Categories: Ostalo

Norveška očekuje rekordan prihod od nafte i plina u 2023. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija 

Norveška vlada u sljedećoj godini očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i plina, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021., zahvaljujući procijenjenoj većoj proizvodnji i skoku cijena.

Cijene plina u Europi gotovo su trostruko veće u ovoj godini nakon smanjene opskrbe iz Rusije kojoj su zapadne zemlje uvele sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu. U usporedbi s prošlom godinom više su deset puta.

Norveška, najveći europski dobavljač plina i veliki svjetski proizvođač nafte, očekuje da će u sljedećoj godine crpiti 4,3 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, za 200 tisuća barela dnevno više nego u ovoj godini, što će joj zbog skoka cijena donijeti veliku zaradu.

U nacrtu proračuna za iduću godinu norveško ministarstvo financija prognoziralo je rast prihoda od nafte i plina na rekordnih 1.380 milijardi kruna (131 milijardu dolara), s procijenjenih 1.170 milijardi kruna u ovoj i 288 milijardi kruna u 2021. godini.

Iako Oslo tvrdi da skok cijena plina nije u dugoročnom interesu Norveške, otklonilo je pozive da ograniči cijene, tvrdeći da to neće pomoći Europi da osigura više energije, prenosi Hina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U nacrtu proračuna ministarstvo financija objavilo je i da planira u idućoj godini smanjiti potrošnju iz državnog mirovinskog fonda na financiranje proračuna kako bi obuzdalo inflaciju.

“Iako gospodarstvo pokazuje znakove usporavanja, inflacija je na najvišoj razini od 80-ih godina prošlog stoljeća. Zato je nužan štedljivi proračun u kojem se smanjuje potrošnja iz Vladinog globalnog mirovinskog fonda”, stoji u priopćenju ministarstva.

Predložili su da se iz fonda iduće godine povuče 316,8 milijardi kruna, za gotovo 20 milijardi kruna manje nego u ovoj godini.

“Budemo li sada više trošili, to će izazvati nove probleme jer bismo mogli zacementirati inflaciju na tako visokoj razini da će središnja banka morati podizati kamatne stope više i brže no što je potrebno”, dodaje se.

Očekuju da će inflacija ove godine dosegnuti 4,8 posto i oslabiti na 2,8 posto u 2023.

Bruto domaći proizvod trebao bi u ovoj godini porasti za 2,9 posto, kada se isključi sektor nafte i plina. U idućoj godini rast bi trebao usporiti na 1,7 posto i ponovo blago ubrzati u 2024., uz procijenjenu stopu rasta od dva posto.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Gazanija sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako…

3 minute ago

HARIS DŽINOVIĆ PLATIO KĆERKI ODLAZAK NA MALDIVE! Đinine velike grudi u prvom planu, ulazi u Indijski okean u minijaturnom bikiniju

Pevač Haris Džinović se nedavno, posle više od dve decenije ljubavi, razveo od Meline Galić.…

18 minuta ago

Dužnosnik: Informacije s mjesta nesreće vrlo zabrinjavajuće

Građani prate vijesti o helikopterskoj nesreći širom IranaFoto: Majid Asgaripour / ReutersHelikopter koji je prevozio…

23 minute ago

Radukanu odustala od kvalifikacija za Rolan Garos

Britanska teniserka Ema Radukanu ipak neće igrati na drugom grend slemu sezone, Rolan Garosu. Ona…

52 minute ago

ŠOKANTNA ISPOVIJEST POZNATOG PJEVAČA: Ja sam kući dolazio sam i to je ta tuga i ta samoća koja ubije čovjeka

Pjevač Dado Polumenta je u jednom trenutku života i karijere imao mnogo novca, no unatoč svemu doma…

1 sat ago

Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a

Trenutačna kretanja u njemačkom gospodarstvu obilježava slaba ukupna potražnja, objavilo je njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka.…

2 sata ago