in

Za stotine slučajeva govora mržnje u BiH svega šest presuda

Za stotine slučajeva govora mržnje u BiH svega šest presuda
Slatka-Tajna.Eu
Za stotine slučajeva govora mržnje u BiH svega šest presuda

U Bosni i Hercegovini (BiH) je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 79 incidenata počinjenih iz mržnje.

Većina incidenta se dogodila iz vjerskih i etničkih razloga. Izrečene su četiri osuđujuće presude. To se navodi u izvještaju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH.

Govor mržnje je svaki vid omalovažavanja, mržnje, uznemiravanja, vrijeđanja, stigmatizacije, prijetnji ili klevetanja neke osobe ili grupe na osnovu rase, spola, rodnog identiteta, seksualne orijentacije, etno-nacionalne pripadnosti, starosne dobi, zdravstvenog stanja, vjeroispovjesti i drugih karakteristika.

Prema podacima Evropske komisije, u Bosni i Hercegovini je evidentiran 371 incident motivisan mržnjom od 2018. do 2020. godine. U tom periodu je bilo šest okončanih suđenja za počinitelje incidenata, te osam suđenja koja su bila u toku.

Analiza govora mržnje u BiH

Misija OSCE u Bosni i Hercegovini svaki mjesec prezentuje podatke zabilježenih krivičnih djela i incidenata, te reakcije pravosuđa, lokalnih vlasti i civilnog društva na te incidente.

Prema podacima OSCE-a za prvih šest mjeseci 2022. godine, evidentno je da je govor mržnje u porastu u odnosu na 2020. godinu.

Istovremeno je broj reakcija na te incidente smanjen.

Reakcije pravosuđa u BiH na govor mržnje i zločine iz mržnje

Krivični zakoni u Bosni i Hercegovini predviđaju kazne samo za govor mržnje i krivična djela iz mržnje koja su motivisana nacionalnom, rasnom i vjerskom mržnjom.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH mali je broj sudskih procesa zbog govora mržnje i zločina motivisanih mržnjom i predrasudama.

U izvještaju nadležnog ministarstva o govoru mržnje, koji je objavljen 12. oktobra, se navodi kako u krivičnim zakonima nisu jasno definisani pojmovi- mržnja, raspirivanje, razdor i netrpeljivost, zbog čega brojne prijave ne završe na sudu.

Bosna i Hercegovina nema “lex specijalis” zakon o govoru mržnje. Kažnjavanje te pojave je regulisano nizom drugih zakona, poput Zakona o zabrani diskriminacije, ravnopravnosti spolova, Izbornog zakona, te Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Govor mržnje u izbornom periodu

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je tokom predizborne kampanje u septembru 2022. godine zabilježila 31 prigovor podnesen zbog govora mržnje.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio odluku CIK-a o kažnjavanju Pokreta demokratske akcije (PDA) i članice ove stranke Elzine Pirić zbog govora mržnje u predizbornoj kampanji.

Centralna izborna komisija je kaznila Elzinu Pirić sa 5.000 maraka (oko 2.500 eura) zbog njenog govora o plakatu drugog kandidata, a PDA sa 3.000 maraka (1.500 eura).

Izborni zakon Bosne i Hercegovine zabranjuje govor mržnje. Centralna izborna komisija ima ovlasti da kazni stranke i kandidate od 3.000 do 30.000 maraka (1.500 i 15.000 eura) za govor mržnje.

Zakon ograničava period kažnjavanja na 30 dana, koliko traje predizborna kampanja. Zbog toga Centralna izborna komisija ne može kazniti govor mržnje političkih partija i kandidata izvan ovog perioda.

Mediji kao platforma za širenje govora mržnje

Bosna i Hercegovina ima više mehanizama za regulisanje govora mržnje u medijima, koji uključuju regulaciju i samoregulaciju.

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine reguliše rad radio i televizijskih stanica. Ima pravo da izriče novčane sankcije i oduzima licence, za razliku od Vijeća za štampu koje je samoregulaciono tijelo.

U izvještaju Ministarstva za ljudska prava BIH se navodi kako poseban problem predstavljaju web portali bez impresuma, kontakt podataka o vlasnicima, urednicima i novinarima.

Zbog toga je, kako se ističe, teško utvrditi ko su pravno odgovorne osobe za sadržaj objavljen u tim medijima, a koji se tiče govora mržnje.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nikola Rađen: Pozvao sam Anu Kokić kada sam saznao da ću dobiti sina

Nikola Rađen: Pozvao sam Anu Kokić kada sam saznao da ću dobiti sina

Ćurguz kaže da je njegova ekipa danas morala pobijediti, ali da je pobjeda možda neočekivana

Ćurguz kaže da je njegova ekipa danas morala pobijediti, ali da je pobjeda možda neočekivana