in

Utorak na jugu nestabilan, lokalno uz nevrijeme, a sjevernije većinom suho

Utorak na jugu nestabilan, lokalno uz nevrijeme, a sjevernije većinom suho
Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Premda vrijeme ovaj tjedan neće biti stabilno, za većinu u Hrvatskoj i bližoj okolici vjerojatno neće biti ni odviše loše. Najnepovoljnije u noći i utorak prijepodne na dijelu srednjeg Jadrana i posebice na krajnjem jugu Hrvatske, za koji su meteorolozi prognostičari DHMZ-a objavili narančasto upozorenje – drugo od 3 moguća stupnja – i to zbog vrlo velike vjerojatnosti ne samo za obilne pljuskove s grmljavinom, nego i za olujno nevrijeme, pijavice, jako i olujno jugo pa buru, zbog koje će ograničenja u prometu biti i u pretežno sunčanu srijedu, osobito podno Velebita.

U nastavku tjedna mirnije, ali promjenjivo, u većini krajeva uz najčešću kišu u četvrtak i petak. Srećom za mnoge – u malim količinama. A vjerujem da mnoge vesele i prognozirane dnevne vrijednosti temperature zraka od 19 do 24 °C te posebice izostanak jutarnjih mrazova u kontinentalnom području. Stoga će se i dalje moći barem malo štedjeti na energentima, a ostvare li se prilično vjerojatne dugoročnije prognoze – pretjerane hladnoće neće biti ni u nastavku listopada. No, sljedeći će tjedan u većini Hrvatske vjerojatno biti kišovitiji od prošloga i ovoga, osim na jugu Hrvatske – ostvare li se ove kratkotročne prognoze obilnih pljuskova u noći i utorak prijepodne.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak na jugu nestabilan, moguće nevrijeme, a sjevernije većinom suho i sunčanije

U noći i utorak prijepodne – prema ocjeni većine – na jugu Hrvatske bit će najnepovoljnije vrijeme u usporedbi s našim ostalim krajevima jer je vrlo velika vjerojatnost ne samo za obilnije pljuskove s grmljavinom, nego i za lokalna olujna nevremena, pijavice, te najprije jako, na udare i olujno jugo, zatim istočnjak i buru. Naravno, i more valovito, čak i jače valovito. Stoga ne morate li – ne budite u prometu. Poslijepodne mirnije, ali još ponegdje može biti povremene kiše.

I na južnijim dijelovima srednjeg Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije u prvom dijelu utorka nestabilno, zatim sunčanije, uz prolazno smirivanje vjetra, pa navečer ponovno jačanje bure, prema otvorenome sjeverozapadnog vjetra. Najniža temperatura zraka većinom od 11 do 16 °C, a najviša od 22 do 24 °C.

Iznadprosječno toplo za ovaj dio godine bit će i na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu, gdje će poslijepodne i osobito navečer jačati bura, koja će uglavnom podno Velebita imati i olujne udare. U gorju oblačnije i svježije, uz mjestimičnu jutarnju maglu te mogućnost za ponegdje malo kiše.

Ni u središnjoj Hrvatskoj ne može se jamčiti sasvim suho jer će i dalje biti dosta oblaka, u noći i ujutro gdjegod i magle. Temperatura zraka barem oko srednjih vrijednosti za ovaj dio listopada – ujutro najniža oko 9 °C, a poslijepodne najviša 19 ili 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka i u istočnim hrvatskim krajevima, gdje će također biti umjereno do znatno oblačno, ujutro mjestimice i maglovito, osobito uz rijeke.

U srijedu stabilnije pa opet promjenjivije

I sljedećih dana magla po nizinama česta, ali uglavnom ne i dugotrajna. Osim nje, bit će i sunčanih sati, ali i mnogo oblaka iz kojih malo mjestimične kiše gotovo svakodnevno može pasti osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, u četvrtak i petak pak u većini kontinentalnih područja.

I na Jadranu u četvrtak i petak promjenjivo, uz čestu, ali ne i obilnu kišu. Vjetar će oslabjeti, ali će još tijekom pretežno sunčane srijede puhati bura, na udare lokalno i olujna, prema otvorenome umjeren do jak sjeverozapadni vjetar.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Milan Popović nemoćan da zaštiti bogatstvo: Severina traži pola moje imovine

Milan Popović nemoćan da zaštiti bogatstvo: Severina traži pola moje imovine

Poslije pandemije korone najviše se priča o depresiji

Poslije pandemije korone najviše se priča o depresiji