in

Da li se može ubrzati rast brade?

Da li se može ubrzati rast brade?
Slatka-Tajna.Eu
Da li se može ubrzati rast brade?

Neki muškarci možda nikada neće postići izgled brade o kojoj su sanjali. To je uglavnom zbog genetskih varijacija, etničke pripadnosti i naslijeđa. Za muškarce sa klinički niskim nivoom testosterona, uzimanje suplemenata može pomoći rastu brade, ali ako je vaš testosteron u granicama normale, uzimanje suplemenata neće pomoći. Imajte na umu da gene nasljeđujete od oba roditelja, brada vašeg oca može ukazivati na to kakva će vaša biti, ali također i brada vašeg djeda po majci.

Vaše zdravstveno stanje utiče na sve pa i na rast i gustoću brade. Ne možemo promijeniti gene ali postoje životne navike koje vas mogu učiniti zdravijim i pomoći da brže dobijete gušću bradu.

Trening

Vježbanje poboljšava protok krvi, što pomaže u stimulaciji rasta folikula dlake. Vježbe poput dizanja tegova i treninga snage također mogu privremeno povećati testosteron.

Dijeta

Kvalitetna i uravnotežena ishrana može biti korisna i za vašu bradu. Važno je održavati normalan indeks tjelesne mase jer gojaznost može sniziti nivo testosterona.

Ishrana

Određeni nutrijenti, kao što je cink mogu biti korisni za nivo testosterona. Da bi vaša brada bila gušća i sjajnija u ishranu uključite:

  • nemasne proteine, kao što su piletina i losos
  • hranu bogatu gvožđem, kao što je jetra
  • cjelovite žitarice i druge zdrave ugljikohidrate
  • hranu bogatu cinkom, kao što su orasi i slanutak
  • Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










  • zdrave masti, poput onih u avokadu
  • voće i povrće bogato vitaminima B, A, C, D, E

Vitamini i suplementi

Mnogi dodaci prehrani su posebno usmjereni na rast brade. Ne postoji čudotvorni lijek od kojeg će brada početi rasti ali ako niste u mogućnosti da dobijete sve potrebne nutrijente kroz ishranu, uzimanje suplemenata ili multivitamina sa gvožđem i cinkom može biti korisno.

Spavanje

San je neophodan za normalan rad ljudskog organizma, te može biti koristan i za rast brade. Testosteron se oslobađa tokom spavanja. Nedostatak odmora i nedovoljno sna, kao i isprekidano noćno spavanje negativno utiču na rast brade.

Higijena i njega

Održavanje čiste i hidratizirane kože brade veoma je bitno kako bi postigli izgled koji želite. Redovan piling kože lica otvara pore i uklanja mrtve stanice, te oslobađa folikulu dlake. Ova rutina će pomoći i smanjenju uraslih dlačica.

Na tržištu postoje i razni proizvodi za njegu brade koji pomažu hranjenju, održavanju i punijem izgledu brade. Isprobajte različite kreme, ulja i losione kako bi ste vidjeli šta odgovara vašoj koži.

Brijanje

Postoji mit o brijanju da ukoliko češće brijete bradu ona će rasti brže i bit će gušća. Brijanje pomaže da brada izgleda ujednačeno i uredno ali ne ubrzava rast dlačica.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prisutan veliki broj virusa: Vakcinacija protiv gripe u FBiH u novembru

Prisutan veliki broj virusa: Vakcinacija protiv gripe u FBiH u novembru

Najmlađi ovčar vidi perspektivu u ovčarstvu

Najmlađi ovčar vidi perspektivu u ovčarstvu