in

RAT UŽIVO: Ukrajinci raznijeli skladište streljiva u ruskoj pograničnoj regiji (VIDEO)

RAT UŽIVO: Ukrajinci raznijeli skladište streljiva u ruskoj pograničnoj regiji (VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinci raznijeli skladište streljiva u ruskoj pograničnoj regiji (VIDEO)

22:30 Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel branila je danas odluke koje je donijela tokom svog mandata na vlasti da kupuje prirodni plin iz Rusije.

Govoreći na dodjeli nagrada u Lisabonu, Merkel je rekla “uvijek djelujete u vremenu u kojem se nalazite” kada su je upitali o pristupu njene vlade Rusiji.

Merkel, koja se prošle godine povukla iz politike nakon 16 godina provedenih na mjestu kancelarke, rekla je da nikada nije vjerovala u pojam ‘Wandel durch Handel‘ ili u ‘donošenje promjena putem trgovine‘.

“U tom smislu uopće ne žalim zbog odluka, nego smatram da je to bilo ispravno iz perspektive vremena”, dodala je.

Kada je Merkel otišla s dužnosti, Rusija je bila glavni dobavljač plina za Njemačku, a prošle je godine 55% njemačkog uvoza plina dolazilo iz Rusije.

22:00 Jedanaestogodišnji dječak koji je spašen iz ruševina zgrade u Mikolajivu preminuo je u bolnici, objavili su ukrajinski zvaničnici.

Vitalij Kim, šef vojne uprave oblasti Mikolajiv, rekao je da je dječak po imenu Artem doveden u regionalnu bolnicu i da je došlo do srčanog zastoja.

Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve objavila je da je dječak proveo šest sati pod ruševinama peterokatnice prije nego što je spašen rano jutros. Cijelo vrijeme je bio hrabar i slušao je savjete spasilaca, priopćili su iz Službe.

21:50 Vlasti dviju ruskih pokrajina blizu ukrajinske granice su u četvrtak rekle da ih je Ukrajina granatirala, pri čemu su oštećene zgrade i ometena je opskrba električnom energijom.

Guverner Belgorodske oblasti je rekao da je oštećena škola u selu blizu granice i da je pogođen jedan stan u gradu Belgorodu.

Snimka koju je vidio Reuters prikazuje ruševine ispred građevine, koja izgleda poput stambene zgrade, s velikom pukotinom blizu krova.

Trafostanica u pokrajini Kursk je oštećena u granatiranju, zbog čega su bez električne energije ostala dva naselja, rekao je pokrajinski guverner.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi taj navod.

Vlasti su rekle da nema informacija o smrtno stradalima ili ozlijeđenima. Ruski istražitelji su rekli da su započeli kazneni postupak zbog granatiranja pokrajine i okrivili su ukrajinsku vojsku.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je krivac ruska raketa.

Podoljak je na Twitteru napisao da je Rusija lansirala projektil prema ukrajinskom gradu Harkivu, ali je “nešto pošlo po zlu i pogodio je stambenu zgradu”.

Ruske pogranične pokrajine bilježe mjestimične napade otkako je započela invazija na Ukrajinu u veljači, uključujući napade na spremišta goriva i municije.

21:35 Iako je učinjena velika šteta energetskoj infrastrukturi Ukrajine, ona nije trajna i nepopravljiva. Ruski vojni vrh je svjestan toga pa nastavlja s daljnjim gađanjem termoelektrana i dalekovoda. Novim udarima energetska mreža bi vjerojatno i dalje ostala cjelovita i jedinstvena, ali bi joj znatno pao kapacitet.

Cilj ruskog raketiranja je oštetiti i smanjiti broj transformatora veličine 330 i 750 kV (kilovolta). Time bi se ukrajinska energetska mreža svela samo na transformatore od 110 kV, što ne bi bilo dovoljno za održavanje elektroenergetske stabilnosti, pogotovo na istoku zemlje. Ukrajina je apelirala za pomoć zapadnih zemalja u opskrbi električnom energijom, ali još važnije za ispostavu protuzračne odbrane. 

21:00 Ruski guverner ukrajinske regije Herson, Vladimir Saldo, pozvao je stanovnike da se evakuiraju zbog borbi između ruskih snaga i ukrajinske vojske koja napreduje prema tom području. Herson je jedna od četiri ukrajinske regije koje je Rusija ovog mjeseca formalno uključila u svoj teritorij.

Sada je zamjenik ruskog premijera Marat Husnulin najavio da će ruske vlasti osigurati besplatan smještaj svim stanovnicima okupirane regije koji se odluče evakuirati u Rusiju.

20:35 Odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+), kojom predsjedava Saudijska Arabija, da dramatično smanji globalnu proizvodnju nafte jednaka je “moralnoj i vojnoj podršci” ratu Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je da je odluka sigurno oblik ekonomske podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jer mu “omogućava da nastavi finansirati svoju ratnu mašinu”.

20:20 Ruska novinarka koja podržava Putinov rat u Ukrajini pobjesnila je zbog izvještaja o tijelima nedavno mobiliziranih vojnika koja se vraćaju u ruske gradove u lijesovima.

U objavi na Telegramu Anastazija Kaševarova, koja redovito objavljuje tekstove podrške ruskom predsjedniku, osudila je ruske zapovjednike koji u rat šalju mobilizirane Ruse bez ikakve obuke.

“Čeljabinsk, Jekaterinburg, Moskva – lijesovi od cinka već stižu. Rekli ste nam da će proći obuku, da neće biti poslani na ratište za sedam dana. Jeste li opet lagali?” napisala je.

20:00 Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da ciljevi ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini ostaju nepromijenjeni, dodajući da se oni mogu postići i pregovorima.

“Smjer se nije promijenio, specijalna vojna operacija se nastavlja i trajat će sve dok ne ostvarimo zadane ciljeve”, rekao je Peskov, pa dodao: “Više puta smo ponovili da ostajemo otvoreni da te ciljeve postignemo pregovorima”

19:40 NATO se sprema dostaviti Ukrajini opremu za borbu protiv dronova, rekao je danas glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka ministara odbrane Saveza održanog u Bruxellesu. 

Stoltenberg je to rekao nakon što je Ukrajina od saveznika zatražila više sistema protuzračne odbrane i municije zbog učestale ruske upotrebe tzv. dronova kamikaza.

19:20 Ukrajinski javni tužitelj danas rekao da je njegov ured započeo kazneni postupak oko ruskih raketnih napada, koji su ove sedmice pogodili Kijev i druge ukrajinske gradove.

Javni tužitelj Andrij Kostin je napade, koji se događaju od ponedjeljka, nazvao “klasičnim terorističkim činom” Rusije, govoreći na zajedničkoj press-konferenciji s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom Khanom u Haagu.

18:52 Moskva će pomoći s evakuacijom stanovnika iz ukrajinske regije Herson, rekao je danas zamjenik ruskog premijera Marat Kosnoulin. Njegova izjava stigla je nakon što je proruski čelnik te okupirane regije Vladimir Saldo pozvao Rusiju u pomoć s evakuacijom. “Vlada je odlučila da će organizirati pomoć s odlaskom stanovnika iz te regije u druge ruske regije”, rekao je Kosnoulin. Ukrajinske snage, podsjetimo, posljednjih dana napreduju u protunapadu na Hersonsku regiju, koju je Vladimir Putin nedavno proglasio dijelom Rusije, i to “zauvijek”.

18:14 Europska unija će sljedeće sedmice odobriti novo financiranje kojim će njezina vojna pomoć Ukrajini od početka sukoba narasti na “više od 3 milijarde” eura, rekao je danas Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

17:54 Šef diplomacije Europske unije Josep Borell danas je upozorio Moskvu da će ruske snage biti “uništene” vojnim odgovorom Zapada ako predsjednik Vladimir Putin naredi korištenje nuklearnog oružja protiv Ukrajine, javlja AFP. “Putin kaže da ne blefira. On si ne može priuštiti blef i zato mora biti jasno da svi koji podržavaju Ukrajinu, odnosno Europska unija, SAD i NATO, također ne blefiraju”, rekao je Borrell na otvaranju Diplomatske akademije u Bruxellesu. “Svaki nuklearni udar protiv Ukrajine izazvat će odgovor. Ne nuklearni odgovor, ali tako silovit vojni odgovor da će ruska vojska biti uništena”, rekao je šef diplomacije EU. Podsjetimo, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg jučer je rekao da će se Rusija suočiti s “teškim posljedicama” ako napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem. No NATO ipak nije zaprijetio korištenjem vlastitog nuklearnog arsenala u odgovoru na potencijalni nuklearni udar na Ukrajinu, koja nije članica NATO-a.

17:08 Rusi su lansirali novi val raketnih napada na zapadnu Ukrajinu. Guverner regije Lavov Maksim Kozicki objavio je da “protuzračna odbrana djeluje” nakon što su se oglasile sirene za zračnu uzbunu. Pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima jer se “opasnost nastavlja.” U gradovima Čortkivu i Ternopoilu, koji se također nalaze na zapadu Ukrajine, začule su se eksplozije. Nije jasno jesu li posljedica udara ruskih projektila ili ukrajinske protuzračne obrane Kozicki se naknadno javio na svom Telegram kanalu, kazavši da su Rusi “pogodili vojni objekt u regiji Lavov”. “Radi se o objektu koji je već ranije gađan. Uništena je imovina vojske Nema žrtava. Bila su tri projektila, od koja su dva pogodila cilj. Jedan projektil oborila je naša protuzračna obrana”, objavio je Kozicki.

16:42 Kako javlja BBC, diljem Ukrajine oglasile su se sirene za zračnu uzbunu. Nedugo nakon što su se oglasile sirene, čelnik ukrajinske regije Lavov Maksim Kozicki na Telegramu je objavio kako “protuzračna obrana djeluje” u toj regiji te poručio stanovnicima da “ostanu u skloništima jer opasnost i dalje traje”.

16:24 Satelitska fotografija koju je objavila kompanija Maxar Technologies prikazuje stotine kamiona koji čekaju u redu na trajekte s Krima, ukrajinskog poluotoka koji je 2014. anektirala Rusija. Sky News navodi kako više od 900 kamiona čeka u redu za trajektni terminal pokušavajući napustiti Krim. Ovog je tjedna Krimski most, koji povezuje Krim i Rusiju, djelomično uništen u eksploziji u subotu. Moskva tvrdi da je u eksploziji ubijeno troje ljude, a zbog incidenta su uhitili osmero ljudi. Rusija za eksploziju na Krimskom mostu optužuje Ukrajinu, koja niječe da ima ikakve veze s tim, prenosi Index.hr.

15:30 Međunarodna agencija: Odluka OPEC-a o nafti mogla bi gurnuti svijet u recesiju

ODLUKA OPEC-a i njegovih saveznika o smanjenju proizvodnje nafte poduprla je cijene i mogla bi gurnuti već poljuljano svjetsko gospodarstvo preko ruba recesije, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

15:00 Putin predložio Erdoganu uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj radi izvoza u Evropu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je danas predložio svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu osnivanje “plinskog čvorišta” u Turskoj radi izvoza plina u Europu.

14:20 Proruski čelnik moli Rusiju: Evakuirajte stanovnike Hersona

 Proruski čelnik okupirane ukrajinske regije Herson, kojeg je na tu funkciju instalirala Moskva, zamolio je Rusiju da evakuira stanovništvo iz te regije, javlja AFP.

Podsjetimo, Rusija je nedavno proglasila aneksiju regije Hersone zajedno s još tri ukrajinske regije – Donjeck, Luhansk i Zaporižje.

Ukrajinska vojska u Hersonu pak provodi protunapad i polako ali sigurno oslobađa manja naselja od ruske okupacije. 

14:00 Macron: Ne želimo svjetski rat

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru je objavio: “Ne želimo svjetski rat”.

“Pomažemo Ukrajini da se obrani na vlastitom teritoriju, ali nikad da napadne Rusiju. Vladimir Putin mora zaustaviti ovaj rat i poštovati teritorijalni integritet Ukrajine”, dodao je Macron.

Time se francuski predsjednik nadovezao na raniju izjavu u kojoj je ustvrdio da Francuska neće upotrijebiti svoje nuklearno oružje čak ni u slučaju da Rusija iskoristi nuklearno oružje u Ukrajini.

“Naša doktrina počiva na temeljnim interesima nacije”, rekao je za javni servis France 2. “Oni su jasno definirani i ne bi bili izravno pogođeni da je, na primjer, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini, u regiji.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:55 Britanija: Za razliku od Rusije, nama neće nestati oružja za Ukrajinu

BRITANSKI ministar obrane Ben Wallace kaže da nema rizika da će zapadnim saveznicima nestati oružja za podršku Ukrajine.

13:30 Rusija je u križarskom ratu protiv Zapada, kaže njemački kancelar

Ruska invazija na Ukrajinu je “križarski rat protiv onog što Putin naziva kolektivnim Zapadom”, rekao je danas njemački kancelar Olaf Scholz.

13:20 Poljska popravlja naftovod kojim ruska nafta ide Njemačkoj: “Nije sabotaža”

Poljski dužnosnik za energetsku sigurnost rekao je danas da je počeo popravak cjevovoda kojim se ruska nafta doprema Njemačkoj te da nema pokazatelja da je istjecanje izazvano sabotažom.

13:10 Pogledajte snimku spašavanja dječaka (11) iz raketirane zgrade u Mikolajivu

Ruske snage su tijekom noći raketirale stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Mikolajivu.

13:00 Sastali se Erdogan i Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu izgradnju čvorišta prirodnog plina u Turskoj, prenosi AA.

Govoreći na marginama regionalnog skupa u Kazahstanu, Putin je rekao da bi izgradnja čvorišta u Turskoj omogućila, između ostalog, regulaciju cijena, prodaju plina po tržišnim cijenama, “ne vrtoglavim”, te isključila “politizaciju” pitanja.

Na sastanku s Erdoganom tijekom Konferencije o interakciji i mjerama izgradnje povjerenja u Aziji u Astani, pohvalio je Tursku kao “najpouzdanijeg partnera” za isporuke plina Europi.

Putin je također rekao da izgradnja nuklearne elektrane u južnoj Turskoj ide prema rasporedu i da bi mogla početi s radom sljedeće godine, na 100. obljetnicu Turske Republike.

Rusija nastavlja isporuke plina preko plinovoda Turski tok unatoč pokušajima da ga se ošteti, dodao je Putin.

O istanbulskom sporazumu o žitu u kojem su ovog ljeta posredovali Turska i UN, osmišljenom kako bi se izbjegla međunarodna kriza s hranom, požalio se da “kao i prije, mali udio žita prema sporazumu o žitu ide najsiromašnijim zemljama”.

Zemlje koje primaju ukrajinsko žito prema Istanbulskom sporazumu trebaju biti zahvalne Erdoganu, rekao je Putin.

12:55 Podoljak: Rusi su sami pogodili zgradu u Belgorodu

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, kaže da su Rusi sami slučajno pogodili zgradu u Belgorodu.

“Rusija je pokrenula napade na Harkiv, ali nešto je pošlo po krivu i pogodili su stambenu zgradu u Belgorodu. Hoće li biti istrage? Ili kazne? Ne, Putin ne mari koga je ubio: Ukrajince ili Ruse. Propagandisti će vrlo brzo naći lažno opravdanje”, napisao je.

 12:50 Macron: Francuska neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako ga Rusija upotrijebi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Francuska neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako ga Rusija upotrijebi protiv Ukrajine.

12:30 Rusija: Ukrajinci su granatirali Belgorod

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov kazao je da je u ruskom Belgorodu oštećena višekatnica. Kažu da su grad projektilima napali Ukrajinci.

Dodao je da nema informacija o žrtvama. Ukrajina ovo nije komentirala.

11:50 Danas se sastaju Erdogan i Putin. Erdogan: Turska teži pomoći zaustaviti krvoproliće u Ukrajini

Turska teži pomoći u zaustavljanju krvoprolića između Rusije i Ukrajine unatoč velikim zaprekama, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na regionalnom summitu u Kazahstanu. Putin i Erdogan sastaju se danas popodne.

10:54 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine

 10:30 Rusija raketama gađala više od 40 ukrajinskih gradova

Ruske rakete gađale su više od 40 ukrajinskih gradova i mjesta, rekli su dužnosnici danas, nakon što je Opća skupština UN-a u rezoluciji nazvala moskovsku aneksiju ukrajinskog teritorija “ilegalnom”, a ukrajinski saveznici obećali još dodatne pomoći.

 10:25 Hoće li EU imati dovoljno plina ove zime?

Zima dolazi, a s njom i veća potrošnja električne energije i ostalih energenata. Plin je jako važan za proizvodnju električne energije.

09.50 Rusko vojno osoblje koje je već posjetilo Ukrajinu ne želi se ponovo vratiti na ratište – masovno pišu izvještaje o otpuštanju i prijevremeno raskinu ugovore, objavio je načelnik Luganske regionalne vojne uprave Hajdaj Sergej na Telegramu.

“Da, među 200 demobilisanih vojnika u bazi 3. gardijske brigade specijalnih snaga nakon učešća u ratu protiv Ukrajine, svaka druga osoba je napisala prijavu za otpuštanje ili prijevremeni raskid ugovora”.

-Gaidai je rekao da je oko 500 regrutovanih vojnika iz 205. zasebne motorizovane brigade 49. kombinirane armije Ruske Federacije otišlo u zonu borbenih dejstava kako bi popunili gubitke neprijatelja na privremeno osvojenim teritorijama. Prema riječima načelnika regije Luhansk, svi oni nose zaštitnu opremu, šljemove sovjetskog tipa i jurišne puške AK-12.

09.00 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na Twitteru je objavio snimku na kojoj se vidi puno kamiona. Kako kaže Geraščenko, kamionima je zabranjen promet preko mosta na Krimu tako da oni moraju ići trajektima. Zato se, kaže, stvorila gužva, a vozači čekaju i do četiri dana.

08.30 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

08.00 Ukrajinska vojska je oborila pet helikoptera Ka-52 i dvadesetak dronova, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Ukrajinska vojska objavila je da je na jugu Ukrajine uništeno pet vojnih skladišta ruske vojske.

Također, kako piše ukrajinska vojska, ubijeno je 36 ruskih vojnika, a uništen je i jedan tenk, dva oklopna vozila, četiri helikoptera te dvije cisterne. Ovo se odnosi, naglašava Ukrajina, na jučerašnje događaje na jugu zemlje.

06.30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj britanskih obavještajaca. Ovoga puta bavili su se situacijom u okolici Hersona, grada na jugu kojeg su Rusi okupirali.

“Nakon povlačenja oko 20 km sjeverno od Hersona početkom oktobra, ruske snage vjerovatno pokušavaju konsolidirati novu liniju bojišnice zapadno od sela Milove”, pišu Britanci.

“Teške borbe se nastavljaju duž ove linije, posebno na zapadnom kraju gdje je ukrajinsko napredovanje učinilo da ruska vojska više nije zaštićena rijekom Inhulets. Većina ruskih trupa na ovoj liniji bojišnice i dalje su manje snage VDV (zračnodesantne) jedinice”, pišu Britanci.

“Posljednjih dana ruske su okupacijske vlasti vjerovatno naredile pripremu za evakuaciju nekih civila iz Hersona. Vjerovatno predviđaju da će se borba proširiti na sam grad Herson”, pišu Britanci.

05.00 Gradonačelnik Oleksandr Senkevič rekao je da su ruske snage tokom noći sa srijede na četvrtak žestoko granatirale Mikolajiv. Izjavio je da su pogodili peterokatnu stambenu zgradu, prenosi The Kyiv Independent. Spasioci su na terenu, ali zasad nema informacija o stradalima. 

Rusija je rano ujutro u četvrtak napala naselja oko Kijeva, objavila je regionalna uprava na aplikaciji Telegram. “Spasioci su već na licu mjesta”, istaknuli su, ne navodeći dodatne detalje.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

VIDEO | Huliganizam nakon mostarskog derbija: Gori tribina gostujućih navijača / Bljesak.info

VIDEO | Huliganizam nakon mostarskog derbija: Gori tribina gostujućih navijača / Bljesak.info

Golman slavnog kluba od silne muke počeo da plače usred utakmice

Golman slavnog kluba od silne muke počeo da plače usred utakmice