in

Ajvar, musaka i salata od crvene kraljice jeseni

Ajvar, musaka i salata od crvene kraljice jeseni
Slatka-Tajna.Eu

Roga crvena paprika kraljica je jeseni. Najčešće se koristi za pečenje i pripremu salate od pečene paprike, a u sebi krije bogatstvo vitamina i minerala potrebnih čovjekovom organizmu. Sirove, tople pečene, popržene s paradajzom i jajima, pečene, ali ohlađene – za salatu, same ili sa sirom… Crvenoj jesenjoj paprici nema premca. Kraljica je zimnice. Sve vrste paprika, pa tako i paprika roga, nemaju veliku energetsku vrijednost, pa su pogodne za dijetalnu ishranu, a također bogate vitaminima i mineralima. Od crvene roga paprike mogu se praviti razna jela

 

AJVAR

SASTOJCI:

5 kilograma crvene roga paprike

2,5 kilograma patlidžana

2 glavice bijelog luka

5 litara vode

200 ml sirćeta

800 ml biljnog ulja

1 velika kašika soli

nekoliko ljutih feferona prema želji

 

PRIPREMA

Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Bijeli luk ogulite i očistite.

U velikom loncu zagrijte 5 litara vode sa sirćetom i velikom kašikom soli. Kada voda provri stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.

Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju. Patlidžane, paprike, bijeli luk i feferone sameljite u mašini za mljevenje na koju ste naštimali ploče s najmanjim otvorima. Ulje zagrijte u dubokom loncu te stavite pržiti dobivenu smjesu od bijelog luka, paprika, patlidžana i feferona. Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte otprilike dva sata. Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću.

MUSAKA

 

SASTOJCI:

1 kg crvenih paprika

1 krompir

Fil:

500 g mljevenog mesa

3 glavice crvenog luka

3 mrkve

3-4 kašike maslinovog ulja

1 kašika biljnog začina

1 jaje

malo bibera

nekoliko čehni bijelog luka

prema potrebi so

 

PRIPREMA:

Paprike operite, odsijecite peteljku i ostranite sjemenke. Isijecite ih po dužini na 2 ili 3 dijela. U šerpu stavite ulje da se ugrije pa dodajte isjeckane crveni i bijeli luk, mrkvu, te biljne začine, biber i meso. Dinstajte 15 minuta i na kraju dodajte jedno umućeno jaje. Dobro sjedinite. U vatrostalnu zdjelu stavite malo ulja pa poredajte jedan krompir isječen na tanke listiće. Preko krompira staviti paprike. Preko paprika fil od mesa (pola smjese). Ponovo stavite paprike, pa fil, pa paprike. Poprskajte s malo ulja i malo biljnog začina. Prekrijte folijom i pecite jedan sat na 220 Celzijevih stepeni. Posljednjih 15 minuta skinite foliju, da se musaka zapeče.

SALATA

 

SASTOJCI:

6 paprika

70 g ulja

1 glavica bijelog luka

sirće

so

peršun

 

PRIPREMA:

Paprike ispecite i držite u pokrivenoj posudi da bi se lakše oljuštile. Napravite sok od ulja, sirćeta i soli, sitno sjeckanog bijelog luka i peršuna. Paprike potopite u ovaj sok i držite dok ga ne upiju.

The post Ajvar, musaka i salata od crvene kraljice jeseni appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Skandal – Hapšenje na utakmici zbog namještanja, klubu slijedi ispadanje!

Skandal – Hapšenje na utakmici zbog namještanja, klubu slijedi ispadanje!

OGLASILA SE TEA NAKON VIJESTI DA JE UHAPŠENA: Prijeti tužbama

OGLASILA SE TEA NAKON VIJESTI DA JE UHAPŠENA: Prijeti tužbama