in

RAT UŽIVO: Lavrov – ‘NATO je otišao predaleko’

RAT UŽIVO: Lavrov – ‘NATO je otišao predaleko’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Lavrov – ‘NATO je otišao predaleko’

19:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dao je veliki intervju za BBC

Pozvao je je na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji, rekavši da su dužnosnici te zemlje počeli pripremati rusko društvo za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

18:55 Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je u četvrtak govor u kojem je istaknuo kako je rizik od nuklearnog armagedona sada na razini na kojoj je posljednji put bio 1962. godine tokom Kubanske krize.

18:20 Ukrajinski vojnici izvijestili su o prekidima rada Starlink komunikacijskih uređaja dok su se borili na prvoj liniji, objavili su ukrajinski dužnosnici, a prenosi FT.

Hiljade terminala satelitske širokopojasne usluge Starlink Elona Muska isporučeno je u Ukrajinu kako bi se vojnicima pomoglo u upravljanju dronovima, primanju vitalnih obavještajnih podataka i međusobnoj komunikaciji.

Prekidi su spriječili napore za oslobađanje teritorija od ruskih snaga, a neki su prekidi rezultirali katastrofalnim gubitkom komunikacije posljednjih sedmica, citirao je Financial Times izjavu jednog visokog dužnosnika ukrajinske vlade.

18:00 Ne postoje nikakvi znakovi da se Putin priprema upotrijebiti nuklearno oružje, piše Politico pozivajući se na izvore iz Pentagona.

Ova vijest dolazi nakon što je Biden ranije upozorio na rizik od nuklearnog armagedona. Rusija još uvijek nije komentirala Bidenove izjave.

17:52 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je NATO tokom obraćanja na sastanku povjerenstva stranke Jedinstvena Rusija. “Francuski predsjednik Emmanuel Macron svojedobno je rekao da je kod NATO-a nastupila ‘moždana smrt’… Takav NATO je otišao predaleko. Oni njeguju kijevski neonacistički režim”, rekao je Lavrov, prenosi ruska prorežimska novinska agencija TASS: “Kao što znate, jučer je sazvan summit takozvane Europske političke zajednice na inicijativu predsjednika Macrona, a nakon sastanka šef diplomacije EU Josep Borrell ponosno je izjavio da se sigurnosna struktura razvijala bez uplitanja Rusije. Dakle, držali su se linije Kijeva, potičući sulude fantazije onih koji tamo još uvijek imaju vlast.”

17:28 Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava glasalo je danas o imenovanju posebnog izvjestitelja koji će ispitati situaciju po pitanju ljudskih prava u Rusiji.

17:18 Rusija je navodno smijenila zapovjednika svog Istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Alexandera Chaikoa, izvijestila je novinska kuća RBC.

16:54 Ruske snage su objavile da su zauzele nekoliko sela kod industrijskog grada Bahmuta na istoku Ukrajine. Novinari AFP-a su u središtu Bahmuta čuli zvuk teškog topništva i bacača raketa. 

16:42 U samom ruskom državnom vrhu došlo je do sukoba. Član najužeg kruga Vladimira Putina izravno se suočio s ruskim predsjednikom zbog pogrešaka i propusta u ratu u Ukrajini, izvijestio je Washington Post pozivajući se na američke obavještajne službe. Pojedinac, kojeg Post nije imenovao, navodno je Putinu izrazio zabrinutost zbog lošeg vođenja rata i grešaka koje čine ruski vojni čelnici. “Od početka okupacije svjedoci smo rastuće uzbune iz brojnih Putinovih najužih krugova. Naše procjene sugeriraju da su posebno potaknuti nedavnim ruskim gubicima, pogrešnim smjerom kojim rat ide i velikim vojnim nedostacima”, rekao je anonimni izvor iz zapadne obavještajne službe za WP. Drugi visoki dužnosnik rekao je da mnogi oko Putina vjeruju da rat ne ide u dobrom smjeru.

16:18 Norveška je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, prema izvorima i podacima.

15:54 Norveška je poslala specijalizirani brod za inspekciju podmorskog plinovoda do Njemačke zbog sigurnosnih zabrinutosti nakon sumnje na sabotažu prošli mjesec na dva plinovoda Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, prema izvorima i podacima.

15:39 Britanci su objavili novu ratnu kartu iz Ukrajine

15:19 Prema neslužbenim informacijama, kako prenosi Kyiv Post, ukrajinska vojska oslobodila je selo Makivka u Luhansku.

Jučer su Ukrajinci objavili da su oslobodili mjesto Hrekivka.

14:56 Finska premijerka Sanna Marin rekla je da Rusija mora napustiti okupirane dijelove Ukrajine kako bi se rat okončao.

14:32 Broj žrtava ruskih raketnih napada na grad Zaporižje u južnoj Ukrajini porastao je na 11, prema ukrajinskoj državnoj hitnoj službi. Tijela osmero civila pronađena su ispod ruševina stambene kuće, objavljeno je na Facebooku.

Najmanje 15 ljudi i dalje se vode kao nestali, rekao je sekretar gradskog vijeća Zaporižja Andrij Kurtijev.

14:12 “Ruski okupatori ukrali su službeni pečat nuklearne elektrane Zaporižja, koji se koristi za autorizaciju dokumenata”, tvrdi ukrajinska državna nuklearna energetska kompanija.

13:54 Pojavile su se snimke mobiliziranih muškaraca u Rusiji kako otvaraju vrećice sa stvarima koje su dobili od lokalnih vlasti u Jakutiji, na ruskom Dalekom istoku, dok napuštaju tu regiju.

Tokom videa, koji je podijelio BBC-jev novinar Francis Scarr, čuje se kako se muškarci smiju dok gledaju sadržaj torbi koje sadrže čokoladicu, higijenske uloške i pribor za prvu pomoć.

13:36 Kira Rudik, zastupnica u ukrajinskom parlamentu, putem videoveze gostovala je na N1 i komentirala najnovija događanja u Ukrajini.

“Mislimo da, bez obzira na ono u Putinovoj glavi, moramo biti spremni. Naši saveznici moraju biti spremni, predvidjeti kakva će biti ruska reakcija. Zabrinuti smo zbog Putinove izjave o uporabi nuklearnog oružja. I dalje je velik rizik od uporabe taktičkog nuklearnog oružja i moramo biti spremni. Kod kuće imam ruksak sa svim što mi je potrebno u slučaju nuklearnog napada. Sve je spakirano u vakuumu kako ne bi bilo izloženo radijaciji. Morate imati konzerviranu hranu i vodu te posebna odijela”, rekla je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:01 Guverner Dnjepropetrovske oblasti, Valentin Rezničenko, objavio je da je grad Nikopolj “cijelu noć podrhtavao od eksplozija”.

“U Nikopolj je palo gotovo 40 ruskih granata. U gradu je oštećeno nekoliko visokih zgrada, više od deset privatnih kuća, gospodarskih zgrada, poduzeća prometne infrastrukture, plinovoda i električne mreže”, napisao je na Telegramu.

12:56 Najmanje pet osoba je poginulo, a isto toliko ih je povrijeđeno nakon što su ukrajinske snage pogodile autobus dok su granatirale strateški važan most u južnom dijelu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Rusije, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.

Vlast koju je uspostavila Rusija izvijestila je da se napad dogodio dok je autobus vozio civile preko mosta u blizini sela Darivka. Tvrdnje o napadu nisu neovisno provjerene.

12:22 Ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov ima jednostavnu poruku za ruske vojnike: “Obećali su vam laganu šetnju, ali su vas poslali u zamku.” U snimljenom obraćanju koje je podijelio na Telegramu, Reznikov ih je pozvao da spase Rusiju od tragedije i rusku vojsku od poniženja.

“Uništavate cijele gradove. Kako će vas historija pamtiti?”, rekao je.

11:56 “Vladimir Putin je ponižen na terenu i lišen je pravih opcija, rekao je Mark Voyager iz Centra za analizu evropske politike. Govoreći za Sky News, Voyager je rekao da nedavni ruski raketni napadi na ciljeve u Ukrajini pokazuju da Putinu “ponestaje opcija”.

11:27 Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana objavio je kratku izjavu nakon što je on razgovarao s Vladimirom Putinom. Reuters izvještava da su njih dvojica razgovarali o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini, te da je Erdoğan ponovio spremnost Ankare da učini svoj dio u mirnom rješavanju rata.

10:54 Čini se da bivši gradonačelnik Harkiva koji je bio poznat po svom proruskom stavu sada podržava Ukrajinu u njenom ratu s Rusijom.

Mykhailo Dobkin kandidirao se za prorusku političku stranku, Stranku regija, 2014. i postao ozloglašen u Ukrajini zbog svoje podrške Kremlju.

Međutim, sada se društvenim mrežama širi njegova slika u ukrajinskoj vojnoj uniformi.

10:31 Ruska vojska mobilizirala je 500 kriminalaca u nastojanju da ojača svoje snage u privremeno okupiranoj regiji Donjeck, izvijestio je Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine.

U priopćenju su oružane snage rekle da su kriminalci počeli pristizati u regiju i napomenule da je izdana komanda da se oduzmu mobiteli svima koji stignu u to područje. Također je rečeno da su bivši ruski službenici za provođenje zakona sada imenovani zapovjednicima novoformiranih jedinica.

09.45 Rusi su u jednom danu izgubili 17 tenkova, 31 topnički sistem i 350 vojnika, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske. Oružane snage oborile su još jedan ruski “Aligator”.

08.45 Ukrajinska vojska nastavlja s protuofenzivom na istoku i jugu zemlje. Teške bitke vode se pred predgrađima grada Hersona. Od 15 do 20.000 ruskih vojnika stiješnjeno je u gradu Hersonu, na desnoj obali Dnjepra. Pobjeći mogu samo preko oštećenog Antonivskog mosta u gradu ili hidroelektrane kod Nove Kahovke. Oba objekta kontroliraju Ukrajinci.

07.45 Sažetak Glavnog stožera ukrajinske vojske: 500 kriminalaca poslano u okupiranu Donjecku regiju kao pomoć ruskoj vojsci.

alt

07.00 Ruska vojska ispalila je više od 150 projektila na grad Sumi i njegovu okolicu. Guverner te pokrajine Dmitro Živicki objavio je da su Rusi raketirali mjesta Junakivka, Seredina-Buda, Esman, Krasnopilija, Miropilija, Bilopilija i Velika Pisarivka.

06.00 Ukrajinske snage su vratile više od 500 kvadratnih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson od 1. oktobra, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

U videoobraćanju Zelenskij je kazao da su vojni uspjesi postignuti i u istočnom dijelu Ukrajine. “Ima uspjeha i na istoku. Sigurno će doći dan kada ćemo izvijestiti o uspjesima i u regiji Zaporižja (na jugoistoku Ukrajine), u onim područjima koja još uvijek kontroliraju okupatori”, rekao je ukrajinski predsjednik.

05.00 Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un poslao je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan u kojem hvali njegovo vodstvo protiv “izazova i prijetnji” iz Sjedinjenih Država, objavili su u petak državni mediji službenog Pjongjanga, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap. 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Karleuša se žestoko izblamirala, pa obrisala objavu: Pokušala da privuče pažnju Kanye Westa

Karleuša se žestoko izblamirala, pa obrisala objavu: Pokušala da privuče pažnju Kanye Westa

Tek je stigao u Chelsea, a Aubameyanga već mami još jedan veliki evropski klub

Tek je stigao u Chelsea, a Aubameyanga već mami još jedan veliki evropski klub