in

RAT UŽIVO: Hapšenja u Rusiji zbog napada na Krimski most

RAT UŽIVO: Hapšenja u Rusiji zbog napada na Krimski most
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Hapšenja u Rusiji zbog napada na Krimski most

16:54 Moskovski okružni sud Basmani uhapsio je Alexandera Bilina, Olega Antipova i Dmitrija Tjazelika, osumnjičene zbog nedavnog napada na Krimskom mostu, piše Tass. “Okružni sud u Moskvi Basmanni razmatrao je zahtjeve predistražnih tijela da se Alexandera Bilina, Olega Antipova i Dmitrija Tjazelika, optužene za počinjenje kaznenog djela iz članka 205.2 Kaznenog zakona Rusije (teroristički napad), treba staviti u pritvor kao restriktivnu mjeru. Sud im je odredio pritvor do 8. decembra”, stoji u saopćenju. Kamion je eksplodirao na Krimskom mostu 8. oktobra ujutro. Nakon eksplozije došlo je do zapaljenja vlaka s gorivom, a potpuno je uništena jedna strana ceste. U eksploziji su poginule četiri osobe. Ruski istražni odbor ranije je saopćio da je identificirano 12 osoba koje su izravno umiješane u napad koji se u Rusiji smatra terorističkim činom.

16:28 Marina Ovsjanikova, bivša ruska novinarka koje je u eteru prosvjedovala protiv rata, otišla je iz Rusije. Zemlju je napustila kada je pobjegla iz kućnog pritvora, rekao je njen odvjetnik.

16:02 Zelenski je Rusiji uputio bijesnu poruku. “Čini se da ovaj neprijatelj u svom zlu ujedinjuje sve dosadašnje neprijatelje naše državnosti. Djeluje podmuklo – ubija civile, pogađa stambene objekte, infrastrukturu. Danas su od napada okupatora na stambenu zgradu u Kijevu već poginule četiri osobe. Među njima je i mlada obitelj koja je čekala dijete. Operacije potrage i spašavanja još uvijek traju. Terorist mora izgubiti i izgubit će, a Ukrajina će pobijediti. I privest će pravdi svakog ruskog terorista – od zapovjednika do vojnika koji su izvršavali zločinačke naredbe”, rekao je Zelenski.

15:00 Baltičke države traže da se pokrene poseban sud koji će se baviti ratom u Ukrajini

Baltičke države Estonija, Latvija i Litva pozvale su EU da surađuje s međunarodnim partnerima na uspostavi posebnog suda za ruski rat protiv Ukrajine.

14:40 VIDEO Nova snimka: “Policajci su oborili iranski dron”

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je na Twitteru video kako policajci pucaju na dron.

 14:30 Geraščenko: Pronađena je četvrta mrtva osoba

Anton Geraščenko objavio je da je ispod ruševina u Kijevu pronađeno još jedno tijelo.

“To je četvrta žrtva napada”, napisao je Geraščenko.

 14:25 Njemački obavještajci: Putin ne ratuje samo protiv Ukrajine već i protiv Zapada

Njemačka obavještajna služba (BND) ocjenjuje da ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači nije pokrenuo rat samo protiv Ukrajine, nego je “objavio rat” protiv zapadnih demokracija, rekao je u Bundestagu direktor BND-a Bruno Kahl.

14:00 Ukrajinsko ministarstvo: Raste izvoz žitarica, samo je malo manji nego prije rata

Ukrajinski izvoz žitarica u prvih 17 dana listopada bio je samo 2.4 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine zahvaljujući privremenom otvaranju luka na Crnom moru, pokazali su podaci ministarstva poljoprivrede.

13:10 EU planira obuku 15.000 ukrajinskih vojnika

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Europske unije odobriti obuku 15.000 ukrajinskih vojnika, uglavnom u Poljskoj i Njemačkoj.

Također će vjerojatno osigurati dodatnih pola milijarde eura sredstava.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je novinarima u Luksemburgu: “Moralno, politički, čak i vojno, Rusija gubi ovaj rat, stoga moramo nastaviti podržavati Ukrajinu.”

Unija će uspostaviti “snažnu misiju za obuku izvan granica Ukrajine”, dodao je.

Nekoliko zemalja EU i NATO-a već obučava ukrajinske oružane snage na bilateralnoj osnovi, a prošlog mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo je najavilo da će proširiti svoj program za ukrajinske vojnike.

13:00 U napadu na Kijev najmanje troje mrtvih

Vojnici su u središnjem Kijevu pokušavali zaustaviti iranske dronove pucajući na njih, dok su stanovnici pobjegli u skloništa. Dužnosnik ureda ukrajinskog predsjednika objavio je da je u napadu na stambenu zgradu u Kijevu poginulo najmanje troje ljudi. 

Ukrajina je priopćila kako je Kijev napadnut iranskim ‘dronovima samoubojicama’. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je provelo „masovan“ napad na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu u Ukrajini oružjem visoke preciznosti. 

Agencija Reuters prenosi da je na jednom od dronova pisalo „Za Belgorod“, što je referenca na ruski grad sjeverno od Ukrajine koji je česta medija ukrajinskih protunapada. Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski kasnije je objavio da ima poginulih i u drugim ukrajinskim gradovima. 

12:55 Rusija se oglasila o novom napadu, kažu da su pogodili sve značajne objekte

Rusija tvrdi da su pogodili “sve označene mete” u posljednjem bombardiranju ukrajinskih gradova.

U svom dnevnom izvješću, rusko ministarstvo obrane reklo je da je izvelo napad velikih razmjera na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine koristeći visokoprecizno oružje.

Također tvrde da su osujetili pokušaj Ukrajine da probiju njezinu obranu kod Hersona.

“Tijekom dana, ruske oružane snage nastavile su s napadima visokopreciznim oružjem dugog dometa na vojne zapovjedne objekte i ukrajinski energetski sustav”, priopćilo je ministarstvo obrane.

“Pogođeni su svi označeni objekti.”

12:50 Geraščenko: U ruskom napadu ubijen je mladi par. Čekali su prvo dijete

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da je u današnjem ruskom napadu na stambeni dio Kijeva poginuo mladi par.

12:30 Stižu nove informacije o napadu dronova, Ukrajinci kažu da su oborili veliku većinu

Tijekom jutra stižu nove informacije o napadu dronova. Tako Ukrinform sad piše da je Rusija napala ukrajinske gradove s 42 drona. Od toga ih je, pišu dalje, 36 oboreno.

Tu je informaciju, dodaju, objavio ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski.

“Srušili smo većinu dronova”, rekao je. Dodao je da je oko 30 dronova bilo poslano na Kijev. Srušeno ih je, kaže, 25. Prema njemu, ovaj masivni ruski napad nije postigao planirani cilj.

12:25 U Moskvi danas završava mobilizacija

Gradonačelnik Moskve kazao je da će se danas zatvoriti uredi za mobilizaciju u Moskvi, prenosi AFP. Time je, kažu ruske vlasti, završena mobilizacija u glavnom gradu.

12:20 Ukrajinska zastupnica: Pet od 28 dronova je pogodilo Kijev. Ostali su oboreni

Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko kaže da je pet od 28 dronova pogodilo Kijev. Ostali su oboreni, objavila je.

12:10 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih gubitaka

Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih gubitaka. Kažu da su u zadnja 24 sata ubili preko 320 ruskih vojnika. Nadalje, tvrde da su uništili 8 tenkova te 17 dronova.

11:30 VIDEO Objavljena snimka zabijanja drona kamikaze u zgradu u Kijevu

Emine Džepar, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, objavila je snimku jutrošnjeg napada na Kijev.

11:25 Borrell: Trebamo utvrditi tko je odgovoran za ruske ratne zločine u Ukrajini

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je da podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini.

11:20 Iran: Ne šaljemo dronove Rusiji

Iran je opovrgnuo izvješća da opskrbljuje Rusiju bespilotnim letjelicama koje se koriste u Ukrajini.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova te zemlje, Nasser Kanaani, rekao je da takve informacije imaju političku pozadinu i dolaze iz zapadnih izvora.

“Nismo davali oružje niti jednoj strani zemalja u ratu”, dodao je Nasser Kanaani.

Austrija je, međutim, rekla da bi bilo kakva uporaba iranskih dronova označila “eskalaciju” sukoba.

11:15 Ukrajina tvrdi da su uništili većinu dronova koji su sudjelovali u napadu

Ukrajina kaže da su uništili većinu dronova koji su sudjelovali u najnovijem napadu. Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat kazao je da su ukrajinske snage uništile 37 dronova od sinoć.

Dodao je da je to oko 85 dronova koji su sudjelovali u najnovijim napadima.

“To je prilično dobar rezultat rada naše protuzračne obrane, taj broj će u budućnosti još rasti”, rekao je.

Svi su dronovi doletjeli s juga, dodaje.

 11:10 UNICEF: Zbog rata u Ukrajini i inflacije broj siromašne djece porastao za 4 milijuna

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rat u Ukrajini i rastuća inflacija gurnuli su još četiri milijuna djece diljem istočne Europe i središnje Azije u siromaštvo, objavio je UNICEF.

11:00 VIDEO Ukrajinka: Policajci iz pištolja gađaju dron. Ovo je nadrealno

Julija Mendel, bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, objavila je video nastao jutros u Kijevu.

alt

10:55 NATO započeo godišnje nuklearne vježbe

Oružane snage 14 članica NATO saveza su započele vježbu obrane teritorija nuklearnim naoružanjem.  U vježbi ‘Postojano podne’ sudjeluje do 60 letjelica, uključujući borbene zrakoplove te one za nadzor i punjenje goriva, kao i američke bombardere velikog dometa B-52 koji će stići iz Sjeverne Dakote, objavio je NATO. 

Vježba se održava iznad domaćina Belgije, Sjevernog mora i Velike Britanije, a pritom se ne koristi živo streljivo, naglasio je NATO.  ‘Postojano podne’ je „rutinska, godišnja vježba koja nije povezana s trenutnim svjetskim događanjima“, stoji u priopćenju Saveza. 

Svake godine ugosti ju druga članica NATO-a, pojasnio je glasnogovornik Oanan Lungescu.  “Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno i učinkovito”, rekao je Lungescu. Prema NATO-ovim pravilima o nuklearnom naoružanju, američke bombe stacionirane u Europi mogu koristiti i zrakoplovi saveznika u izvanrednim slučajevima. 

SAD ima nuklearne bombe stacionirane u Belgiji, Turskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, piše agencija dpa, naglašavajući kako su to neslužbene informacije koje Savez nije potvrdio. 

10:50 Vitalij Kličko: Iz ruševina je izvučeno tijelo mrtve žene

Vitalij Kličko objavio je da je iz ruševina u Kijevu izvučeno tijelo mrtve žene.

“Tijelo mrtve žene izvučeno je iz ruševina kuće u okrugu Ševečenkivski, gdje se dogodila eksplozija kao posljedica napada drona. Pod ruševinama je još jedna osoba. Akcije potrage i spašavanja su u tijeku. Tri žrtve su hospitalizirane”, napisao je.

 10:45 Još jedna snimka na kojoj se vidi jutrošnji napad Još jedna snimka iz centra Kijeva  10:40 Ruski vojnik objavio snimku: Pogledajte kako nam izgleda kamp, ukrali su mi i madrac

Na društvenim mrežama se širi snimka na kojoj se ruski vojnik žali na stanje vojnog kampa u kojem su smješteni nedavno mobilizirani vojnici.

10:35 Geraščenko objavio snimku ispred uništene zgrade

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, javio se ispred jedne napadnute zgrade u centru Kijeva.

“Rusija nastavlja terorizirati civile. Trebamo protuzračnu obranu”, napisao je.

Geraščenko se javio ispred jedne uništene zgrade. Kaže da se ispod ruševina čuju ljudski glasovi.

“Vidite kakve mete bira Putin. To je stambeni kompleks”, rekao je u videu.

   10:25 Britanija: Rusi u velikom problemu nakon napada na most, ovaj grad je postao bitan

Ministarstvo obrane Velike Britanije je u jutrošnjem izvješću obavještajaca pisalo o ruskim logističkim problemima koji su se povećali nakon oštećenja mosta na Krimu.

10:20 Ukrajina tvrdi da su na jugu zemlje u par sati u noći uništili 15 dronova

Ukrajinska vojska objavila je da su rano jutros, između 3:30 i 6:50, na jugu Ukrajine oborili 15 bespilotnih letjelica. Šest iznad Odeske oblasti i devet iznad Mikolajivske oblasti.

“Ukupno je u noći sa 16. na 17. listopada na jugu uništeno 26 Shadeda-136.”

10:15 Još snimki iz centra Kijeva

Novu snimku iz centra Kijeva objavio je Oleksij Gončarenko, ukrajinski zastupnik.

 10:10 Ukrajina: Kijev su napali iranski dronovi

Službena informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane na Twitteru je objavila sliku uništenog drona. Kažu da se radi o iranskom dronu Shadid-136.

 10:05 Dronovi kamikaze noćas napali Odesu

Maksim Marčenko, guverner Odese, rekao je da je tijekom noći protuzračna obrana u njegovoj regiji oborila dronove kamikaze. Na Telegramu je objavio sljedeće:

“Noćas su jedinice protuzračne obrane uništile šest neprijateljskih dronova kamikaza na nebu iznad Odese. Ujutro su okupatori izveli raketni napad na regiju projektilom Kh-59. Oštećen je infrastrukturni objekt. Srećom, nije bilo žrtava”, objavio je. 

10:00 Zelenskij: Neprijatelji nas mogu napadati, ali nas ne mogu slomiti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Telegramu je komentirao jutrošnje napade na Kijev. 

“Cijelu noć i cijelo jutro neprijatelji teroriziraju civile. Dronovi kamikaze i projektili napadaju cijelu Ukrajinu. U Kijevu je pogođena stambena zgrada. 

Neprijatelji mogu napadati naše gradove, ali nas neće moći slomiti. Okupatore čeka pravedna kazna i osuda budućih generacija. Izborit ćemo pobjedu”, rekao je Zelenskij. 

09:55 Dvije osobe zarobljene pod ruševinama nakon napada na Kijev

18 ljudi spašeno je iz zgrade koju su jutros napali dronovi kamikaze u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali najmanje dvoje ljudi ostalo je zarobljeno ispod ruševina, prema izvješćima gradonačelnika Vitalija klička. 

“Akcije spašavanja su u tijeku”, rekao je Kličko. 

09.30 Ujutro je protuzračna odbrana Ukrajine oborila 11 “šaheda”, dronovi kamikaze doletjeli u Kijev s juga zemlje.

alt

09.00 Dok Kijev napadaju dronovi, proruske vlasti u Donjecku rekle su da su Ukrajinci napali Donjeck, Horlivku i Makivku na istoku zemlje. Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citira poruke na Telegramu navodeći da je ispaljeno 19 granata kalibra 155 mm i 152 mm.

08.45 Teški gubici ruskih agresora od početka invazije.

Slika

08.30 18 ljudi spašeno je iz zgrade koju su jutros napali dronovi kamikaze u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali najmanje dvoje ljudi ostalo je zarobljeno ispod ruševina, prema izvješćima gradonačelnika Vitalija klička.

“Akcije spašavanja su u tijeku”, rekao je Kličko.

07.30 Od jutros u 6.35 zabilježeno je ukupno devet napada dronovima kamikazama u Kijevu, javlja dopisnik Guardiana Daniel Boffey. Eksplozije odjekuju i Odesom, a prije toga su se oglasile sirene za uzbunu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je dijelove dronova kamikaza kojima je napadnut centar Kijeva.
Gradskog vijeća Zaporižje Anatoli Kurtev izvijestio je da je bilo napada i na Zaporižju preko noći, ali da zasad nema izvještaja o stradalima.

Image

07.15 Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Zelenskog, potvrdio je da je Kijev napadnut dronovima kamikazama. Čini se da je pogođeno područje u blizini željezničkog kolodvora.

07.00 Oružane snage Ukrajine uništile neprijateljski “Tor” i 50 agresorskih vojnika, javlja Operativni centar Jug.

alt

06.15 Mediji javljaju o novim eksplozijama u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Eksplozije su se dogodile oko 7 sati po lokalnom vremenu (6 po hrvatskom), a oglasile su se sirene za zračnu uzbunu. 

Jedna od eksplozija čula se blizu centra grada. 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

LJUPKA STEVIĆ OTIŠLA NA REMONT: Pjevačica uradila novi estetski zahvat

LJUPKA STEVIĆ OTIŠLA NA REMONT: Pjevačica uradila novi estetski zahvat

Dragan Džajić ide na operaciju

Dragan Džajić ide na operaciju