in

HRT: Klubovi zastupnika lijeve oporbe: Premijerova izjava skandalozna

HRT: Klubovi zastupnika lijeve oporbe: Premijerova izjava skandalozna
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Klubovi zastupnika lijeve oporbe: Premijerova izjava skandalozna

Anka Mrak Taritaš, Sandra Benčić i Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Klubovi zastupnika SDP-a, zeleno-lijevog bloka te Centra i GLAS-a ocijenili su skandaloznom izjavu premijera Andreja Plenkovića kojom insinuira kako je zahtjev oporbe da se rasvijetli pljačka u Ini operacija orkestrirana izvana.

Klubovi zastupnika u priopćenju navode da Plenković paušalno tvrdi kako je potrebno istražiti koliko je ta operacija samo unutarnja, a koliko vanjska, te ih zanima kako, stoji u priopćenju, “paranoični” premijer namjerava istražiti oporbeno djelovanje.

Hoće li možda nazvati glavnu državnu odvjetnicu, kako je to već znao činiti, kada je nakon spektakularnog tjedna uhićen ministar Horvat ili kada je tražio informacije o izvidima koje DORH provodi nad ministrom Paladinom? Ili će možda na oporbu nahuškati policiju i SOA-u, pita lijeva oporba.

Napominju da je njihov posao propitivati, kritizirati, predlagati i nuditi dobre politike i rješenja za bolji život građana te dodaju da ih u tome nitko neće zaustaviti. Onemogućavanje političkog djelovanja i pokušaj gušenja slobode misli koje Plenković, kako navode, provodi osobno svojim izjavama i postupcima, nazvali su autokratskim elementima.

Ustvrdili su da ih premijer time neće zastrašiti, nego još više ojačati u razotkrivanju kontinuiranog kriminala povezanog s HDZ-om i njegovim članovima.

Vratimo fokus na bitno. U Ini se dogodila pljačka stoljeća u režiji HDZ-a, istaknuli su klubovi lijeve oporbe.

Priopćenje su potpisali predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić te predsjednica Kluba zastupnika Centra i GLAS-a Ana Mrak-Taritaš.

Grbin: Nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi Vučićev scenarij

Čelnik SDP-a Peđa Grbin odgovorio je na konferenciji za novinare premijeru Andreju Plenkoviću – koji je sinoć, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da je oporba istragu o plinskom poslovanju u Ini iskoristila za igrokaz i orkestriranu operaciju kojoj je svrha srušiti Vladu te da treba istražiti koliko je unutarnja, a koliko vanjska. Grbin poziva premijera da objasni tu izjavu. 

Grbin je rekao da u svijetu postoji nekoliko oblika vladavine.

– Imamo autokracije, diktature, teokracije, a imamo i demokraciju. Postoji samo jedna suštinska razlika između svih tih sistema vladavine i demokracije. Svaki oblik vladavine ima vlast, a samo demokracija ima opoziciju, koja ne samo da smije, nego mora imati različito mišljenje i to različito mišljenje predstavljati i nuditi građanima. Treba biti u svakom trenutku spremna preuzeti odgovornost za upravljanje državom. Ako to znači rušiti vlast koja je kleptokratska, korumpirana, lopovska, onda je to naša obveza. Zgrožen sam istupima jednog nominalnog “europejca”, a ustvari malog tiranina, koji se jučer drznuo najaviti da će na opoziciju u RH poslati represivni aparat, rekao je Peđa Grbin.  

Istaknuo je kako je u subotu povukao paralelu između Vučića i Plenkovića i jučer se pokazalo koliko je bio u pravu.

– Ponašanje kojem smo jučer svjedočili potvrđuje što je Zekanović rekao – Aleksandar Plenković. Onda to nije bila greška, nego činjenica, dodao je.

“Naše su financije transparentne, prolaze reviziju”

Na novinarski upit o premijerovim izjavama o “vanjskom utjecaju”, rekao je da je to mantra mnogih nedemokratskih sustava.

– To je mantra Aleksandra Vučića koji to ponavlja u svojim poslanicama srpskom narodu. Plenković je očito to počeo raditi prema ljudima koji žive u ovoj zemlji. Naše su financije transparentne, prolaze reviziju. Konzultiram li se s nekim izvana? Ovisi hoćete li Biljanu Borzan tretirati kao netko tko je izvana. To je odgovor na to pitanje. Srećom, ne mogu ući u Plenkovićevu glavu, ali bilo bi apsolutno legitimno da ako ima saznanja da se nešto u Hrvatskoj događa, da imamo intervenciju vanjskih čimbenika, neprijatelja, da to otvoreno kaže. Ako misli da je SDP na platnom spisku neke strane sile, onda, brate reci, nemoj ovako puštati probne balone i prijetiti da ćeš nahuškati represivni aparat na oporbu. Nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi Vučićev scenarij, rekao je Grbin.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Vidjet ćemo tko želi spriječiti da javnost dobije odgovore na legitimna pitanja”

Naglasio je da se oporba dogovara o nekim stvarima i može se složiti oko njih. 

– Jučer smo vidjeli da slučaj dede Dane i babe Rade nije jedini slučaj izvlačenja novca i plina iz Ine. Zar je čudo da se oporba slaže da ovu pljačku treba istražiti? Tražimo da nam predsjednik Sabora odgovori na ova pitanja, a on neće. Vidjet ćemo tko želi spriječiti da javnost dobije odgovore na legitimna pitanja. Jedno je legitimno pitanje, zašto je Škugor mogao prodavati plin po 20 eura, a Vlada nalaže da ga Ina prodaje HEP-u po 40, rekao je. 

Komentirao je i izgradnju stadiona Maksimir.

– Kada govorimo o najskupljem infrastrukturnom projektu u Hrvatskoj, a to je stadion u Maksimiru, onda je vrlo zanimljivo da Grad Zagreb i Dinamo već neko vrijeme pregovaraju o obnovi tog stadiona. Grad Zagreb je na sebe preuzeo obvezu i ništa od toga nije tajno. Nogometni klub Dinamo je rekao kako financiranje s njihove strane nije problem. Onda se nađe Vlada koja iz PR razloga krene ulagati u objekt za koji postoji investitor koji ga je spreman graditi privatnim novcem i ti tamo želiš upumpati javna sredstva. Taj objekt će koštati desetke milijuna eura. U to ćemo ulagati? Naravno, jer oni to neće morati platiti, rekao je.

Habijan: Narod ima pravo znati djeluje li dio oporbe na daljinski upravljač s istoka

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan ocijenio je da Grbin ima problem sam sa sobom i u vlastitoj stranci pa je zadnji koji može govoriti o represiji jer je više od polovice saborskih zastupnika koji su ušli s liste SDP-a izbačeno iz stranke.

U izjavama i nastupu Grbina Habijan vidi nervozu u oporbi i SDP-u.

– Postavlja se interesantno pitanje čemu svjedočimo određenoj nervozi od strane oporbe, pogotovo ako pogledamo današnju izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Smatramo u HDZ-u da narod ima pravo znati sluša li ili djeluje dio oporbe na, nazovimo to tako, daljinski upravljač određenih centara moći s istoka, rekao je Habijan, dodajući da isto tako narod ima pravo znati koristi li se možda pojedini dio oporbe financijskim sredstvima iz centara moći s istoka.

– Ako pogledate narativ većeg dijela oporbe prije nego što je započela ruska agresija na Ukrajinu, sjetimo se da su postojale također određene izjave oko odbijanja da se prihvati u Hrvatskom saboru deklaracija o Ukrajini, a isto tako i odugovlačenja ratifikacije i primanja Švedske i Finske u NATO, rekao je HDZ-ov saborski zastupnik i zaključio da su jedine aktivnosti oporbe u Hrvatskoj usmjerene na rušenje Vlade. 

Prema njegovim riječima, oporba je, uz već poznate termine da su svi članovi HDZ-a lopovi i kriminalci, u posljednje vrijeme dodala i termine veleizdajice i kvislinzi.

– Cijeli taj narativ koji postoji kod oporbe nema nikakvog drugog sadržaja i cijelo vrijeme imamo nekakvo recikliranje određenog medijskog sadržaja kojeg pročitaju u medijima i onda na tome pokušavaju graditi neku svoju političku priču, istaknuo je Habijan.

Dodao je kako oporba ne nudi nikakav konkretan sadržaj dok se aktualna Vlada, ocijenio je, u proteklih šest godina uspješno nosi s mnogim izazovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DA SI U PRAVOJ KUHINJI LETJELA BI VAN: Mevlija Delić se rasplakala u “Masterchefu”

DA SI U PRAVOJ KUHINJI LETJELA BI VAN: Mevlija Delić se rasplakala u “Masterchefu”

NUNI I SIMI SE POTUKLI  I RAZLUPALI SETUP!?  *simi krvario*

NUNI I SIMI SE POTUKLI I RAZLUPALI SETUP!? *simi krvario*