in

Umjesto u Petrovu, na pomognutu oplodnju u druge bolnice

Umjesto u Petrovu, na pomognutu oplodnju u druge bolnice
Slatka-Tajna.Eu
Umjesto u Petrovu, na pomognutu oplodnju u druge bolnice

Umjesto u Petrovu, na MPO u druge bolnice

Foto: Dnevnik / HRT

Svaki šesti par u Hrvatskoj bori se s neplodnošću, a broj onih koji žele, a ne mogu postati roditelji, sve je veći. Najviše postupaka medicinski pomognute oplodnje obavlja se u Zagrebu u bolnici u Petrovoj, u kojoj uskoro počinje obnova od potresa pa će i tamošnji Zavod za humanu reprodukciju zatvoriti svoja vrata, a naručene pacijentice uputit će se u druge zagrebačke bolnice. To je kod mnogih parova izazvalo strah da će liste čekanja biti duže.

Umjesto u bolnici u Petrovoj, borbu s neplodnošću mnogi će parovi morati nastaviti u drugim bolnicama.

– Tako da imaju stvarno puno pitanja iznad glave, kako će se dalje odvijati, gdje će ići u takav postupak, što je s njihovim zamrznutim zamecima, gdje će ići u takav postupak, tako da trenutno malo kaotično djeluje cijela situacija. Samo tijekom trajanja COVID-a, odnosno u prvoj godini zbog zatvaranja i nemogućnosti rada MPO centara u Hrvatskoj je došlo do pada djece rođene iz takvih postupaka, ni još uvijek procjenjujemo da je tada rođeno 300 djece manje, rekla je Klaudija Kordić, potpredsjednica udruge RODA.

Taj trend se, kažu, ne smije nastaviti. Na zavodu za humanu reprodukciju poručuju – sve će pacijentice biti zbrinute.

– Pa ćemo tako do kraja listopada naše pacijente sve uzeti u postupak koji su bili predviđeni pacijenti koji u bili predviđeni za ostatak mjeseci ćemo uputiti u suradne ustanove. Pacijenti se još uvijek rade u našoj ustanovi i sigurno će ti postupci trajati od kraja 11 mjeseca, rekla je Nina Gelo, voditeljica Odjela za kliničku embriologiju, KBC Zagreb.

Oko 200 pacijentica telefonom će ili elektroničkom poštom uputiti na Vuk Vrhovac, Sveti Duh ili u KBC Sestre milosrdnice.

– Pacijentice koje dolaze iz Klinike u Petrovoj neće morati čekati nego će rema onome planu kako su bile naručene u Klinici u Petrovoj, tako će biti primljene i kod nas u Vinogradskoj bolnici. Dobili smo veće prostorne mogućnosti, mi smo do sad imali oko 750 do 800 postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a za par stotina će se povećati broj postupaka na godišnjoj razini, rekao je Krunoslav Kruna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo, KBC Sestre milosrdnice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Maksimalno ćemo se potruditi da svi pacijenti koji pokucaju na naša vrata da dobiju uslugu, pacijenti imaju pravo izbora, rekao je Vladimir Blagaić, voditelj Odjela za rodilje i babinjače, KB Sveti Duh.

Mnogi su izabrali zamrznuti zametke upravo u Petrovoj bolnici, bili su i ostaju na sigurnom.

– Na njih neće utjecati nikakvi građevinski radovi i bit će čuvani upravo onako kako su pacijenti upravo pri zamrzavanju i potpisali. Govorimo o dosta velikom broju, znači trenutačno imamo veliki broj kriopohranjenih zametaka a neki su iz davne prošlosti, dodala je Gelo.

Prošle su godine u bolnici u Petrovoj obavili više od 1000 postupaka medicinski pomognute oplodnje, od čega 700 stimuliranih i 350 od zamrznutih zametaka. Blago je to koje znači – novi život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OFUCANI LESI SE VRAĆA KUĆI: Jovana Jeremić ponizila Popovića zbog prelaska na Pink

OFUCANI LESI SE VRAĆA KUĆI: Jovana Jeremić ponizila Popovića zbog prelaska na Pink

Derbi kola opravdao očekivanja: Bosna i Kakanj odigrali sjajan meč

Derbi kola opravdao očekivanja: Bosna i Kakanj odigrali sjajan meč