in

Tomašević o zbrinjavanju otpada, zaduživanju metropole i stanju u Holdingu

Tomašević o zbrinjavanju otpada, zaduživanju metropole i stanju u Holdingu
Slatka-Tajna.Eu
Tomašević o zbrinjavanju otpada, zaduživanju metropole i stanju u Holdingu

Gospodarenje otpadom

Foto: HTV / HRT

Stanovnici metropole navikavaju se na plave vrećice za miješani komunalni otpad. Njihova je prodaja uzela maha. No, povećanim razdvajanjem na kućnom pragu – pojačano se pune i kontejneri za plastiku i papir. Sve ih je više pretrpanih jer ih Čistoća neće ili ne može odvoziti. Problem je i mali broj novopostavljenih boksova za kontejnere, što nalaže Odluka o načinu sakupljanja komunalnog otpada.

– U centru grada u kojem je novi model i odvoza, a ne samo naplate sve funkcionira, unatoč najavama oporbe da će biti planine smeća i da se građani neće držati pravila od 20-22 sata, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

– Doista se znatno povećalo odvajanje otpada. Povećala se količina plastike i papira i interventno se povećao i odvoz. Odvoza će biti sve više i više. Tamo gdje se vidi da su kontejneri prenatrpani interventno se odvozi, istaknuo je Tomašević. 

Na upit ima li Čistoća dovoljno kapaciteta, zagrebački gradonačelnik je rekao da se cijelo vrijeme povećavaju kapaciteti i zapošljavaju novi ljudi. 

Kad je riječ o Jakuševcu, rekao je da je situacija u skladu s zakonom, te da je samo jedan dan bio problem kada je bila prevelika količina komposta. 

Zagrebački gradonačelnik osvrnuo se i na situaciju u Zagrebačkom Holding. 

– Holding je u procesu najvećeg restrukturiranja u Hrvatskoj. Mi smo prvi puta nakon godinama i godina u plusu. Holding konačno nije gubitaš jer se na svim stvarima štedi, rekao je. 

Kad je riječ o rebalansu proračuna, rekao je da su rashodi veći za oko 700 milijuna kuna i to zbog mjere Roditelj-odgojitelj.

– To je za oko 5 posto veći rashod na razini cijelog proračuna, a znamo da je inflacija na godišnjoj razini 10 posto ove godine. Gdje god smo mogli štedjeti smo štedjeli, istaknuo je.

Osvrnuo se i na koaliciju s SDP-om.

– Situacija na gradskoj razini je stabilna, većina je stabilna. Koalicijski sporazum je u procesu konzultacija unutar gradskog SDP oko tema koje bi stavili u taj sporazum, ali očekujem da ćemo brzo razgovore završiti. Prošli tjedan smo imali sjednicu skupštine, većina je bila stabilna i sve bitno za Zagreb je izglasano, rekao je.

Istaknuo je i kada je riječ o stadionu da im je u interesu da se stari sruši i da se na istom mjestu izgradi novi europski i moderan stadion.

– Imamo dobre razgovore s Dinamom, nisu tražili javni novac, već da se riješi zemljište koje je prvenstveno u vlasništvu Grada, ali nije skroz imovinsko-pravno riješeno. Razgovarat ćemo s vladom, Dinamom i Zagrebačkom nadbiskupijom, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Muke po smeću

Marko Kožul među prvima je u Zagrebu izgradio boksove za kontejnere. Ipak, oni za plastiku i papir pretrpani čekaju odvoz otpada.

– 21. rujna sam zatražio Čistoću da nam se zamjene kontejneri za mješani otpad kojeg imamo previše, da mi se dostave dodatni kontejneri za plastiku i papir. Danas je 19. listopada još uvijek nisam dobio kontejnere. Dobio sam odgovor da će se stvar riješiti u najkraćem mogućem operativnom roku, što god to sad značilo, ispričao je Marko Kožul, predstavnik suvlasnika.

Da nešto smrdi na Jakuševcu, znaju stanari Novog Zagreba, koji posljednjih dana zatvaraju prozore. Došla je i inspekcija te utvrdila da se brojevi u kompostani i dozvolama ne podudaraju. Dok ne stigne rješenje, Grad je odlučio višak komposta podijeliti građanima, besplatno.

– Kompostana nije primjerena za kompostiranje kućnog bio otpada. Ona nije konstruirana za to niti kapacitetno niti način na koji ona radi. Dakle, nju treba izmjestiti maknuti dok grad Zagreb ne dobije svoju kompostanu. Jednostavno je treba predati privatnim oporabljiteljima jer ovo nama jako smeta, rekla je Mirela Mikić Muha, bivša vijećnica, Novi Zagreb istok.

Novi sustav odvoza odvojenog otpada teško se može nazvati modelom, smatra dio struke. Nedostaje osnovna infrstruktura, nema sortirnice i, kažu, nema vizije.

– Da znate kako nešto prikupljate, zašto tako prikupljate, kako će te to na kraju najbolje materijalno ili kada se ne isplati materijalno iskoristit,  kako ćete onda iskoristiti energetski potencijal to znači model. Zagreb modela nema, a nema ga ni Hrvatska pa je to olakotna okolnost za Zagreb, kaže Viktor Simončić, stručnjak za zaštitu okoliša.

Devetnaesti je dan od uvođenja plavih ZG vrećica. Prodano je više od milijun paketa.

Da Zagrepčani mijenjaju navike, shvatili su i odgovorni, ali trenutačni sustav to ne prati. No najavljuju pojačan odvoz plastike i papira, dok će se broj odvoza miješanog otpada, obećavaju, smanjivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sjajna atmosfera na Bilinom polju: Robijaši kao nekada

Sjajna atmosfera na Bilinom polju: Robijaši kao nekada

BOLNO PRIZNANJE TAKMIČARKE IZ “NIKAD NIJE KASNO”: Nakon gubitka bebe pala sam u depresiju

BOLNO PRIZNANJE TAKMIČARKE IZ “NIKAD NIJE KASNO”: Nakon gubitka bebe pala sam u depresiju