in

Prednosti korištenja svinjske masti

Prednosti korištenja svinjske masti
Slatka-Tajna.Eu

Osim što kilogram masti zamenjuje četiri litra ulja, za kupovinu ove namirnice će vam biti potrebno čak četiri puta manje novca nego za ulje. Zato su građani počeli da se okreću ovoj namirnici.

Svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, ali dokazano je od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamjena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje.

Po svom sastavu je 40 odsto zasićena masnoća, a u poređenju sa kokosovim uljem, je 85 odsto zasićena mast.

Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola.

U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego što ima maslac.

Manje štetnih radikala

Svinjska mast ima vrlo visoku tačku ključanja, tačnije svoju strukturu ne mijenja i prilikom zagrijavanja iznad 250 stepeni. Namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju.

Naravno pržena hrana se ne preporučuje u velikim količinama, ali kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

Zdrave masnoće

Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini.

Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila da je riječ pri tome o zasićenim mastima koja stvaraju osjećaj sitosti, prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u tijelu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Svinjska mast kao lijek je nevjerovatno dobra za cjelokupno zdravlje, iako joj se često daje epitet da je štetna za ljudski organizam. Naime, ovaj prirodni melem je najzaslužniji za dugovečan život naših predaka. Neki od njih su doživjeli duboku starost, jer nisu imali zdravstvenih problema kao što je to slučaj danas.

Zdrave kosti

Za zdrave kosti potreban je kalcijum, koji danas veoma rijetko unosimo putem hrane. Za one koji su netolerantni na laktozu, pravi izbor je svinjska mast za zglobove i kosti. Baš ona sadrži velike količine vitamina D.

Ovaj vitamin ima značajnu ulogu u apsorpciji kalcijuma. Zato je korištenje ovog prirodnog melema veoma važno za zdravlje koštanog tkiva i prevenciju brojnih oboljenja cijelog skeleta.

Kao što ima blagotvorno dejstvo na kosti, tako i na pluća djeluje kao pravi prirodan lijek. Za liječenje bronhijalne upale može se koristiti i ovaj prirodan melem, koji će problem eliminisati veoma brzo, prenosi Srbija Danas.

Protiv bronhitisa

Kao lijek za bronhitis priprema se tako što se u pola litra mlijeka skuvaju 2-3 lista podbela. Kada proključa, potrebno je dodati kašičicu loja. Ovaj napitak treba piti svako veče prije spavanja i to po jednu šolju.

Ono što daje još prednosti u doba ove skupoće na stranu svinjske masti jeste da činjenica da istu količinu možete tokom spremanja hrana koristiti nekoliko puta, dok ulje nakon jedne upotrebe možete samo da bacite.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAJBOLJE SU SVADBE, TU NE MOGU DA VAS UHVATE: Oglasile se kolege nakon hapšenja Tairovićke

NAJBOLJE SU SVADBE, TU NE MOGU DA VAS UHVATE: Oglasile se kolege nakon hapšenja Tairovićke

Slovacko priredio veliko iznenađenje protiv Nice

Slovacko priredio veliko iznenađenje protiv Nice