in

RAT UŽIVO: Biden komentirao Putinovo ratno stanje

RAT UŽIVO: Biden komentirao Putinovo ratno stanje
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Biden komentirao Putinovo ratno stanje

22:08 Američki predsjednik Joe Biden komentirao je Putinovo proglašavanje ratnog stanja u četiri okupirane ukrajinske regije.  “Mislim da se Vladimir Putin nalazi u nevjerovatno teškoj poziciji i čini mi se da je njegov jedini alat koji mu je na raspolaganju brutaliziranje građana Ukrajine kako bi ih pokušao zastrašiti da se predaju”, rekao je Biden.

21:50 Prema izvještajima, Bijela kuća poduzima “sve moguće korake” kako bi izbjegla direktan susret između predsjednika Joea Bidena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina na summitu G20 u Indoneziji sljedećeg mjeseca, prenosi Guardian. 

Američki dužnosnici također navodno poduzimaju mjere da izbjegnu čak i susret u hodniku ili mogućnost da dvojica čelnika budu fotografirani zajedno. 

21:25 EU očekuje od Srbije da uskladi svoju vanjsku politiku s europskom i uvede sankcije Rusiji, poručeno je u raspravi eurozastupnika s povjerenikom EU za proširenje Oliverom Várhelyijem.

21:05 Ograničenja opskrbe električnom energijom bit će uvedena u cijeloj Ukrajini od sutra, rekao je viši savjetnik predsjednika Zelenskog.

20:50 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier otkazao je za sutra planiranu posjetu Kijevu iz sigurnosnih razloga.

Odluka je donesena na temelju savjeta njemačkog ministarstva vanjskih poslova, ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosnih tijela, piše njemački list Bild.

Posjeta će biti pomaknuta na kasniji datum, dodao je list. 

20:20 Proglašavanje ratnog stanja u četiri ukrajinske regije koje je Rusija anektirala Putinova je očajnička taktika kojom pokušava uspostaviti kontrolu, rekao je visoki američki dužnosnik.

Sjedinjene Države nisu iznenađene što je Putin pribjegao ovom potezu, rekao je dužnosnik za CNN, dodajući da posljednja objava ruskog čelnika ne mijenja činjenicu da on nema legitimnih zahtjeva nad suverenim ukrajinskim teritorijem.

Podrška SAD-a Ukrajincima koji brane svoj suverenitet ostaje nepromijenjena i nastavlja se, dodali su.

20:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je proglasio ratno stanje u četiri okupirane regije Ukrajine, čiju aneksiju je nedavno proglasila Moskva. 

Putin je to rekao na sastanku Vijeća sigurnosti u trenucima dok proruske vlasti u Hersonu evakuiraju taj grad, a Rusi silovito napadaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Proglašenje ratnog stanja u Donjecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji trebalo bi Kremlju, barem formalno-pravno, dati još čvršću kontrolu nad te četiri ukrajinske regije.

Objavljeno je i što je Putin rekao objavljujući ratno stanje u okupiranim regijama. 

“Granatiranje se nastavlja i civili su ubijeni. Neonacisti koriste otvoreno terorističke metode, sabotiraju vitalne objekte i organiziraju pokušaje atentata na predstavnike lokalnih vlasti. DNR, LNR, Heronska i Zaporiška regija imali su režim ratnog stanja prije nego što su pripojene Rusiji. Sada moramo formalizirati ovaj režim unutar okvira ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao dekret kojim se uvodi ratno stanje u ova četiri entiteta Ruske Federacije”, rekao je Putin.

19:40 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim o aktuelnim dešavanjima u ratu u Ukrajini.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno je da je glavna tema razgovora Erdogana i Zelenskog bila rat između Rusije i Ukrajine i posljednja dešavanja vezana za taj sukob.

U saopćenju se navodi da je Erdogan tokom razgovora istakao da viziju diplomatskog rješenja treba održati u svim okolnostima.

19:25 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da se s Vladimirom Putinom dogovorio o stvaranju plinskog čvorišta u Turskoj, javljaju ruski državni mediji.

Obraćajući se članovima svoje stranke AK u parlamentu, Erdogan je citirao riječi Putina da se Europa može opskrbljivati plinom iz čvorišta u Turskoj, dok je ruska opskrba Europi prekinuta sankcijama i curenjem na ključnim plinovodima.

19:00 Ruski političar pozvao je državne institucije da prestanu koristiti WhatsApp aplikaciju za dopisivanje. 

Vlasnika WhatsAppa, kompanju Meta, Rusija je proglasila krivom za ekstremističke aktivnosti, a kasnije je dodana na popis terorista i ekstremista ruske agencije za financijski nadzor. 

Rusija je blokirala Metin Facebook i Instagram još u ožujku.

18:20 “Proglašenje vanrednog stanja od strane predsjednika Vladimira Putina u četiri pokrajine Ukrajine gdje Moskva kontrolira teritorij ‘ne mijenja ništa’ za Ukrajinu”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, prenosi Guardian.

Podoljak je najavu vanrednog stanja opisao kao “pseudo-legalizaciju pljačke imovine Ukrajinaca”.

18:00 Roman Starovojt, guverner Kurska u Rusiji koje je jedno od osam područja koja graniče s Ukrajinom, odnosno okupiranim ukrajinskim regijama u kojima je Putin proglasio ratno stanje, objavio je video na Telegramu kako bi rekao da će prvi sastanci o novim mjerama trajati održati sutra, te će se “poduzeti mjere brzog odgovora vezane za sigurnost u regiji”.

“U ovom trenutku se ne uvode nova ograničenja, uključujući kretanje u cijeloj regiji i šire. U pograničnim područjima, kao i prije, postoji režim prolaska s dozvolom”, rekao je. 

17:45 Gornji dom ruskog parlamenta sada je odobrio predsjedničku uredbu predsjednika Vladimira Putina o proglašenju ratnog stanja u četiri ukrajinske regije.

Vijeće Federacije sada je odobrilo Putinov dekret koji je objavljen ranije danas.

17:30 Oko pet miliona ljudi s ukrajinskih teritorija koje je Moskva pripojila – Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižje, sada je u Rusiji, izjavio je sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

17:00 Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poziva zemlje članice da pruže još više vojne pomoći Ukrajini. U emisiji Conflict Zone na DW-u ujedno ocjenjuje da je opasnost od upotrebe nuklearnog oružja mala.

Jens Stoltenberg je govorio na Berlinskom forumu za vanjsku politiku Kerber fondacije. Ovo su dramatična vremena za Europu, za NATO, za Njemačku. Rat u Ukrajini eskalira uz ruske zračne napade na ukrajinske gradove i sve više nuklearnih prijetnji iz Moskve.

Ali Stoltenberg je siguran da “Putin neće uspjeti” slomiti volju ukrajinskog naroda za borbu. Uz zapadnu vojnu pomoć, presretnute su mnoge ruske rakete i dronovi. Stoltenberg posebno hvali sisteme protivzračne obrane koje je isporučila Njemačka.

16:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da uvodi ratno stanje u četiri regije u Ukrajini koje je Rusija okupirala, a koje je Moskva prošlog mjeseca proglasila svojim teritorijem, u trenutku dok se bori protiv napredovanja ukrajinskih snaga.

Objavljenim dekretom Kremlja naređena je “ekonomska mobilizacija” u osam regija koje graniče s Ukrajinom, uključujući Krim, koji je Rusija napala i anektirala 2014. godine.

Putin ih je stavio u posebni režim, korak ispod ratnog stanja, što omogućava ograničenje kretanja ljudi.

Putin je dodijelio dodatne ovlasti liderima svih ruskih regija za zaštitu ključnih objekata, održavanje javnog reda i povećanja proizvodnje kao podršku ratnim naporima.

16:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin suočit će se s “teškim posljedicama” ako upotrijebi nuklearno oružje u sukobu u Ukrajini, upozorio je Downing Street.

Ministar odbrane Ben Wallace boravio je u Washingtonu na razgovorima sa svojim američkim kolegom vezano uz strahove da bi Putin mogao detonirati nuklearnu bojevu glavu iznad Crnog mora.

Premijerkin glasnogovornik nije komentirao sastanak Wallaceal, ali je rekao: “Vrlo smo jasni s Putinom da će upotreba nuklearnog oružja dovesti do ozbiljnih posljedica.”

16:00 Aerodrom u drugom najvećem norveškom gradu Bergenu, bio je nakratko zatvoren nakon što su mještani primijetili najmanje jedan dron u blizini.

Aerodrom se nalazi u blizini glavne norveške pomorske baze i zračni prostor je ovdje zatvoren, javila je norveška novinska agencija NTB. Baza Haakonsvern jedna je od najvećih pomorskih vojnih baza u sjevernoj Europi.

Današnje informacije dolaze nakon što je najmanje sedam ruskih državljana privedeno u proteklih nekoliko sedmica zbog upravljanja dronovima ili fotografiranja osjetljivih mjesta u Norveškoj.

Norveška vojska i operater državnih zračnih luka Avinor obaviješteni su danas nakon što je u 4:15 sati u zračnoj luci Bergen viđen dron, rekao je glasnogovornik policije Orjan Djuvik.

15:50 U Kijevu se oglasio prestanak opasnosti, no Reuters je objavio kratku informaciju da je u regiji Ivano-Frankivsk u zapadnoj Ukrajini pogođenna elektrana u gradu Burštinu. 

15:40 Oleksiy Kuleba, guverner Kijevske regije, objavio je na Telegramu da se tamo nastavlja zračna uzbuna.

“Protivzračna odbrana djeluje u regiji. Obarali smo neprijateljske objekte, uključujući iranske dronove”, rekao je. 

15:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je da će se u gradovima u kojima nestane struje graditi mobilne postaje za napajanje električnom energijom. 

Ruske snage napale su ključnu infrastrukturu u većim naseljima diljem ukrajine, što je ostavilo do tisuću gradova i gradića bez struje. Diljem Ukrajine ima i poremećaja u opskrbi vodom. 

“Ukrajina će se braniti raznim energetskim planovima i to i čini”, rekao je Zelenskij.

15:20 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas boravi u Splitu.

“Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove. Ovo nije u našem dvorištu. Ponašamo se civilizirano to je sve. Ako ovo nije rat, onda ni Hrvatska nije bila u ratu. Ovaj rat nije nikad objavljen, ali je rat koji je vojnički izazvala Rusija, a Zapad se formirao u svemu osim u tome da šalju ljude”, kazao je Milanović osvrćući se ponovno na navode Politica da se Hrvatska ponudila za domaćina obuke ukrajinskih vojnika.

15:15 Kličko: Kreće sezona grijanja u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da će u glavnom gradu Ukrajine početi sezona grijanja.

“Sutra, 20. listopada, počinje sezona grijanja u glavnom gradu. Sve zgrade, prema planu, počet će se spajati na sustav toplinske energije. Odluku o početku sezone grijanja donijeli smo prije svega na temelju vremenskih uvjeta. Odluku o početku sezone grijanja donijeli smo prije svega na temelju vremenskih uvjeta – postupnog zahlađenja i niskih noćnih temperatura.Također, važan čimbenik za početak sezone grijanja je potreba za uštedom električne energije, kako stanovnici Kijeva ne bi uključivali električne grijalice i klima uređaje i time preopterećivali sustav”, rekao je Kličko. 

14:51 Stigla prva reakcija Ukrajine na Putinovo uvođenje ratnog stanja

Stigla je prva reakcija Ukrajine na današnje Putinovo proglašenje ratnog stanja u četiri okupirane ukrajinske regije, za koje Moskva tvrdi da su dio Rusije.

“Uvođenje ‘ratnog stanja’ na okupiranim teritorijama treba smatrati samo kao pseudo-legalizaciju pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno ‘pregrupiranje’. Ovo ne mijenja ništa za Ukrajinu. Nastavljamo s oslobađanjem i deokupacijom naših teritorija”, objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

14:45 Kličko: Srušili smo ruske projektile nad Kijevom

Gradonačelnik Kijeva objavio je da je ukrajinska protuzračna obrana oborila više ruskih projektila nad Kijevom.

“Naša protuzračna obrana oborila je nekoliko ruskih projektila nad Kijevom. Zračna uzbuna je i dalje na snazi, ostanite u skloništima. Protuzračna obrana nastavlja djelovati”, objavio je Kličko na Telegramu.

14:30 Putin uveo zabranu kretanja u i iz ruskih pograničnih regija

Vladimir Putin danas je na sastanku ruskog Sigurnosnog vijeća najavio i odluku o restrikciji kretanja u i iz osam ruskih regija koje graniče s Ukrajinom. 

Mjera zabrane kretanja odnosi se na južne ruske regije Krasnodar, Belgorod, Brijansk, Voronjež, Kursk i Rostov, koje sve redom graniče s Ukrajinom. Uz to, odnosi se i na ukrajinska područja Krim i Sevastopolj, koje je Rusija anektirala 2014. 

Uz to je naredio osnivanje novog koordinacijskog vijeća koje će voditi ruski premijer Mihail Mišuštin, koje bi trebalo “povećati interakciju između raznih vladinih agencija vezano uz sukobe u Ukrajini”, javlja Guardian.

14:10 Nove eksplozije u Kijevu

U Kijevu su upravo odjeknule eksplozije. 

Britanska ambasadorica u Ukrajini, Melinda Simmons, navodi da su eksplozije vjerojatno posljedice djelovanja ukrajinskog sustava protuzračne obrane.

“Bila sam na sastanku u gradu i sad sam u skloništu. Svi ovdje su izvadili laptope ili telefone i nastavljaju s radom i sastancima. Svi su mirni”, objavila je Simmons.

 “Ukrajinska protuzračna obrana je aktivna iznad Kijeva. Prije par minuta vidjele su se i čule eksplozije. Ovo je nebo nad Kijevom, upravo sam snimio ovu fotografiju”, objavio je na Twitteru Christopher Miller, dopisnik Financial Timesa iz Ukrajine. 

  13:46 Putin proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je proglasio ratno stanje u četiri okupirane regije Ukrajine, čiju aneksiju je nedavno proglasila Moskva. 

Putin je to rekao na sastanku Vijeća sigurnosti u trenucima dok proruske vlasti u Hersonu evakuiraju taj grad, a Rusi silovito napadaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Proglašenje ratnog stanja u Donjecku, Luhansku, Hersonu i Zaporižji trebalo bi Kremlju, barem formalno-pravno, dati još čvršću kontrolu nad te četiri ukrajinske regije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:40 Može li Milanović zaustaviti dolazak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku?

U OVOM trenutku čini se da Plenkovićeva vlada bez Milanovićeve suglasnosti nema dovoljno glasova u saboru za donošenje odluke o vojnoj obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Oporba o obuci ukrajinskih vojnika: Hrvatska se ne treba gurati u prve redove

SABORSKA oporba usprotivila se mogućnosti da ukrajinski vojnici dođu na obuku u Hrvatsku inzistirajući na tome da tu mora postojati konsenzus na razini EU i NATO-a i da ih sve države članice trebaju primiti, a ne da se Hrvatska gura u prve redove.

13:30 Proruski čelnik Hersona: Evakuiramo civile da bi vojska mogla odlučno djelovati

Proruski čelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo danas je rekao da ta regija ima resurse da zadrži grad Herson i da je odluka o evakuaciji civila donesena kako bi civili bili na sigurnom.

Saldo je rekao da vlasti planiraju evakuirati 50.000 do 60.000 ljudi u idućih šest dana jer jača pritisak ukrajinske protuofenzive. Govoreći u emisiji Solovjev Live na internetu, Saldo je rekao da vlasti prebacuju civile na lijevu obalu Dnjepra kako bi bili na sigurnom i kako bi vojska mogla “odlučno djelovati”.

Rekao je da će oko 10.000 ljudi na dan biti prebačeno u idućih šest dana i da se neke regije u Rusiji pripremaju za njihov prihvat. Više od 5000 ljudi već je napustilo Herson u zadnja dva dana, rekao je. 

Ruske snage u Hersonskoj oblasti potisnute su za 20 do 30 kilometara zadnjih tjedana i postoji rizik da budu potjerane do zapadne obale Dnjepra.

13:25 Ukrajina: Rusi naredili evakuaciju u očekivanju ukrajinske pravde

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, komentirao je rusku evakuaciju civila iz Hersona i ukrajinski protunapad na tu okupiranu regiju, upozorivši Rusiju da “stvarnost može boljeti”.

Herson je, podsjetimo, najmnogoljudniji grad koji je Rusija okupirala od početka invazije te je glavni grad istoimene regije koju je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno proglasio dijelom ruskog teritorija. Rusku aneksiju Hersona i još tri ukrajinske regije (Donjeck, Luhansk, Zaporižja) ne priznaje gotovo nijedna država na svijetu, pa tako ni Ukrajina.

“Manje od mjesec dana prošlo je od pompozne najave aneksije Hersona i koncerta na Crvenom trgu u Moskvi, a sad je samoproglašeni čelnik Hersona ceremonijalno započeo evakuaciju civila u očekivanju ukrajinske pravde. Stvarnost može boljeti ako živite u imaginarnom svijetu mašte”, objavio je Podoljak na Twitteru.

  13:15 Rusija: Pogodili smo nove vojne i energetske mete u Ukrajini

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage pogodile nove vojne i energetske mete u Ukrajini.

13:10 Stižu prve snimke masovne evakuacije Hersona

Društvenim mrežama počele su se širiti snimke masovne evakuacije civila iz Hersona, ukrajinskog grada pod ruskom okupacijom.

Proruski čelnici Hersona su, podsjetimo, objavili da planiraju evakuirati 50-60 tisuća civila u narednih šest dana zbog “neminovne” ukrajinske protuofenzive. 

Uz to, ulazak civilima u regiju Herson zabranjen je na period od tjedan dana.

  13:00 Ukrajina: Ruska evakuacija Hersona je propagandni show

Visoki ukrajinski dužnosnik optužio je Rusiju da organizira “propagandni show” u okupiranom ukrajinskom gradu Hersonu nakon što su proruski čelnici te regije objavili da se spremaju braniti grad od neminovnog ukrajinskog napada te pozvali civile da bježe.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Zelenskog, zanijekao je da ukrajinske snage granatiraju okupirani grad.

“Rusi pokušavaju uplašiti stanovnike Hersona lažnim izvještajima o granatiranju grada te organizirati propagandni show s evakuacijom”, objavio je Jermak, dodajući da “propaganda neće upaliti”.

12:15 Finska planira izgraditi ogradu na granici s Rusijom

FINSKE parlamentarne stranke slažu se oko izgradnje ograde na dijelovima granice s Rusijom, prenosi danas agencija dpa.

11:55 Mađarska kod granice s Ukrajinom otvorila novi željeznički terminal

MAĐARSKA je u blizini granice s Ukrajinom otvorila kontejnerski željeznički terminal koji će omogućiti veće isporuke ukrajinskih žitarica do luka na Jadranu.

11:50 Ruski časnik ubijen 10 dana nakon što je mobiliziran

Umirovljeni ruski vojni pripadnik padobranske postrojbe s ratnim iskustvom iz Čečenije ubijen je kod Iščenke u Hersonskoj oblasti 8. listopada, samo 10 dana nakon što je mobiliziran po naredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina o “djelomičnoj mobilizaciji” vojnih rezervista, objavili su ruski mediji.

Fotografiju Artjoma Nebajeva objavio je Twitter profil pod nazivom “ruski časnik ubijen u Ukrajini”, koji prikuplja medijske izvještaje o ruskim vojnicima koji su ubijeni u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Nebajev je imao 40 godina, a prije mobilizacije radio je kao automehaničar. “Bio je u strahu od odlaska u Ukrajinu”, naveo je gore spomenuti Twitter profil.

11:45 Putin sazvao Vijeće sigurnosti zbog “neutralizacije prijetnji nacionalnoj sigurnosti”

Ruski predsjednik Vladimir Putin za danas je sazvao sjednicu ruskog Vijeća sigurnosti zbog “pitanja vezanih uz neutralizaciju prijetnji nacionalne sigurnosti”, objavila je danas ruska režimska novinska agencija TASS.

Kako je objavio Kremlj u priopćenju napisanim birokratskim jezikom, na sastanku bi se “trebala razmotriti pitanja vezana uz neutralizaciju prijetnji nacionalnoj sigurnosti u području migracija te regulaciju migratornog procesa u interesu socio-ekonomskog razvoja zemlje i socio-ekonomske stabilnosti”.

Nije posve jasno na što se misli pod “područje migracija”, ali očekuje se da će Putin govoriti o restrikcijama na ruskim granicama.

Kremlj je objavio da će danas na sjednici Vijeća sigurnosti svoj izvještaj objaviti i zamjenik tog vijeća, bivši predsjednik Rusije i Putinov bliski savjetnik Dmitri Medvedev.

Posljednji sastanak proširenog sastava ruskog Vijeća sigurnosti održan je u svibnju.

11:30 Von der Leyen objavila kako EU planira smanjiti cijenu plina

PREDSJEDNICA Europske komisije Von der Leyen danas je na sjednici Europskog parlamenta upoznala zastupnike s prijedlozima za smanjenje cijena plina koje je Komisija objavila jučer.

10:40 Bjelorusija poziva građane da se upišu u vojnu evidenciju: “Ovo nije mobilizacija”

BJELORUSIJA je danas objavila da je počela pozivati građane da provjere jesu li upisani u vojnu evidenciju, ali tvrdi da ne planira mobilizaciju.

10:35 Potvrđeno: Rusi evakuiraju Herson

AFP javlja da su proruski čelnici u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson počeli s evakuacijom civila. 

Proruski čelnici Hersona, koje je na funkcije postavila Moskva, kažu da su krenuli s evakuacijom civila iz Hersona, glavnog grada istoimene regije. Evakuacija kreće u trenutku kad ukrajinske snage napreduju u protunapadu na jugu, navodi AFP.

10:30 Ruski mediji masovno pišu o Milanoviću: “Protivi se obuci militanata”

PREDSJEDNIK Zoran Milanović jučer je rekao da nije upoznat s idejom europskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Europi, ali je “ne podržava”. O tome su se masovno raspisali ruski prorežimski mediji.

10:25 Ursula von der Leyen: Novi ruski napadi su čisti teror

Ruski napadi dronovima i raketama na energetsku infrastrukturu Ukrajine su “čisti teror” i “ratni zločini”, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Jučer je, podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da su ruske snage uništile 30% ukrajinskih elektrana od 10. listopada, kad je počeo novi val raketnih napada na Ukrajinu.

“Jučer smo vidjeli da Rusija namjerno cilja civilnu infrastrukturu. To je obilježilo novo poglavlje u ionako vrlo okrutnom ratu. Međunarodni poredak je vrlo jasan. To su ratni zločini”, rekla je von der Leyen

“Ciljani napadi na energetsku infrastrukturu s namjerom da se muškarcima, ženama i djeci uskrati voda, struja i grijanje i to uoči dolaska zime, to je čisti teror i moramo ga tako nazvati”, rekla je šefica EK.

10:00 Ukrajina: Rusi cijelu noć napadali Dnjepropetrovsk, nema struje u gradovima i selima

Ruske snage su “cijelu noć” napadale ukrajinsku regiju Dnjepropetrovsk i izazvale prekide opskrbe strujom u mnogim gradovima i selima u toj središnjoj regiji ukrajine, rekao je Valentin Rezničenko, čelnik vojne administracije Dnjepropetrovska.

“Rusi su napadali regiju cijelu noć različitim oružjima. Dva distrikta – Krivij Rih i Nikopolj – su bila na udaru granata. Energetska infrastruktura u Krivij Rihu pogođena je raketama, koje su izazvale ozbiljno uništenje”, objavio je Rezničenko.

“Nema struje u gradovima i selima u Apostolovoj, Zelenodolsku i Sofijivki te jednom području Krivij Riha”, objavio je, dodavši da u tim područjima nema ni vode.

Ranije danas gradonačelnik Krivij Riha, inače rodnog grada ukrajinskog predsjednika Zelenskog, rekao je da su dijelovi grada bez struje zbog ruskog udara na energetsko postrojenje.

09:55 VIDEO Orban sankcije Rusiji usporedio s bombama, diljem Mađarske osvanuli plakati

VLADA mađarskog premijera Viktora Orbana pokrenula je kampanju kojom tvrdi da sankcije Rusiji uništavaju Mađarsku.

alt

 09:45 Nova sumnjiva smrt u Rusiji? Vojni pukovnik nađen obješen

NOVA sumnjiva smrt zabilježena je u Rusiji. Pukovnik Roman Malik, zadužen za regrutiranje i slanje novaka u Ukrajinu, pronađen je obješen na ogradi proteklog vikenda.

09.40 Protubaterijska vatra ukrajinskog HIMARS-a, uništavajući rusku haubicu D-30 zajedno s municijom u Hersonskoj oblasti.

09.00 Rusija je jutros objavila da su njihove snage odbile ukrajinski pokušaj osvajanja nuklearne elektrane Zaporižja na jugu Ukrajine.

Bitka u blizini nuklearke “trajala je nekoliko sati”, objavila je ruska prorežimska agencija RIA. 

“Nakon granatiranja grada pokušan je desant, koji je uključivao pokušaj osvajanja nuklearne elektrane Zaporužja”, rekao je proruski čelnik Vladimir Rogov, dodajući da je “pokušaj odbijen”. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

Ruske snage su, podsjetimo, okupirale nuklearnu elektranu Zaporižja u martu i otad ju kontroliraju. Rusija i Ukrajina se već mjesecima međusobno optužuju za granatiranje područja nuklearke.

Nuklearni stručnjaci upozoravaju na rizik od oštećenja potrošenih šipki nuklearnog goriva u Zaporižju ili njezinin reaktora. Samo ovog mjeseca u nuklearki je tri puta nestalo struje. Posljednji put napajanje je ponovo uspostavljeno u ponedjeljak navečer.

08.00 Zrakoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine izvršilo je 15 udara na neprijateljska uporišta i položaje, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.30 Rusi granatirali Energodar, struja i voda djelomično nestali, javljaju ukrajinski medij.

alt

07.00 Kiril Stremousov, proruski čelnik ukrajinske regije Herson kojeg je imenovala Moskva, na Telegramu je kasno sinoć objavio kako će “u vrlo bliskoj budućnosti početi bitka za Herson”.

“Savjetovali smo civilnu populaciju da napusti regiju zbog žestokih sukoba koji slijede, da se ne izlažu nepotrebnom riziku”, dodao je Stremousov.

Nešto slično sugerirao je i novi zapovjednik ruske vojske u Ukrajini, Sergej Surovikin, koji je u prvom televizijskom intervjuu nakon imenovanja, situaciji u Hersonu opisao kao “napetu”.

“Neprijatelj kontinuirano pokušava napesti pozicije naših snaga”, rekao je Surovikin, dodajući kako je situacija posebno teška oko grada Hersona.

06.00 Ruska vojska pogodila je elektranu u Krivij Rihij, rodnom gradu ukrajinskog Oleksandra Zelenskog, zbog čega su hiljade ljudi ostale bez struje. Lokalni čelnik Oleksandr Vilkul rekao je da su naselja i gradići u okolici odsječeni s električne mreže te nije iznio nikakve podatke o eventualnim žrtvama i ozlijeđenima.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sloga u osmini finala Kupa BiH

Sloga u osmini finala Kupa BiH

Tomato reklama Ante nicht Darinka

Tomato reklama Ante nicht Darinka