in

RAT UŽIVO: Dovršena ekshumacija ukrajinskih vojnika pronađenih u Limanu

RAT UŽIVO: Dovršena ekshumacija ukrajinskih vojnika pronađenih u Limanu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Dovršena ekshumacija ukrajinskih vojnika pronađenih u Limanu

22:20 Istražitelji su u Ukrajini dovršili ekshumaciju vojnika pronađenih u jednoj od dvije masovne grobnice otkrivene nakon povlačenja ruskih vojnika iz grada Liman u Donbasu.

Tijela 34 vojnika prebačena su u mrtvačnicu i bit će vraćena njihovim porodicama nakon identifikacije i utvrđivanja uzroka smrti.

“Nastavljaju se iskapanja na drugoj lokaciji gdje je pokopano više od 120 civila”,  rekla je u saopćenju regionalna policija Donbasa.

Masovna grobnica u Limanu (Foto: AFP)

22:10  Pripadnik zloglasne paravojne jedinice Wagner i agent FSB-a zatražili su politički azil u Francuskoj, rekao je za ruski Insider Vladimir Osečkin, voditelj projekta Gulagu.net.

Prema njegovim riječima, francuskim će vlastima pomoći u međunarodnoj istrazi ratnih zločina koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Planiraju posvjedočiti i o korupciji u FSB-u te o povijesti stvaranja wagnerovaca kao ogranka GRU-a, Glavne obavještajne uprave glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije, rekao je Osečkin.

Prema njegovim riječima, posljednjih je mjeseci nekoliko obavještajaca uspjelo napustiti Rusiju i zatražiti azil na Zapadu.

21:50 Objavljene snimke i fotografije eksplozije u ruskom gradu.

 21:20 U ruskom Belgorodu je nakon ukrajinskog raketnog napada došlo do požara na trafostanici, objavio je guverner regije Vjačeslav Gladko na Telegramu.

“Nakon granatiranja Belgoroda zapalila se trafostanica od 110 kW. Otišao sam na mjesto događaja . Pokušat ćemo otkloniti posljedice što je brže moguće”, napisao je Gladkov.

Nešto kasnije je izvijestio da je požar ugašen i da su stručnjaci započeli ponovno spajanje trafostanice.

21:10 Ukrajinske snage nastavljaju napredovati na sjeveru i postigle su određene uspjehe u južnom dijelu zemlje u Hersonu, rekao je danas visoki američki vojni dužnosnik.

Vidljiv je napredak na sjeveru, a Ukrajinci su osvojili niz malih gradova i sela, rekao je. Ukrajina je napredovala i u središnjem dijelu zemlje.  “Nije to veliki napredak, ali je napredak. Govorimo o kilometrima.”

20:50 Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila značajnu količinu ruskog oružja u napadu na željezničko čvorište u istočnoj regiji Luhansk.

20:30 Ruski dužnosnici jučer su objavili da su ukrajinske snage granatirale skladište municije u ruskoj regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom nedaleko od Harkiva.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov i drugi ruski dužnosnici rekli su da je u granatiranju uništeno skladište municije te je pogođena stambena zgrada, a nekoliko okolnih sela je nestalo bez struje. Ruska strana objavila je da u napadima niko nije ranjen ni ozlijeđen.

Bjeloruska televizija Nexta danas je objavila snimku za koju navodi da prikazuje ostatke baze ruske Nacionalne garde u Belgorodu nakon ukrajinskog napada.

20:10 Više se ne vidi da plin istječe iz plinovoda Sjeverni tok, objavila je danas švedska obalna straža pošto je preletjela te vode kako bi ocijenila situaciju.

19:45 Popravci Krimskog mosta, koji je oštećen u eksploziji prošle subote, trebali bi završiti do jula 2023., stoji u dokumentu objavljenom na stranicama ruske vlade.

U njemu se navodi i da je odabrana kompanija koja bi trebala izvršiti popravke na mostu koji povezuje Rusiju i Krim, poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine.

19:30 Rusija očajnički traži načine za zaobilaženje zapadnih sankcija kako bi opskrbila svoju vojsku naprednim oružjem, rekao je danas visoki američki dužnosnik u razgovoru za CNN, dodajući kako se ruske zalihe naprednih oružja ubrzano smanjuju u Ukrajini, a Rusija ne može pronaći dijelove koji su joj potrebni da bi ih popunila.

19:15 Ukrajina je danas odgovorila Elonu Musku, najbogatijem čovjeku na svijetu i osnivaču Tesle i SpaceX-a, koji je rekao da njegova kompanija više ne može plaćati za važne usluge Starlinka odnosno satelitskog interneta, nego očekuje da trošak preuzme Pentagon.

“Budimo pošteni. Svidjelo se to nekom ili ne, Elon Musk nam je pomogao da preživimo kritične trenutke rata. Biznis ima pravo na vlastite strategije. Ukrajina će naći rješenje da Starlink nastavi raditi. Očekujemo da kompanija nastavi s pružanjem stabilne veze do kraja pregovora”, objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

18:54 Ruska podmornica viđena je kod obale Francuske, nakon čega su pratili brodovi francuske ratne mornarice, objavio je Reuters pozivajući se na francusku televiziju BFM. Podmornica je viđena na površini mora oko 100 kilometara od Bretanje 29. rujna, objavio je BFM TV. Francuski mediji navode da se radilo o podmornici Novorusijsk na električno-dizelski pogon, koja je u sastavu ruske ratne mornarice od 2014. godine. Ono što je neobično je da se podmornica kretala po površini mora. “To je, kad se u kontekst uzme rat i tenzije oko Ukrajine, vrlo znakovito”, rekao je za francuski Telegram Olivier Lebas, zapovjednik atlantičke zapovjedne zone francuske mornarice.  

18:42 Rusija u ovoj godini očekuje osam posto veći izvoz nafte i blagi rast proizvodnje dok bi se proizvodnja plina mogla smanjiti do deset posto, izjavio je danas ministar energetike Alexander Novak.

18:28 Aleksandar Šarkovski, koji je u emisiji emitiranoj na prorežimskoj ruskoj državnoj televiziji predstavljen kao vojni stručnjak, rekao da bi ruska vojska trebala pojačati napade na Ukrajinu sve dok ta zemlja ne bude paralizirana. Snimka iz emisije emitirane na televiziji Rusija 1 prikazuje Šarkovskog kako govori: “Moramo pojačati naše vojne akcije. Pojačati ih do takvih razina da Ukrajina bude paralizirana. Nemamo druge opcije za brzi izlaz iz ove situacije. Moramo ostvariti pobjedu u kratkom vremenskom periodu.” Drugi panelist u emisiji govori kako će ruska “pregovaračka pozicija biti bolja ako akcije na bojišnici budu uspješnije”. “Ovako ili onako ćemo morati pregovarati s Amerikom i Zapadom, čak i ako ostvarimo velik vojni uspjeh u Ukrajini”, govori, pa dodaje kako Zapad trenutno nije spreman na pregovore “jer misle da nas mogu zgaziti”. “Sad je najvažnije ostvariti takve uvjete na bojišnici da Amerikanci i Zapad budu prisiljeni na pregovore”, navodi.

17:54 Bjelorusko ministarstvo odbrane danas je objavilo da će ruske snage u narednim danima početi stizati u Rusiju. Radi se o, kako tvrdi Bjelorusija, slanju zajedničkih snaga Rusije i Bjelorusije na granicu s Ukrajinom zbog, kako je nedavno rekao bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko, ukrajinske prijetnje napadom na Bjelorusiju. Ukrajina je više puta zanijekala da planira bilo kakav napad na Bjelorusiju, jednu od rijetkih saveznica ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bjelorusija je pak poručila da je zajedničko slanje ruskih i bjeloruskih snaga na granicu “obrambenog karaktera”.

17:18 Reuters piše kako se čini da današnje izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je najavio kraj mobilizacije i odustajanje od masovnih raketnih napada na Ukrajinu, ukazuju na ublažavanje tona. “Mi nismo postavili zadaću da uništimo Ukrajinu. Ne, naravno da ne”, rekao je Putin, dodavši kako sada “nema potrebe za masovnim napadima” jer je većina željenih ciljeva pogođena. Rat u Ukrajini traje već gotovo osam mjeseci, a ukrajinske snage već tjednima napreduju na istoku i jugu zemlje te Rusima nanose značajne poraze.

16:58 Ruske pozicije oko grada Hersona na jugu Ukrajine, gdje Ukrajinci već sedmicama provode protuofanzivu, su “ekstremno ranjive”, pri čemu je “značajan dio ruskih snaga na krivoj strani rijeke Dnjepar”, rekao je danas zapadni dužnosnik na brifingu za novinare. Na pitanje bi li grad Herson, glavni grad regije čiju aneksiju je nedavno proglasila Rusija, mogao pasti u ukrajinske ruke u narednih šest, sedam dana, dužnosnik je rekao “moguće je da se nešto dogodi, ali je isto tako moguće da se i ne dogodi”. Zapadni dužnosnici su na brifinu istaknuli kako “Rusija ubrzano iscrpljije svoje zalihe dalekometnog, preciznog streljiva”, a naročito krstarećih projektila koji se lansiraju iz zraka. Tvrde da Rusija ne može zadržati razinu napada kakve smo vidjeli u ponedjeljak, dodajući kako se okvirno slažu s ukrajinskom procjenom da je Rusija iscrpila oko dvije trećnice zalihe svojih visoko preciznih projektila.

16:24 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je, govoreći na press konferenciji, rekao da bi “bilo kakav direktan sukob NATO-vih snaga s Rusijom doveo do globalne katastrofe”. “Nadam se da su oni koji govore o tome dovoljno pametni da izbjegnu takve korake”, rekao je Putin, a prenosi Reuters. Na pitanje žali li za ijednom odlukom koju je donio vezanu uz ratu u Ukrajini, Putin je rekao “ne”, dodavši da “Rusija čini pravu stvar”.

16:08 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će djelomična mobilizacija u zemlji biti gotova za dvije sedmice. Uz to je rekao da “sada nema potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu”.

15:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da njegov francuski kolega Emmanuel Macron ne razumije sukob između Armenije i Azerbajdžana oko Gornjeg Karabaha, odgovarajući na njegove optužbe da Moskva želi destabilizirati Kavkaz.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










15:26 Ukrajinski dužnosnik pozvao je sve koji napuštaju Herson da odu na teritorij koji drže ukrajinske snage, prenosi Sky News. Ovaj poziv dolazi nakon što su proruski dužnosnici okupiranog Hersona pozvali ljude u regiji da se evakuiraju u Rusiju.

Serhij Khan, član regionalnog vijeća Hersona, rekao je da pozivi ruskih dužnosnika predstavljaju “deportaciju”.

Dužnosnici postavljeni u Moskvi pozvali su stanovnike Hersona da pobjegnu u Rusiju navodeći kao razlog granatiranje nadirućih ukrajinskih snaga.

U četvrtak su ruske vlasti obećale osigurati besplatan smještaj za one koji bježe iz Hersona.

15:06 Jedan od posljednjih nezavisnih ruskih medija, Meduza, objavio je danas da je Putin spreman na pregovore. No, ti pregovori nisu bez uvjeta.

14:31 Michael McFaul, bivši američki ambasador u Rusiji, za Washington Post napisao je zanimljiv tekst o posljedicama nedavne Putinove eskalacije rata u Ukrajini. 

Putinovu odluku o snažnoj eskalaciji rata opisao je kao zabrinjavajuću, ali u konačnici poraznu za samog ruskog predsjednika. McFaul navodi da je Putinova odluka o ilegalnoj aneksiji ukrajinskog teritorija značajno otežala bilo kakvo potencijalno okončanje sukoba pregovorima.

14:06 Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da ne žali zbog svoje politike zbog koje se Njemačka oslonila na plin iz Rusije. “Ne kajem se, to se tada činilo logičnim”, rekla je Merkel.

13:43 Proruski dužnosnici iz Hersona i danas pozivaju ljude na evakuaciju, navodeći kao razlog neprestano granatiranje nadirućih ukrajinskih snaga.

Kirill Stremousov, zamjenik čelnika administracije Hersona kojeg je imenovala Moskva, pozvao je danas ljude na “humanitarna putovanja” u Rusiju “kako bi izbjegli civilne žrtve” u ratu.

Administracija Hersona koju podržava Kremlj u četvrtak je objavila planove za evakuaciju civila, a ruske su vlasti obećale da će im osigurati besplatan smještaj.

13:23 Predsjednik Bjelorusije kaže da je u njegovoj zemlji proglašena visoka razina opasnosti od terorizma. “Zbog toga raspoređujemo snage zajedno s Rusijom”, rekao je.

12:58 Snage koje podržava Rusija postigle su određeni napredak u istočnoj Ukrajini, priopćila je Velika Britanija, čak i dok položaj Moskve slabi na jugu, gdje je proruski dužnosnik savjetovao stanovnicima da bježe iz regije Hersona za koju Rusija tvrdi da ju je anektirala.

12:20 Sateliti koje je SpaceX, kompanija Elona Muska, poslao u Ukrajinu od velike su pomoći odbrambenim snagama u komunikaciji. Starlink uređaji omogućili su im da ostanu u kontaktu jer su uobičajene telefonske i internetske mreže uništene tokom rata.

11:12 Svjatlana Cihanouskaja, liderica bjeloruske opozicije u egzilu, kaže da Putin ne vjeruje Lukašenkovoj vojci. Tvrdi da ruski predsjednik ne može biti siguran da će oni izvršiti naredbe.

10:05 Rusija je objavila da će most koji povezuje Rusiju s Krimom biti popravljen do jula 2023. godine. Riječ je o dokumentu koji je objavljen na stranicama ruske vlade.

09.00 Uništenje ruske vojne opreme u koordiniranim udarima koje su izveli 40. topnička i 92. mehanizirana brigada UAF-a.

09.30 Željeznički promet jutros je obustavljen u ruskoj regiji Belgorod koja graniči s Ukrajinom nakon što su ostaci projektila pali u blizini željezničke pruge, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je rekao da je protuzračna obrana oborila projektile u blizini Novi Oskola, grada s oko 18.000 ljudi koji se nalazi oko 90 kilometara sjeverno od granice s Ukrajinom.

“Dalekovodi su oštećeni. Vlakovi su privremeno obustavljeni”, rekao je Gladkov, dodajući da nema žrtava.

08.00 Tokom dana Oružane snage Ukrajine gađale su 19 područja na kojima su koncentrirane neprijateljske snage, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Ukrajinska vojska u proteklom je mjesecu od ruske okupacije oslobodila više od 600 naselja, od kojih 75 u strateški  važnoj regiji Herson, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih područja. Oko 500 naselja oslobođeno je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje su ukrajinske snage prošli mjesec ostvarile veliki napredak probivši ruske linije, objavilo je u četvrtak kasno navečer ukrajinsko ministarstvo.

U saopćenju ministarstva navedeno je i da su u regiji Doneck oslobođena 43, a u regiji Luhansk sedam naselja. “Područje oslobođenih ukrajinskih teritorija značajno se povećalo”, navelo je ukrajinsko ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Agencija Reuters javlja kako ove navode nije bilo moguće neovisno provjeriti te da izravna potvrda istih još uvijek nije stigla ni od strane ukrajinske vojske ni iz ureda ukrajinskog predsjednika.

06.00 Guverner ruske regije Belgorod izjavio je da su Ukrajinci raznijeli skladište oružja na tom teritoriju. Pojavile su se i snimke gorućeg skladišta.

05.00 Reutres javlja da u Rusiju pristižu prvi ljudi koji su se odlučili evakuirati iz Hersona. Rusija je ponudila svim stanovnicima tog područja da se sakriju u Rusiju ako to žele, kako bi izbjegli eventualne posljedice raketnih napada. Podsjetimo, Herson je jedna od četiri ukrajinske regije čije je aneksije potpisao Vladimir Putin.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“DA LI STE NORMALNI?!” Tanju Savić pitali o ljubavnom životu, a ona odmah odbrusila! Jedno je ipak priznala – Senzacija

“DA LI STE NORMALNI?!” Tanju Savić pitali o ljubavnom životu, a ona odmah odbrusila! Jedno je ipak priznala – Senzacija

Baskonija srušila crno-bele u produžetku

Baskonija srušila crno-bele u produžetku