in

RAT UŽIVO: Rusi priznali da je ukrajinski projektil pogodio skladište nafte u Belgorodu

RAT UŽIVO: Rusi priznali da je ukrajinski projektil pogodio skladište nafte u Belgorodu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi priznali da je ukrajinski projektil pogodio skladište nafte u Belgorodu

16:38 Njemački kancelar Olaf Scholz je danas pozvao na proširenu Evropsku uniju, rekavši okupljenim evropskim socijaldemokratima da će EU tako moći ostvariti više utjecaja u globalnim pitanjima.

16:14 Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Twitteru je objavio što će sve naći u novom paketu američke vojne pomoći teškom 725 miliona dolara, koji je odobrio predsjednik Joe Biden. Radi se o posljednjem u nizu paketa vojne pomoći, čija ukupna vrijednost dosad iznosi 17 milijardi dolara.

U paketu će se tako naći rakete za napredne mobilne višecijevne bacače raketa tipa HIMARS, deseci hiljada artiljerijskih granata, 200 višenamjenskih vozila i više od 2 miliona metaka.

15:51 Ukrajinski projektil je danas popodne pogodio skladište nafte u ruskoj regiji Belgorod te izazvao požar, rekao je guverner te regije Vjačeslav Gladkov.

“Na mjestu sam događaja. Djelatnici ministarstva za hitne situacije gase požar, nema opasnosti od širenja”, objavio je na Telegramu Gladkov.

Ruska regija Belgorod nalazi se blizu granice s Ukrajinom, nedaleko od grada Harkiva. Ruske hitne službe objavile su da je jedan od 10 spremnika goriva oštećen u napadu, navode ruski mediji.

Ruske službe prošle sedmice su objavile da su ukrajinske snage značajno pojačale granatiranje ruskog teritorija u regijama Brijansk, Kursk i Belgorod od početka listopada

15:12 Ukrajinski Kyiv Independent piše kako su ukrajinske snage pokrenule novu veliku ofanzivu kod Hersona.

Ukrajinski medij se poziva i na Kirila Stremusova, proruskog čelnika okupacijske uprave u Hersonu, koji je kazao da ukrajinska vojska pokušava pokrenuti napad kod sela Dudčani.

Također, o ukrajinskoj ofenzivi piše i više proruskih vojnih blogera.  No, Ukrajina još ništa nije potvrdila.

14:28 Američki predsjednik Joe Biden odobrio je novi paket bezbjednosne pomoći Ukrajini vrijedan 725 miliona dolara, koji ima za cilj jačanje odbrane zemlje od ruskih napada, saopštila je Bijela kuća.

13:59 Kako piše Kyiv Post, a prenosi Guardian, Rusija bi mogla omogućiti bjeloruskim vojnim SU-25 avionima da nose nuklearno oružje.

13:04 Iran je kritikovao Evropsku uniju zbog njenog stava prema protestima u zemlji u telefonskom razgovoru s dužnosnikom EU te negirao izvještaje o prodaji oružja Rusiji.

12:31 Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je fotografiju dječijeg igrališta na koje je, kako pišu, pao ruski projektil.

11:58 Prvi ruski vojnici stigli su u Bjelorusiju, objavilo je tamošnje ministarstvo odbrane. Tamo bi trebali, kako je najavljeno zadnjih dana, formirati zajedničke odbrambene snage.

11:42 Goran Bandov, analitičar i poznavatelj međunarodnih odnosa sa zagrebačkog Sveučilišta, za N1 je komenitirao situaciju u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je kraj djelimične mobilizacije za dvije sedmice i da nema potrebe za masovnije udare.

“To može značiti da nema kapacitet da ih radi dalje i da je procijenio da u ovom trenutku Rusiji treba jedna vrsta zamrznutog primirja, trebaju vremena da bi se popunili redovi. Mobilizacija je krenula dosta kasno.

Kada mobilizirate nekoga iz učionice, treba neko vrijeme da ga pripremite za ratište, da ga opremite, to je proces, za to trebaju mjeseci. Da je mobilizacija krenula kada su tvrdolinijaši iz Kremlja zagovarali žešće udare, a to je bio mart, april, ona bi danas dovela do drugačijeg odnosa snaga na terenu”, komentirao je Bandov.

10.50 Snimke uništenja ruske opreme u blizini jezera Solonets u Hersonskoj oblasti nakon što je pogođena ukrajinskom navođenom topničkom granatom od 155 mm Excalibur.

10.00 Ukrajinske vlasti saopćile su da su ruske snage tokom noći na subotu granatirale nekoliko regija. U južnom gradu Zaporižji blizu bojišta pogođena je infrastruktura i odjekivale su eksplozije. Guverner Oleh Staruh ljude je upozorio da budu u skloništima. Lokalne vlasti saopćile su da je uništeno pet neprijateljskih dronova nad susjednom regijom Dnipropetrovsk.

Više od 50 granata iz višecijevnih bacača i teškog topništva pogodilo je okrug Nikopolj u istoj regiji pri čemu je ranjeno najmanje dvoje ljudi. Kratko nakon 7 sati ujutro za cijelu Ukrajinu proglašena je zračna opasnost u strahu od daljnjih napada.

09.30 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka okupacije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.00 Ukrajinska protuzračna odbrana za 30 minuta uništila helikopter i šest ruskih bespilotnih letjelica.

alt

08.20 Oružane snage pogodile su bazu okupatora u Melitopolju, javljaju ukrajinski mediji.

alt

08.00 Rusija je još jednom preko noći izvela raketni napad na Zaporižju, saopćio je Oleksandr Staruh, guverner tamošnje oblasti. Detaljnijih informacija zasad nema.

07.00 Satelitske snimke pokazuju da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin povećao broj strateških nuklearnih bombardera koji su stacionirani u zračnoj bazi Olenija na sjeveru zemlje, piše Daily Mail.

U toj bazi, koja se nalazi 120 kilometara južno od Murmanska, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljeva Tu-95. Usporedbe radi, 12. kolovoza tamo nije bio niti jedan bombarder, a već su 21. augusta tamo bila četiri bombardera.

Informaciju u povećanju broja bombardera u Oleniji donijela je norveška internetska stranica za provjeru činjenica Faktisk.no, a svoje su tvrdnje potkrijepili satelitskim fotografijama koje je načinila američka kompanija Planet Labs PBC.

Vijest o povećanju broja bombardera dolazi nakon što je The Jerusalem Post nedavno objavio da se u Oleniji bez nekog očitog povoda pojavilo sedam nuklearnih bombardera. Konkretno, radilo se o Tupoljevima TU-160s i TU-95s.

image

Sada se ti bombarderi nalaze 185 kilometara od rusko-norveške granice, odnosno granice Rusije i članice Sjevernoatlantskog saveza.

image

06.30 Vojska Ukrajine pogodila je brojne ruske vojne ciljeve u Donbasu u protekla 24 sata. Pogođena su četiri stožera zapovjedništva ruske vojske te 15 područja na kojima su bili koncentrirani ruski vojnici te vojna oprema, saopćio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

06.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj obavještajaca. Danas im je fokus na ruskim rezervistima.

“Kontingenti mobiliziranih ruskih rezervista raspoređeni su u Ukrajinu tokom posljednje dvije sedmice”, stoji u uvodu saopćenja objavljenog na Twitteru.

“Njihova prosječna razina osobne opreme gotovo je sigurno niža od ionako loše opskrbe prethodno raspoređenih trupa”, navodi se.

Nadalje, Britanci pišu kako mobilizirani Rusi moraju sami kupovati vojnu opremu. To se u prvom redu odnosi na pancirne prsluke, posebno moderni prsluk 6B45. On je predviđen kao dio vojne opreme, ali ga mnogi vojnici nisu dobili od vojske već ga moraju sami nabavljati.

Tako se ovaj prsluk prodavao na internetu za oko 640 dolara. To je znatno više u odnosu na oko 190 dolara, koliko je koštao u aprilu.

Godine 2020. ruske su vlasti objavile da je ruskoj vojsci isporučeno 300.000 kompleta Ratnik. Riječ je o osobnoj opremi za vojsku koja uključuje i pancirni prsluk. Tih navodno isporučenih 300.000 kompleta dovoljno je za vojsku koja se nalazi u Ukrajini.

“Endemska korupcija i loša logistika ostaju jedan od temeljnih uzroka lošeg učinka Rusije u Ukrajini”, stoji na kraju britanskog saopćenja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Snežana Babić nesretna u ljubavi: Još uvijek traži onog pravog

Snežana Babić nesretna u ljubavi: Još uvijek traži onog pravog

Jedan bh. fudbalski klub posjeduje poznato ime za “dirigenta” s tribina

Jedan bh. fudbalski klub posjeduje poznato ime za “dirigenta” s tribina