in

RAT UŽIVO: Putin predložio Erdoganu uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj radi izvoza u Evropu

RAT UŽIVO: Putin predložio Erdoganu uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj radi izvoza u Evropu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Putin predložio Erdoganu uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj radi izvoza u Evropu
15:30 Međunarodna agencija: Odluka OPEC-a o nafti mogla bi gurnuti svijet u recesiju

ODLUKA OPEC-a i njegovih saveznika o smanjenju proizvodnje nafte poduprla je cijene i mogla bi gurnuti već poljuljano svjetsko gospodarstvo preko ruba recesije, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

15:00 Putin predložio Erdoganu uspostavu plinskog čvorišta u Turskoj radi izvoza u Evropu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je danas predložio svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu osnivanje “plinskog čvorišta” u Turskoj radi izvoza plina u Europu.

14:20 Proruski čelnik moli Rusiju: Evakuirajte stanovnike Hersona

 Proruski čelnik okupirane ukrajinske regije Herson, kojeg je na tu funkciju instalirala Moskva, zamolio je Rusiju da evakuira stanovništvo iz te regije, javlja AFP.

Podsjetimo, Rusija je nedavno proglasila aneksiju regije Hersone zajedno s još tri ukrajinske regije – Donjeck, Luhansk i Zaporižje.

Ukrajinska vojska u Hersonu pak provodi protunapad i polako ali sigurno oslobađa manja naselja od ruske okupacije. 

14:00 Macron: Ne želimo svjetski rat

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru je objavio: “Ne želimo svjetski rat”.

“Pomažemo Ukrajini da se obrani na vlastitom teritoriju, ali nikad da napadne Rusiju. Vladimir Putin mora zaustaviti ovaj rat i poštovati teritorijalni integritet Ukrajine”, dodao je Macron.

Time se francuski predsjednik nadovezao na raniju izjavu u kojoj je ustvrdio da Francuska neće upotrijebiti svoje nuklearno oružje čak ni u slučaju da Rusija iskoristi nuklearno oružje u Ukrajini.

“Naša doktrina počiva na temeljnim interesima nacije”, rekao je za javni servis France 2. “Oni su jasno definirani i ne bi bili izravno pogođeni da je, na primjer, došlo do balističkog nuklearnog napada u Ukrajini, u regiji.”

13:55 Britanija: Za razliku od Rusije, nama neće nestati oružja za Ukrajinu

BRITANSKI ministar obrane Ben Wallace kaže da nema rizika da će zapadnim saveznicima nestati oružja za podršku Ukrajine.

13:30 Rusija je u križarskom ratu protiv Zapada, kaže njemački kancelar

Ruska invazija na Ukrajinu je “križarski rat protiv onog što Putin naziva kolektivnim Zapadom”, rekao je danas njemački kancelar Olaf Scholz.

13:20 Poljska popravlja naftovod kojim ruska nafta ide Njemačkoj: “Nije sabotaža”

Poljski dužnosnik za energetsku sigurnost rekao je danas da je počeo popravak cjevovoda kojim se ruska nafta doprema Njemačkoj te da nema pokazatelja da je istjecanje izazvano sabotažom.

13:10 Pogledajte snimku spašavanja dječaka (11) iz raketirane zgrade u Mikolajivu

Ruske snage su tijekom noći raketirale stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Mikolajivu.

13:00 Sastali se Erdogan i Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu izgradnju čvorišta prirodnog plina u Turskoj, prenosi AA.

Govoreći na marginama regionalnog skupa u Kazahstanu, Putin je rekao da bi izgradnja čvorišta u Turskoj omogućila, između ostalog, regulaciju cijena, prodaju plina po tržišnim cijenama, “ne vrtoglavim”, te isključila “politizaciju” pitanja.

Na sastanku s Erdoganom tijekom Konferencije o interakciji i mjerama izgradnje povjerenja u Aziji u Astani, pohvalio je Tursku kao “najpouzdanijeg partnera” za isporuke plina Europi.

Putin je također rekao da izgradnja nuklearne elektrane u južnoj Turskoj ide prema rasporedu i da bi mogla početi s radom sljedeće godine, na 100. obljetnicu Turske Republike.

Rusija nastavlja isporuke plina preko plinovoda Turski tok unatoč pokušajima da ga se ošteti, dodao je Putin.

O istanbulskom sporazumu o žitu u kojem su ovog ljeta posredovali Turska i UN, osmišljenom kako bi se izbjegla međunarodna kriza s hranom, požalio se da “kao i prije, mali udio žita prema sporazumu o žitu ide najsiromašnijim zemljama”.

Zemlje koje primaju ukrajinsko žito prema Istanbulskom sporazumu trebaju biti zahvalne Erdoganu, rekao je Putin.

12:55 Podoljak: Rusi su sami pogodili zgradu u Belgorodu

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, kaže da su Rusi sami slučajno pogodili zgradu u Belgorodu.

“Rusija je pokrenula napade na Harkiv, ali nešto je pošlo po krivu i pogodili su stambenu zgradu u Belgorodu. Hoće li biti istrage? Ili kazne? Ne, Putin ne mari koga je ubio: Ukrajince ili Ruse. Propagandisti će vrlo brzo naći lažno opravdanje”, napisao je.

 12:50 Macron: Francuska neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako ga Rusija upotrijebi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Francuska neće odgovoriti nuklearnim oružjem ako ga Rusija upotrijebi protiv Ukrajine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12:30 Rusija: Ukrajinci su granatirali Belgorod

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov kazao je da je u ruskom Belgorodu oštećena višekatnica. Kažu da su grad projektilima napali Ukrajinci.

Dodao je da nema informacija o žrtvama. Ukrajina ovo nije komentirala.

11:50 Danas se sastaju Erdogan i Putin. Erdogan: Turska teži pomoći zaustaviti krvoproliće u Ukrajini

Turska teži pomoći u zaustavljanju krvoprolića između Rusije i Ukrajine unatoč velikim zaprekama, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na regionalnom summitu u Kazahstanu. Putin i Erdogan sastaju se danas popodne.

10:54 Britanci su objavili novu ratnu kartu Ukrajine

 10:30 Rusija raketama gađala više od 40 ukrajinskih gradova

Ruske rakete gađale su više od 40 ukrajinskih gradova i mjesta, rekli su dužnosnici danas, nakon što je Opća skupština UN-a u rezoluciji nazvala moskovsku aneksiju ukrajinskog teritorija “ilegalnom”, a ukrajinski saveznici obećali još dodatne pomoći.

 10:25 Hoće li EU imati dovoljno plina ove zime?

Zima dolazi, a s njom i veća potrošnja električne energije i ostalih energenata. Plin je jako važan za proizvodnju električne energije.

09.50 Rusko vojno osoblje koje je već posjetilo Ukrajinu ne želi se ponovo vratiti na ratište – masovno pišu izvještaje o otpuštanju i prijevremeno raskinu ugovore, objavio je načelnik Luganske regionalne vojne uprave Hajdaj Sergej na Telegramu.

“Da, među 200 demobilisanih vojnika u bazi 3. gardijske brigade specijalnih snaga nakon učešća u ratu protiv Ukrajine, svaka druga osoba je napisala prijavu za otpuštanje ili prijevremeni raskid ugovora”.

-Gaidai je rekao da je oko 500 regrutovanih vojnika iz 205. zasebne motorizovane brigade 49. kombinirane armije Ruske Federacije otišlo u zonu borbenih dejstava kako bi popunili gubitke neprijatelja na privremeno osvojenim teritorijama. Prema riječima načelnika regije Luhansk, svi oni nose zaštitnu opremu, šljemove sovjetskog tipa i jurišne puške AK-12.

09.00 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na Twitteru je objavio snimku na kojoj se vidi puno kamiona. Kako kaže Geraščenko, kamionima je zabranjen promet preko mosta na Krimu tako da oni moraju ići trajektima. Zato se, kaže, stvorila gužva, a vozači čekaju i do četiri dana.

08.30 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

08.00 Ukrajinska vojska je oborila pet helikoptera Ka-52 i dvadesetak dronova, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Ukrajinska vojska objavila je da je na jugu Ukrajine uništeno pet vojnih skladišta ruske vojske.

Također, kako piše ukrajinska vojska, ubijeno je 36 ruskih vojnika, a uništen je i jedan tenk, dva oklopna vozila, četiri helikoptera te dvije cisterne. Ovo se odnosi, naglašava Ukrajina, na jučerašnje događaje na jugu zemlje.

06.30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj britanskih obavještajaca. Ovoga puta bavili su se situacijom u okolici Hersona, grada na jugu kojeg su Rusi okupirali.

“Nakon povlačenja oko 20 km sjeverno od Hersona početkom oktobra, ruske snage vjerovatno pokušavaju konsolidirati novu liniju bojišnice zapadno od sela Milove”, pišu Britanci.

“Teške borbe se nastavljaju duž ove linije, posebno na zapadnom kraju gdje je ukrajinsko napredovanje učinilo da ruska vojska više nije zaštićena rijekom Inhulets. Većina ruskih trupa na ovoj liniji bojišnice i dalje su manje snage VDV (zračnodesantne) jedinice”, pišu Britanci.

“Posljednjih dana ruske su okupacijske vlasti vjerovatno naredile pripremu za evakuaciju nekih civila iz Hersona. Vjerovatno predviđaju da će se borba proširiti na sam grad Herson”, pišu Britanci.

05.00 Gradonačelnik Oleksandr Senkevič rekao je da su ruske snage tokom noći sa srijede na četvrtak žestoko granatirale Mikolajiv. Izjavio je da su pogodili peterokatnu stambenu zgradu, prenosi The Kyiv Independent. Spasioci su na terenu, ali zasad nema informacija o stradalima. 

Rusija je rano ujutro u četvrtak napala naselja oko Kijeva, objavila je regionalna uprava na aplikaciji Telegram. “Spasioci su već na licu mjesta”, istaknuli su, ne navodeći dodatne detalje.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ishrana zbog koje Penelope Cruise izgleda kao da je pronašla eliksir mladosti

Ishrana zbog koje Penelope Cruise izgleda kao da je pronašla eliksir mladosti

Vanredna sjednica KS BiH u subotu, Radnik istupio iz lige

Vanredna sjednica KS BiH u subotu, Radnik istupio iz lige