in

Borrell podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini

Slatka-Tajna.Eu

Luxembourg

Foto: Hadrian / Shutterstock.com

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da podržava utvrđivanje odgovornosti za ruske ratne zločine u Ukrajini.

Snažno podržavam poduzimanje svih mjera u pogledu odgovornosti za zločine, a trebamo vidjeti koji je najbolji način za to, odgovorio je Borrell na novinarsko pitanje podržava li uspostavu posebnog suda koji bi se bavio ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a okupili su se u ponedjeljak u Luxembourgu na sastanku na kojem bi trebali odobriti misiju za osposobljavanje 15 tisuća ukrajinskih vojnika na teritoriju EU-a te pomoć od dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja za ukrajinske snage.

Misija obučavanja ukrajinskih vojnika trebala bi započeti sredinom sljedećeg mjeseca u Poljskoj i Njemačkoj.

Ministri će također razgovarati o dostavi iranskih dronova Rusiji. Ukrajinski glavni grad Kijev u ponedjeljak ujutro je izložen snažnim napadima dronovima. Borrell je rekao da treba utvrditi čiji su dronovi u pitanju, dodajući da Iran demantira da je riječ o njihovima. Danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod je rekao je bez ikakvih ograda da je riječ o iranskim dronovima i da EU treba na to odgovoriti konkretnim mjerama.

Nevezano uz pitanje dronova, ministri bi trebali uvesti sankcije protiv 15 iranskih dužnosnika, što uključuje zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, zbog represije nad prosvjednicima koji demonstriraju nakon što je moralna policija zatvorila i ubila 22-godišnju Mahsu Amini jer nije nosila hidžab na propisani način.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je po dolasku na sastanak upozorio da Srbija, zemlja kandidatkinja, ignorira sankcije koje je EU uvele protiv Rusije, što potvrđuje i zadnje izvješće Europske komisije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Govoreći o BiH, Grlić Radman je rekao da podržava odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nametnuo promjene pravila po kojima se biraju zastupnici u Domu naroda Federacije BiH. Mislim da je to dobra osnova za daljnje reforme izbornih pravila što se mora nastaviti, rekao je, dodajući da Hrvatska pozdravlja prijedlog Komisije o dodjeli kandidatskog statusa BiH, navodeći uz ustavnu i izbornu reformu kao jedan od ključnih prioriteta.

– Podupiremo napore i odluku koju je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Smatramo da je ona dobra osnova za daljnje reforme izbornog zakona koja se mora nastaviti. Pozdravljamo preporuke Europske komisije o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini uz činjenicu da su ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva istaknute kao ključni prioriteti, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TANJA SAVIĆ DOTJERALA LINIJU: Ovako je izgubila kilograme

I ove sezone ciljamo trofeje