in

RAT UŽIVO: Broj mrtvih u napadu ruskih dronova kamikaza na Zaporižji narastao na 19

RAT UŽIVO: Broj mrtvih u napadu ruskih dronova kamikaza na Zaporižji narastao na 19
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Broj mrtvih u napadu ruskih dronova kamikaza na Zaporižji narastao na 19

22:25 Broj mrtvih u ruskom napadu na Zaporožju porastao je na 19, javlja Ukrinform.

Kako javlja ta ukrajinska državna noviaska agencija, tijelo devetnaeste žrtve otkriveno je danas ispod ruševina.

Ranije informacije govorile su  o 14 mrtvih kada su ruske dronovi kamikaze u četvrtak pogodile nekoliko stambenih zgrada ubivši i dijete.

21:45 Ukrajinske zračne snage oborile su danas mitraljezom borbenu bespilotnu letjelicu Shahed-136 iranske proizvodnje mitraljezom. Radi se o tzv. dronu kamikazi.

21:15 Ukrajinski BDP pao je za 30 posto u devet mjeseci, objavilo je u subotu ministarstvo privrede Ukrajine.

20:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

20:20 Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka hiljada civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

19:45 Ukrajinski obavještajci tvrde da su Moskvi počela brojna vojna hapšenja. 

Kako navodi Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, u gradu djeluje specijalne jedinice Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) te da se kreću gradom u pratnji policijskih jedinica.

Tvrde i da je u centru grada došlo do blokade prometa. 

9:30 Poglavar republike Krim koga je na tu dužnost postavila Rusija, Sergej Aksjonov u subotu navečer rekao je da je most preko Kerčkog tjesnaca koji povezuje anektirani poluotok s Rusijom djelomično ponovo otvoren za promet vozova i automobila.

Građevinski objekt dug 19 kilometara zasad ostaje zatvoren za kamione, napisao je na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

Ranije je rusko ministarstvo prometa reklo da se mogu nastaviti koristiti dvije neoštećene trake.

19:00 Eksplozija koja je danas uzrokovala djelomično urušavanje mosta koji povezuje poluostrvo Krim s Rusijom, oštetila je ključnu arteriju za snabdijevanje u posrnulim ratnim naporima Kremlja u južnoj Ukrajini. Ruske vlasti su saopćile da je eksploziju izazvao kamion bomba i da su tri osobe poginule.

Predsjednik regionalnog parlamenta Krima koji podržava Kremlj odmah je optužio Ukrajinu da stoji iza eksplozije. Ukrajinski zvaničnici su više puta prijetili da će napasti most, a neki su slavili uništenje, ali Kijev nije preuzeo odgovornost, javlja agencija AP.

Eksplozija je rizikovala naglu eskalaciju u ruskom osmomjesečnom ratu, s obzirom na neke ruske zastupnike koji su pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi “kontraterorističku operaciju” u znak odmazde, odbacijući izraz “specijalna vojna operacija” koja je umanjivala opseg borbi na obične Ruse.

18:30 Ukrajinski istražitelji zabilježili su 1100 ruskih ratnih zločina u okupiranom dijelu regije Harkiv, prema podacima regionalne policije.

Većina kaznenih postupaka, oko 1000, pokrenuta je zbog kršenja zakona i običaja ratovanja, navodi novinska agencija Interfax Ukrajina.

Također se navodi da su stručnjaci za razminiranje pregledali 1287 hektara vraćenog teritorija i pronašli 20.903 eksplozivna predmeta, od kojih su 1462 dosad uništena.

18:05 NATO mora učiniti više kako bi se zaštitio od megalomanije Vladimira Putina, rekla je njemačka ministrica odbrane. 

Christine Lambrecht rekla je danas da “ne možemo znati dokle može ići Putinova megalomanija”. 

“Jedno je sigurno – trenutna situacija znači da moramo učiniti više zajedno”, rekla je ministrica Lambrecht tokom posjeta njemačkim vojnicima raspoređenim u Litvi.

17:45 Dužnosnik ukrajinske vlade koji je želio ostati anoniman, rekao je za Washington Post da iza napada na Krimski most stoje ukrajinske specijalne službe.

Ukrajinski portal Pravda prvi je izvijestio o navodnoj ulozi ukrajinske vlade u eksploziji te citirala neidentificiranog dužnosnika koji je rekao da je u eksploziju na mostu umiješana ukrajinska obavještajna služba, SBU.

17:15 Rusija je imenovala novog zapovjednika svojih snaga u Ukrajini.

Riječ je o Sergeju Surovikinu koji je dosad bio na funkciji zapovjednika Istočnog vojnog okruga Rusije. Bio je zapovjednik ruskih snaga u Siriji. Do 31. oktobra 2017. obnašao je dužnost glavnog zapovjednika Zračno-svemirskih snaga Ruske Federacije.

16:50 Rusko ministarstvo prometa priopćilo je da je ograničeni cestovni promet za automobile i autobuse ponovo uspostavljen trakom koja nije stradala u eksploziji na Krimskom mostu. 

Rečeno je da će promet za sada biti ograničen na prijelaz između Krima i ruskog poluotoka Taman u izmjeničnim smjerovima.

Sergej Aksjonov, guverner Krimskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. godine, poručio je na društvenim mrežama da će teška teretna vozila morati prelaziti na Krim i s njega trajektom.

16:27 Niz eksplozija koje su potresle Harkiv rano jutros izazvale su požar u jednoj od gradskih zdravstvenih ustanova, rekao je gradonačelnik tog istočnog ukrajinskog grada.

Ihor Terekhov rekao je na Telegramu da su eksplozije rezultat raketnih napada u središtu grada, prenosi AP. Udari su izazvali i požar u jednoj nestambenoj zgradi.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama nakon eksplozija, koje su pokrenule niz sekundarnih eksplozija.

16:08 Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ostala je zbog novog granatiranja bez posljednjeg izvora vanjskog električnog napajanja i sada se koristi pomoćnim generatorima, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

15:55 Rusija je imenovala novog višeg komandanta ruskih snaga u Ukrajini.

Sergej Surovikin, bivši komandant ruskih operacija u Siriji, “notorno je korumpiran i brutalan general čak i prema standardima ruske vojske”, tvrdi ministarstvo odbrane Velike Britanije.

15:31 Ruski mediji objavili su snimku koja navodno prikazuje zaustavljanje kamiona koji je eksplodirao na Krimskom mostu na kontrolnom punktu malo prije eksplozije.

Na snimci se vide bijeli kamion te članovi policije i vojske koji ga pregledavaju i nadgledaju situaciju, piše ruska Lenta.

15:21 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio se stanovnicima Cetinja u Crnoj Gori te im je zahvalio na podršci. Ondje se sto dana zaredom protestovalo protiv rata, a Zelenskij im je poručio da se Rusija plaši jedinstva Zapada.

15:02 Ruski istražni odbor priopćio je da su tri osobe ubijene u jutrošnjem napadu na Krimski most. U priopćenju objavljenom putem ruske državne novinske agencije, vlasti su rekle: “Na Krimskom mostu poginuli su putnici osobnog automobila koji je vozio pored eksplodiranog kamiona, tijela muškarca i žene izvađena su iz vode.”

“Istragom su utvrđeni podaci o kamionu koji je dignut u zrak na Krimskom mostu, a protiv vlasnika, stanovnika Krasnodarskog teritorija, pokrenute su istražne radnje u mjestu njegovog prebivališta”, rekao je Istražni odbor. “Također se proučava trasa kretanja automobila i dokumentacija”, dodali su.

14:47 Čini se da Rusija umanjuje ozbiljnost eksplozije mosta – koja je zapravo presjekla najizravniju rutu za opskrbu južne Ukrajine. Ministarstvo odbrane je upravo objavilo da se ruske trupe u regijama Mikolajiv, Krivi Rih i Zaporižja mogu u potpunosti opskrbljivati kopnenim i morskim koridorima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14:22 Nove satelitske snimke pokazuju hiljade ljudi okupljenih na vojnim demonstracijama i skupu povodom 70. rođendana Vladimira Putina.

Prema medijskim izvještajima, 20.000 čečenskih boraca okupilo se na skupu u blizini zračne baze Khankala u predgrađu Groznog.

14:05 Elizabeth Tsurkov, saradnica na Institutu za strategiju i politiku Newlines, think-tanku sa sjedištem u Washingtonu, prije samo nekoliko mjeseci tvitala je da Rusija tvrdi da Krimski most nije mogao biti napadnut.

“Prije samo 3 mjeseca ruska propaganda je tvrdila da je Krimski most nemoguće napasti zbog 20 različitih načina zaštite koji ga pokrivaju, uključujući i vojne dupine. Kakav kolosalan neuspjeh”, napisala je.

13:58 Nakon što je američki predsjednik Joe Biden upozorio da se svijet suočava s najvećim izgledima za nuklearni rat u posljednjih 60 godina, visoki dužnosnik administracije kaže da nije došlo do promjene u američkom nuklearnom stavu.

“Nismo vidjeli nikakve naznake aktivnosti [iz Rusije] koje bi nas natjerale da promijenimo svoje vlastito nuklearno odvraćanje”, rekao je visoki dužnosnik, dodajući da SAD nastavlja pratiti pokrete ruske vojske radi bilo kakve promjene u svom nuklearnom stavu.

Iako ovaj dužnosnik ne bi išao tako daleko kao Biden rekavši da se svijet suočava s mogućnošću nuklearne krize prvi put od 1960-ih, rekao je da su “ulozi očito veći sada” kao rezultat niza vojnih neuspjeha s kojima se Rusija suočava u Ukrajini.

13:35 Ukrajina nije povezana s ubistvom Darije Dugine, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakon što su se ovih dana pojavile informacije kako američke sigurnosne službe vjeruju da Kijev stoji iza napada.

13:19 Teretni voz u Ilovajsku u regiji Donjecka pod ruskom okupacijom pogodila je “snažna eksplozija” danas ujutro po lokalnom vremenu, tvrdi savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrušenko.

“Ne samo Krim. Ne samo spremnici goriva. U Ilovajsku je pogođen i teretni vlak. Mještani izvještavaju o prilično snažnoj eksploziji i naknadnoj detonaciji noću. Okupatori sada imaju velikih problema s opskrbom s obje strane”, rekao je Andrušenko, misleći na eksploziju u kojoj je sudjelovala cisterna na Krimskom mostu koji povezuje rusku regiju Krasnodar s poluotokom Krim koji je Rusija anektirala.

Proruske vlasti u samoproglašenoj republici Donjeck potvrdile su incident, objavljujući video na kojem se vide posljedice požara na lokalnoj željezničkoj stanici. Još uvijek nije poznato ima li žrtava u eksploziji.

13:08 Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da su “ukrajinski vandali uspjeli svojim krvavim rukama dospjeti do Krimskog mosta”, citirao ga je Interfax.

“Sada imaju nešto, na što mogu biti ponosni. U 23 godina svoje gospodarske aktivnosti, nisu uspjeli izgraditi ništa vrijedno pozornosti na Krimu, no (sada) su uspjeli oštetiti cestu ruskog mosta”, dodao je Konstantinov.

Konstantinov je rekao da šteta nije “ozbiljne prirode” i da će ubrzo biti popravljena.

12:59 U kratkoj objavi na svom službenom Twitteru ukrajinsko ministarstvo odbrane reagiralo je na eksploziju na Krimskom mostu rekavši: “Raketna krstarica Moskva i Krimski most – dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu – srušeni su. Šta je sljedeće na redu, Rusi?”

12:34 Ukrajinske novine Ukrajinska pravda kažu da je jedan od njihovih izvora u policiji tvrdio da iza eksplozije na Krimskom mostu stoji Služba sigurnosti Ukrajine.

Međutim, nije bilo službenih komentara, a izvor eksplozije još uvijek nije potvrđen. Ruske vlasti su to pripisale kamionu bombi.

12:05 Devetnaest kilometara dugačak i viši od Kipa slobode, projekt Krimskog mosta do okupiranog Krimskog poluotoka bio je dragulj u kruni infrastrukturnih projekata Vladimira Putina. U ruskim je medijima opisan kao “konstrukcija stoljeća”, piše The Guardian.

11:45 Ruske vlasti osudile su napad na most kao “terorističku akciju” u režiji Ukrajine.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je: “Reakcija kijevskog režima na uništavanje civilne infrastrukture pokazuje njegovu terorističku prirodu.”

11:05 I željeznički i automobilski rasponi Krimskog mosta oštećeni su u eksploziji, prema savjetniku ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

10:42 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je predsjednik Putin primio izvještaj o eksploziji na Krimskom mostu. “Predsjednik je zadužio premijera da formira vladino povjerenstvo koje će što prije razjasniti uzroke incidenta i otkloniti posljedice”, navodi se u saopćenju. “Također će uključivati čelnike Krasnodarskog kraja i Krima, kao i predstavnike Federalne službe straže, Federalne službe sigurnosti i Ministarstva unutarnjih poslova. Po uputama predsjednika, ministri Saveljev i Kurenkov otišli su na mjesto nesreće”.

10:24 Vojni analitičar i umirovljeni australski general Mick Ryan smatra da je teorija o ukrajinskom napadu na Krimski most vrlo vjerovatna. “Ukrajinci su do sada bili izvrsni u kreiranju i izvršavanju operacija prije napredovanja svoje vojske. Ovo bi mogao biti dio njihovog plana da povrate Krim u kratkom roku, ili obmana s ciljem odvraćanja pozornosti od drugih područja”, smatra general Ryan. “U svakom slučaju, napad na most Rusima predstavlja značajan problem. To ne zaustavlja opskrbu Krima, koja se može nastaviti čamcima ili kopnenom rutom kroz Melitopolj. No zadržavanje kontrole nad Melitopoljem sad je postalo posebno važno za Ruse. Zbog toga bi moglo doći do preraspoređivanja njihovih snaga na jugu, što će otkriti druge slabosti i prilike koje Ukrajinci mogu iskoristiti”.

10:12 Ruske vlasti kažu da je kamion bomba izazvao požar i djelomično rušenje mosta koji povezuje Krim s Rusijom.

09:56 Savjetnik ukrajinskog predsjednika objavio je poruku na Twitteru nakon proturječnih izvještaja o eksploziji ili požaru koji su oštetili most koji povezuje rusko kopno s okupiranim ukrajinskim poluotokom Krimom, nazivajući to “početkom”, ali ne priznajući izravno ukrajinsku odgovornost. “Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano”, napisao je Mihajlo Podoljak.

09:24 Neimenovani stručnjak za eksplozive, kojega je kontaktirao BBC, rekao je da eksploziju i požar na Krimskom mostu vjerojatno nije uzrokovao projektil. “Ne vide se konkretno mjesto udara i fragmentacijska šteta na površini mosta, što sugerira da nije korišteno oružje koje je udarilo iz zraka”, izjavio je. Prema njemu, uzrok eksplozije mogao bi biti “dobro planiran napad”, ali na samome mostu.

09:08 Visoki ukrajinski vojni zvaničnik nije negirao da Ukrajina stoji iza rušenja dijela Krimskog mosta, ali to nije ni potvrdio. „Sve što mogu da kažem jeste da je kompozicija sa gorivom, koja je namijenjena za snabdijevanje okupacionih snaga na jugu Ukrajine prelazila preko mosta“, kratko je naglasio i instistirao na anonimnosti. Nakon toga je imao kratku poruku za predsjednika Rusije, iz koje dosta toga može protumačiti. „Putin treba da bude sretan. Ne dobijaju svi tako skup poklon za svoj rođendan“, kazao je on.

09:02 Luksuzna jahta čiji je vlasnik vjerojatno ruski oligarh Aleksej Mordašov pojavila se u luci Hong Konga. Riječ je o jednom od najbogatijih oligarha u Rusiji.

08:42 Rusija je prvi put napala Zaporižju dronovima kamikazama punim eksploziva, dok je broj mrtvih u raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu porastao na 11. Regionalni guverner Oleksandr Starukh rekao je da su dronovi Shahed-136 iranske proizvodnje oštetili dva infrastrukturna objekta u gradu. Rekao je da su drugi projektili ponovno pogodili grad, ranivši jednu osobu.

08:24 Ukrajinska vojska ponovno je zauzela 2400 kvadratnih kilometara teritorija u regiji Herson na jugu zemlje, rekao je u petak visoki ukrajinski dužnosnik. Kyrylo Tymoshenko, zamjenik šefa ureda predsjednika rekao je da je šest naselja oslobođeno u okrugu Herson, kao i 61 u okrugu Beryslav.

07:52 Ukrajinska vojska objavila je da su Rusi pretpjeli velike gubitke na jugu. Navodi se da su ukrajinski branitelji uništili Rusima najmanje šest tenkova, osam visoko-kalibarskih haubica i dva zemlja-zrak raketna sustava. Ukrajinci također tvrde da su ubili 110 ruskih vonika i srušili tri drona u Odesi i Mikolajivskoj regiji.

07:28 Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo kako izgleda vožnja po miniranom području. 

07:14 Ruske snage raketirale su Harkiv. Gradonačelnik Ihor Terekhov objavio je da je Rusija raketirala dio grada u kojem je pogodila bolnicu. Zgrada je planula nakon raketiranja, a vijesti o žrtvama i dalje nema.

06:42 Ukrajinska vojska objavila je da su ruski dronovi kamikaze stigli u Bjelorusiju odakle se očekuje da će napadati položaje u Ukrajini. Navodno se radi o 20 iranskih Shahed-136 dronova stacioniranih na Luninec aerodromu 50 kilometara od granice s Ukrajinom.

06:12 Ukrajina je također zatražila da odbor direktora MMF-a nadzire program kako bi se time osnažila politička predanost i dodatno katalizirala potpora donatora, objavio je MMF.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Mostaru obilježen Međunarodni dan kave / Bljesak.info

U Mostaru obilježen Međunarodni dan kave / Bljesak.info

Mulalić saznao loše vijesti pred novi derbi: Dva prvotimca propuštaju naredno kolo

Mulalić saznao loše vijesti pred novi derbi: Dva prvotimca propuštaju naredno kolo