in

Ojačajte imunitet protiv virusa i gripa

Ojačajte imunitet protiv virusa i gripa
Slatka-Tajna.Eu

 

U vrijeme kada nam prijete razni virusi i gripe, treba pronaći alternativan način kako da se zaštitimo i djelujemo preventivno protiv opasnosti, bilo da je riječ o Covidu, gripi ili običnoj prehladi. Glavna odbrana našeg tijela je imunitet, čija je funkcija odbraniti organizam od virusa, bakterija i drugih uzročnika infekcija koje mogu naštetiti našem zdravlju

Dobar imunološki sistem osnovni je uvjet za dobro zdralje, a kvalitetan san, boravak na suncu i zraku, redovna tjelesna aktivnost i raznolika, ali uravnotežena prehrana jedan su od načina na koji možete ojačati svoj imunitet u vrijeme virusa i gripa. Prehrana, odnosno unos korisnih tvari u organizam, trebao bi biti jednostavan segment, no mnogim ljudima predstavlja problem. U prehrani često nema dovoljno mikronutrijenata kao što su vitamini i minerali, ali postoji jednostavan način da ih nadoknadimo, uz redovitu konzumaciju dodataka prehrani.

Dodaci prehrani poput vitamina, minerala, ljekovitog bilja, probiotika i eteričnih ulja uspješno se koriste za podršku boljem imunitetu, ali i za prevenciju i tretiranje infekcija koje se javljaju uslijed oslabljenog imuniteta.

VItamin C, saveznik imuniteta

Kada naš imunitet oslabi ili kada smo bolesni, preporučuje se dodatni unos vitamin C. On je  poznat i kao askorbinska kiselina, jer je  vitamin topiv u vodi, koji doprinosi nizu funkcija u našem organizmu, kao što je normalno stvaranje kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, zuba, kostiju, krvnih žila i kože, povećava apsorpciju željeza i djeluje kao antioksidans, a također doprinosi i normalnoj funkciji imunološkog sistema.

Vitamin C se može pronaći u šumskom voću, šipku, marelicama, kiviju, mangu, ananasu, lubenici, dinji, šljivi, grožđu i jabucu, te u citrusnom voću poput mandarina, narandži, grejpa i limuna. Iako je idealno vitamin C unositi hranom, sezonsko voće je slabije dostupno u zimskim mjesecima u godini, upravo kada traje i sezona gripe i prehlade, zbog čega je važno nadoknaditi nedostatak vitamina C uzimanjem dodataka prehrani.

Vitamin D

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju našeg imuniteta. Nalazimo ga u sljedećim namirnicama: u ulju jetre bakalara i drugih masnih riba, npr. u tuni, srdeli, skuši, plodovima mora, bakalaru, lososu (masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15- 25% ukupnog unosa). Vitamin D nalazi se i u shi-take gljivama, žumancu jajeta i jetri (osiguravaju 11-13% ukupnog unosa). Boravak na suncu svakodnevno u trajanju od 20-ak minuta pomaže sintezi vitamina D u količini dovoljnoj za dnevne potrebe organizma.

Kurkuma, moćan saveznik za jačanje imuniteta

Naučna istraživanja pokazala su kako je najefikasniji sastojak kurkume polifenol – kurkumin, koji posjeduje zaštitni učinak na širok spektar bolesti. Polifenoli su biljni spojevi koji imaju snažno antioksidacijsko djelovanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Imunomodulatorna moć kurkumina leži u tome da kurkumin uspijeva modulirati imunološki sistem na način da ga stimulira kada je on preslab (infekcije), odnosno ublažuje aktivnosti imunoloških ćelija kada su one suviše aktivne (stanje alergija i autoimunih bolesti).

Napitak od kurkume, limuna i meda poboljšat će rad disajnog sistema, ublažiti simptome infekcije i ojačati imunitet.

Sastojci:

2 kašičice kurkume

2 kašičice meda

cijeđeni sok od limuna

Priprema:

U kipuću vodu dodajte kurkumu pa ostavite da se hladi nekoliko minuta. Kad se malo ohladi, dodajte med i svježe iscijeđeni sok od limuna. Dobro izmiješajte i popijte odmah, ako je prevruće za piti, dodajte dvije kockice leda.

Spavajte više i kvalitetnije

Spavanje nam je neophodno kako bismo normalno funkcionirali tokom dana, ali i kako bi naš metabolizam radio “kao sat”. Neophodno je da u krevetu provedemo od sedam do devet sati, kako bismo sutradan bili sposobni za sve dnevne aktivnosti. Manjak sna može da ugrozi čitavi imuni sistem. Hronična nesanica dovodi do povećanog rizika od upala, oboljenja, slabog, pa do potpunog gubitka pamćenja, poremećaja u ishrani i kilaži.

Mnoge studije pokazuju da su ljudi koji loše spavaju ili spavaju nedovoljno (ispod 7 sati) skloniji padu imuniteta, odnosno mogu da se razbole usljed dolaska u kontakt s najobičnijim virusom prehlade.

The post Ojačajte imunitet protiv virusa i gripa appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Suprug joj igra već godinama u Manchester Cityju, a ona mrzi taj grad: “Užasno je”

Suprug joj igra već godinama u Manchester Cityju, a ona mrzi taj grad: “Užasno je”

RAT UŽIVO: Patrijarh Kiril pozvao svećenstvo i vjernike da se MOLE ZA ZDRAVLJE Vladimira Putina

RAT UŽIVO: Patrijarh Kiril pozvao svećenstvo i vjernike da se MOLE ZA ZDRAVLJE Vladimira Putina