jedan gost emisije rekao je da bi Rusija trebala srušiti jedan Muskov satelit, a Solovjev je na to rekao: “Ili sve.” Gost je potom odgovorio: “Da, ili sve. Srušimo jedan, a on će ugasiti ostale.” 

12:00 Rusi: Ukrajinci ubili 4 civila na mostu. Ukrajina: Napali smo most, nije bilo civila

DUŽNOSNICI koje je postavila Rusija optužili su danas ukrajinske snage da su koristile rakete HIMARS koje je isporučio SAD za napad na ljude koji su se evakuirali iz grada Hersona pod ruskom kontrolom rekavši da su ubile najmanje četiri civila i ranile 13 drugih.

alt

11:30 Ukrajinska zastupnica o izjavi Milanovića: To je ruska propaganda

UKRAJINSKA parlamentarna zastupnica Kira Rudik osvrnula se na izjave Zorana Milanovića, koji se protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

11:25 Erdogan: Putin je mekši i spremniji na pregovore nego ranije

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, u više se navrata pokušao predstaviti kao medijator u postizanju neke vrste mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.

Danas je razgovarao s novinarima na avionu pri povratku s puta u Azerbajdžan te je sugerirao da je ruski predsjednik u zadnje vrijeme spremniji na pregovore o miru nego ranije.

Erdogan je kazao da se i dalje nada kako bi mirovni sporazum mogao biti postignut, dodavši: “Vidio sam da je Putin puno mekši i spremniji na pregovore o ovoj temi nego ranije.”

11:00 Ukrajina: Rusija priprema katastrofu u Hersonu

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, danas je na Twitteru ustvrdio da Rusija planira katastrofu u Hersonu.

“Ovo je stvarni “Surovikinov plan” za hidroelektranu Kakovskaju. 1. Minirati branu i transformatore 2. Prisilno deportirati Ukrajince i drugu nelojalnu populaciju u Rusku Federaciju 3. Poplaviti teritorij kako bi zaustavili ukrajinsku protuofenzivu i blokirali vlastito povlačenje”, objavio je Podoljak, aludirajući na Sergeja Surovikina, novog zapovjednika ruskih snaga u Siriji.

“Rusija priprema katastrofu”, zaključio je Podoljak.

 10:55 Iran svojim državljanima: Napustite Ukrajinu

Iransko ministarstvo vanjskih poslova danas je upozorilo svoje državljane da se suzdrže od putovanja u Ukrajinu, a Irancima koji se nalaze tamo rečeno je da napuste zemlju.

“Zbog vojne eskalacije u Ukrajini, snažno sugeriramo svim Irancima da se suzdrže od putovanja u tu zemlju. Uz to, Irancima koji žive u Ukrajini savjetujemo da napuste zemlju zbog vlastite sigurnosti”, stoji u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Washington je, podsjetimo, optužio Teheran da se “izravno uključio” u rusku invaziju Ukrajine pružanjem tehničke podrške ruskim pilotima koji upravljaju iranskim dronovima te napadaju civilne mete.

10:50 “Ruski rat postaje sve brutalniji”

Europska unija mora ostati ujedinjena u svojoj podršci Ukrajini te mora početi raditi na tome kako natjerati Rusiju da plati za svoje aktivnosti u ratu, rekao je latvijski premijer Krisjanis Karins uoči drugog dana summita EU.

“Ruski rat postaje sve brutalniji. Nije usmjeren samo protiv ukrajinske vojske nego i civila te civilne infrastrukture”, rekao je Karins, dodavši kako EU mora “dokučiti kako natjerati Rusiju da plati za sve zločine koje čini u Ukrajini”.

Latvijski premijer rekao je i da treba razmotriti jačanje sankcija protiv Bjelorusije, jedne od rijetkih zemalja koja podržava i pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu.

10:45 Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji sve dok ne budemo egzistencijalno ugroženi

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je zapadnim silama stalo da se pitanje Kosova što prije riješi jer se, kako je naveo, sve više pozivaju na kosovski presedan.

 10:40 VIDEO Putin snimljen s nuklearnom aktovkom?

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je posjetio vojnu bazu u regiji Rijazan, jugoistočno od Moskve.

Radilo se o prvom Putinovom posjetu nekoj ruskoj vojnoj bazi od početka rata u Ukrajini. Na snimci koju su objavile ruske televizije Putin grli jednog vojnika, a potom u društvu svog ministra obrane Sergeja Šojgua ispaljuje metak iz snajperske puške. 

 No, mnogima je za oko zapeo jedan detalj sa snimke. Naime, iza Putina se u jednom trenutku vidi muškarac u civilu za kojeg, javlja Sky News, neki smatraju da u ruci nosi tzv. nuklearnu aktovku, koja je dio automatiziranih sustava zapovijedanja i kontrole ruskih strateških nuklearnih snaga (Kazbek). Smatra se da u Rusiji postoje tri takve aktovke, a jedna je stalno uz predsjednika.alt

Iako se ne zna što se nalazi u aktovci, dio komentatora na društvenim mrežama te analitičari s kojima je razgovarao britanski tabloid The Sun smatraju da se radi o još jednom Putinovom pokušaju zastrašivanja Zapada. Putin je, podsjetimo, u nizu izjava od početka rata spominjao ruski nuklearni arsenal.

 10:30 Separatisti: Ukrajinci ubili četvero civila koji su bježali iz Hersona

Proruski separatisti danas su objavili da su ukrajinske snage granatirale civile koji su se evakuirali iz Hersona i ubili četvero, javlja AFP. To se dogodilo, tvrdi proruski čelnik Hersona Kiril Stremousov, prilikom napada na most Antonivskij preko rijeke Dnjepar.

“Granatiranje mosta kojim civili prelaze preko rijeke nije samo svetogrđe. To još jednom dokazuje da nacisti zahtijevaju žrtve”, rekao je Stremousov, dodajući da je u napadu uništeno oko 10 civilnih vozila.

Stremousov tvrdi da se Herson priprema na ukrajinski napad: “Grad Herson, poput tvrđave, priprema svoju obranu.” Ukrajina, podsjetimo, evakuaciju civila iz Hersona naziva “propagandnim showom”.

Ekatarina Gubareva, zamjenica proruskog guvernera okupirane regije Herson, rekla je ruskoj režimskoj agenciji RIA da su u napadu ubijena dva zaposlenika hersonske radiotelevizijske kompanije Tavria.

Te tvrdnje nisu neovisne provjerene.

Podsjetimo, ruske snage već danima evakuiraju civile iz grada Hersona, u kojem se očekuje protunapad ukrajinske vojske. Plan je u šest dana evakuirati 50-60 tisuća civila, tvrde proruski čelnici okupirane ukrajinske regije Herson, koju je Rusija zajedno s još tri regije nedavno proglasila svojim teritorijem.

09.25 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.30 U jutarnjim napadima okupatora na Harkiv, ozlijeđeno je 6 osoba, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Procurila je Twitter prepiska između Dmitrija Medvedeva i Elona Muska. Bivši ruski predsjednik slavio je odlazak britanske premijerke Lizz Trus, Musk ga upitao kako ide na ratištu u Bahmutu, okupiranom ukrajinskom mjestu koje je pred oslobađanjem.

Slika

07.30 Rizik od napada iz Bjelorusije je nizak, objavio je Institut za rat.

alt

07.00 Glavni stožer ukrajinske vojske jutros je objavio da je Rusija poslala do 2.000 mobiliziranih vojnika u Hersonsku oblast.

Ukrajinska vojska tvrdi da su mobilizirani vojnici stigli u Herson kako bi ojačali jedinice na južnoj bojišnici, na kojoj Ukrajina provodi protunapad.

06.00 Rano jutros u sjeveroistočnom ukrajinskom gradu Harkivu odjeknula je serija eksplozija.

Gradonačelnik Igor Terehov objavio je da su se u gradu čule “brojne eksplozije” te pozvao građane da budu “izuzetno oprezni”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Napustio sport, ušao u posao s narkoticima, pa uhvaćen sa 100 miliona eura vrijednom robom

Napustio sport, ušao u posao s narkoticima, pa uhvaćen sa 100 miliona eura vrijednom robom

Kako otkljucati svaki Iphone #shorts #short #tiktokbalkan #bakaprase #masnokosi

Kako otkljucati svaki Iphone #shorts #short #tiktokbalkan #bakaprase #masnokosi