in

Benzema je osvajač Ballon d’Ora za 2022. godinu, pogledajte i ostale nagrade

Benzema je osvajač Ballon d’Ora za 2022. godinu, pogledajte i ostale nagrade
Slatka-Tajna.Eu
Benzema je osvajač Ballon d’Ora za 2022. godinu, pogledajte i ostale nagrade

Francuski fudbaler i član Real Madrida, Karim Benzema osvojio je prestižnu nagradu “Ballon d’Or” (Zlatna lopta) za 2022. godinu.

Laskavu titulu koju dodjeljuje časopis France Football Benzema je osvojio zahvaljujući fantastičnoj prošloj sezoni koju je odigrao u dresu real Madrida.

Inače, France Football je promijenio pravila dodjele nagrade za najboljeg fudbalera planete. Umjesto da se nagrađuje učinak ostvaren u jednoj kalendarskoj godini, sada se gledaju igre tokom jedne fudbalske sezone, tako da učinci fudbalera u novoj sezoni ne ulaze u razmatranje.

Benzema je prošle sezone postigao 44 gola i podijelio 15 asistencija u 46 odigranih utakmica u svim takmičenjima za madridski klub, i bio je najzaslužniji za osvajanje nove titule Lige prvaka.

34-godišnji Benzema osvojio je “Ballon d’Or” prvi put u svojoj karijeri.

Top 10 fudbalera planete prema glasovanju predstavnika medija iz 100 zemalja svijeta čine : 10. Erling Haaland, 9. Luka Modrić, 8. Vinicius Junior, 7. Thibaut Courtois 6. Kylian Mbappe,  5. Mohamed Salah 4. Kevin De Bruyne  3. Robert Lewandowski 2. Sadio Mane, 1. Karim Benzema.

Na ceremoniji su podijeljene i druge prestižne nagrade.

Drugu godinu zaredom igrač Barcelone osvojio je nagradu za najboljeg mladog igrača (ispod 21 godine), a ove godine nagradu je kući ponio Gavi.

REUTERS/Benoit Tessier

Nagradu za najbolju društvenu inicijativu (nagrada Socrates), nove nagrade France Footballa osvojio je fudbaler Bayerna Sadio Mane, koji je bio u pratnji sportskog direktora Bayerna, Hasana Salihamidžića.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










REUTERS/Benoit Tessier

Nagradu za najbolju fudbalerku svijeta odnijela je drugu godinu zaredom Alexia Putellas iz Barcelone, koja je igrala finale Lige prvaka za žene, ali je poražena naposlijetku od francuskog Lyona. Putellas je ujedno postala prva fudbalerka ikada koja je ovu nagradu osvojila u uzastopnim izdanjima “Ballon d’Ora”.

REUTERS/Benoit Tessier

Trofej Gerd Muller za najboljeg napadača na svijetu osvojio je Barcelonin Robert Lewandowski, koji je ovu nagradu osvojio drugu godinu u nizu, ali koji je nagradu zaradio igrajući za Bayern iz Minhena. Lewandowski je prošle sezone postigao 57 golova za Bayern i reprezentaciju Poljske.

Trophy REUTERS/Benoit Tessier

Trofej za najboljeg golmana po izboru prestižnog France Footballa pripao je Thibautu Courtoisu, koji je sa Realom iz Madrida prošle sezone osvojio LaLigu, Ligu prvaka, a sa reprezentacijom Belgije igrao četvrtfinale Evropskog prvenstva.

REUTERS/Benoit Tessier

Najbolji klub na svijetu za prošlu sezonu Manchester City, koji je osvojio englesko prvenstvo prošle sezone. Klub godine nije proglašen samo zahvaljujući poduhvatima muške seniorske ekipe, već i ostalih timova, te po nivou razvoja u svijetu fudbala.

REUTERS/Hannah Mckay

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mladi hrvatski branič među deset najboljih

Mladi hrvatski branič među deset najboljih

A svašta je sebi umislio: Bolno prizemljenje za Kyliana Mbappea!

A svašta je sebi umislio: Bolno prizemljenje za Kyliana Mbappea!