in

RAT UŽIVO: U nedavno oslobođenom Limanu pronađena masovna grobnica s više od 50 grobova

RAT UŽIVO: U nedavno oslobođenom Limanu pronađena masovna grobnica s više od 50 grobova
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: U nedavno oslobođenom Limanu pronađena masovna grobnica s više od 50 grobova

22:50 U nedavno oslobođenom Limanu pronađena je masovna grobnica s više od 50 grobova, javljaju lokalni mediji,

Nekoliko grobnica je označeno pločama s imenima, a manji broj obilježen je brojevima, navodi stranica Hromadske.

22:40 Ruski poslovni portal RBK prenosi izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je govorio o granicama unutar kojih se nalaze Donbas, oblasti Herson i Zaporižja, koje je Putin anektirao, te je pokazao kako nije baš siguran koliko teritorija u regijama Herson i Zaporižja je pod ruskom kontrolom.

– Pročitajte naredbu. Tu postoji zakonska formulacija. Općenito, naravno, riječ je o teritoriju na kojemu je djelovala vojno-civilna uprava u vrijeme pripajanja (u sastav Rusije). Ali još jednom ponavljam: određeni teritoriji će biti vraćeni i nastavit ćemo se konsultirati sa stanoništvom koje izrazi želju da živi u Rusiji, rekao je.

22:25 Izvori CNN-a rekli su da američki obavještajci vjeruju da iza ubojstva Darije Dugine stoji ukrajinska vlada. Navode da je nejasno je li Zelenskij znao za zavjeru ili ju je odobrio.

22:00 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Europsku uniju, zemlje G7 i druge partnere da razmotre trenutne sankcije protiv ruske nuklearne tvrtke Rosatom, povezanih kompanija i institucija, te protiv ključnih ruskih zvaničnika u nuklearnom sektoru, navodi se u saopćenju ministarstva.

21:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je “koordinirao daljnje korake na putu euroatlantskih integracija Ukrajine” tokom današnjeg telefonskog razgovora s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Zelenski je na Twitteru poručio: “U stalnom sam kontaktu s našim strateškim partnerima. Imao sam telefonski razgovor s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.”

Stoltenberg je, pak, večeras poručio da će NATO “održati i pojačati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno”.

“Razgovarao sam s predsjednikom Zelenskim i pohvalio hrabri ukrajinski narod i ukrajinske snage za impresivan napredak u povratu svog teritorija od ruskih agresora. Rusija mora zaustaviti rat koji je započela”, poručio je šef NATO-a Stoltenberg na Twitteru. 

21:15 Policija u češkom glavnom gradu Pragu provodi istragu nakon što je nepoznati počinitelj crvenom bojom zašarao zidove ukrajinskog veleposlanstva. 

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako radnik čisti zidove, stepenice i ogradu zgrade.

20:45 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova objavila je na Telegramu da će se države EU-a morati suočiti s istinom i priznati da su ih saveznici izdali. Objavom se referirala na incident sa Sjevernim tokom.

Komentirala je izjavu potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka da je Rusija spremna isporučivati plin kroz neoštećeni dio plinovoda Sjeverni tok 2, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

“Hoće li se nakon toga neko usuditi reći da naša država stoji iza diverzantskog čina? Slažem se da je jako teško spoznati istinu. Ali jednog dana će zemlje Europske unije to morati učiniti i priznati da su ih saveznici izdali”, napisala je Zaharova na Telegramu.

19:50 Ukrajinski guverner Luhanske oblasti Sergej Hajdaj kazao je da je ukrajinska vojska u Luhansku oslobodila šest naselja.

19:25 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nagovijestio je da bi određeni teritoriji unutar četiri regije u Ukrajini koje je Rusija anektirala mogli biti vraćeni.

Govoreći o granicama u regijama Donbas, Herson i Zaporižja, ruska medijska grupa RBC izvještava kako je Peskov rekao sljedeće:

“Pročitajte naredbu. Tu postoji pravna formulacija. Općenito, naravno, tu govorimo o teritoriju na kojem je djelovala vojno-civilna uprava u trenutku prijema [u Rusiju].”

A onda je dodao:

“Ali još jednom ponavljam: određeni teritoriji ondje će biti vraćeni, a mi ćemo nastaviti konzultirati stanovništvo.”

18:54 Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 94 dolara nakon što su OPEC i njegovi saveznici odlučili smanjiti proizvodnju najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

18:14 Vladimir Putin izdao je dekret u kojem naređuje vladi da preuzme kontrolu nad Nuklearnom elektranom Zaporožje i učini je vlasništvom Ruske Federacije.

17:54 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, kaže da su neki mobilizirani Rusi umrli i prije nego što su došli na liniju bojišnice. “Okolnosti su nejasne. Neki su možda umrli od smrzavanja jer su ostavljeni da provedu noć na polju koje je 600 kilometara od njihovog doma”, napisao je.

17:28 Čečenski lider i jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Ramzan Kadirov, dobio je unapređenje. “Želim s vama podijeliti još jednu dobru vijest. Predsjednik Rusije mi je dodijelio čin general-pukovnika. Ukaz je izdan pod brojem 709. Vladimir Vladimirovič osobno me obavijestio o tome i čestitao mi”, podijelio je Kadirov vijest na svom Telegramu.

17:18 Većina hrvatskih zastupnika u EU parlamentu je za nastavak sankcija Rusiji. Nezavisni Mislav Kolakušić je protiv toga i govori da se trebaju okrenuti miru.

16:54 Predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija stabilizirati situaciju u četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirala, čime je neizravno priznao izazove s kojima se suočava Rusija kako bi zadržala kontrolu.

16:38 Rolf Lowatt-Larssen, bivši šef CIA-ine stanice u Moskvi, kaže da zapadni čelnici trebaju Putinove prijetnje shvatiti ozbiljno. “To ne treba shvatiti kao zveckanje oružjem”, poručio je.

16:12 Ukrajina: “Službeno je, počelo je oslobađanje Luhanska.”

15:30 Zadnjih su dana ukrajinske snage postigle značajne uspjehe na dva odvojena fronta. Ponovo su zauzele dijelove teritorija na istoku i probile prve linije na jugu. No, američki dužnosnici smatraju da Ukrajinu prije zime čeka ključna bitka za povrat teritorija.

14:54 Prvi poznati krivični postupak protiv muškarca optuženog za izbjegavanje mobilizacije u Rusiji prijavio je advokat za ljudska prava Pavel Čikov.

Kaže da se 32-godišnji muškarac u gradu Penzi suočava s ozbiljnim krivičnim prijavama jer je odbio potpisati pozive. Za optužbe je moguća kazna od dvije godine zatvora.

14:35 Gari Kasparov, bivši svjetski prvak u šahu i žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, u intervjuu za njemački časopis Spiegel rekao je da je “svaki Rus koji trenutno živi u Rusiji dio Putinovog ratnog stroja”.

14:07 Ukrajina je ustvrdila da je dosad u ratu ubijeno više od 61.000 Rusa. Ministarstvo odbrane zemlje dodalo je da je od 24. februara do 5. oktobra uništeno 2.435 tenkova i 5.038 borbenih oklopnih vozila.

13:45 Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je “vršitelje dužnosti” četiriju nezakonito pripojenih ukrajinskih regija, javlja ruska državna novinska agencija TASS. Četiri novoimenovana čelnika vladat će dok službeni čelnici regija ne budu izabrani u skladu s ruskim zakonom, izvijestio je TASS.

Sva četiri vršitelja dužnosti su isti dužnosnici koji su vodili regije pod ruskom okupacijom prije nego što je Putin potpisao dokumente o aneksiji. Denis Pušilin postao je vršitelj dužnosti šefa Narodne Republike Donjeck (DNR), a Leonid Pasečnik sada je vršitelj dužnosti šefa Narodne Republike Luhansk (LNR), navodi TASS. Jevgenij Balicki bit će vršitelj dužnosti guvernera u regiji Zaporižja, a Vladimir Saldo sada je vršitelj dužnosti guvernera u regiji Herson.

Četvorica dužnosnika potpisala su takozvane ugovore o pristupanju četiri regije Rusiji 30. rujna tijekom ceremonije u Kremlju.

13:14 Članice Evropske unije dogovorile su novi paket sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, objavilo je danas češko predsjedništvo.

12:44 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će nuklearna elektrana Zaporižja raditi pod nadzorom ruskih agencija nakon što je Rusija tvrdila da je službeno anektirala širu regiju Zaporižja, izvijestila je državna novinska agencija RIA.

12:31 Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je danas u Evropskom parlamentu ograničenje cijene plina za proizvodnju električne energije i zauzela se za zajednički sistem nabavke energenata u EU.

12:14 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je pozvao na stvaranje “posebnog suda” koji bi progonio ruske političke i vojne čelnike zbog njihove uloge u invaziji na Ukrajinu.

“Moramo privesti pravdi one čije su odluke započele sve ovo”, rekao je na konferenciji u Parizu. “One koji su počinili izvorni zločin. Zločin u kojem je koncentrirano cjelokupno zlo koje su ruski okupatori pokazali. I još uvijek nemamo takvu institucionalnu osnovu da rusko političko i vojno vodstvo smatramo odgovornim za zločin agresije.”

11:53 Više čelnika proruskih separatista iz okupiranih dijelova Ukrajine navodi da ruske snage pokušavaju zaustaviti ukrajinske protivnapade.

11:09 Oleksandr Staruh, ukrajinski guverner Zaporižja, regije za koju Rusija danas tvrdi da ju je pripojila prema ruskom zakonu, objavio je novi izvještaj na Telegramu.

“Neprijatelj je raketirao regionalni centar i rubne dijelove grada. Uništeni su infrastrukturni objekti. Podaci o žrtvama se razjašnjavaju. Snage protuzračne obrane su djelovale. Ako vidite neeksplodirano streljivo, ne smetajte, ne približavajte se, ne slikajte. Prijavite pronalazak službama”, napisao je Staruh.

10:51 Glavni ruski ratni dopisnik je na državnoj televiziji priznao da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke u ukrajinskoj protuofenzivi.

“U regiji Herson izgubili smo 17 naselja”, rekao je Aleksander Sladkov pripisujući krivnju “debelim” američkim isporukama oružja i “obavještajnim podacima prikupljenim putem satelitskog izviđanja”. Sladkov je jedan od nekoliko ruskih izvjestitelja koji su posljednjih dana objavili gubitke koje Moskva trpi u Ukrajini.

“To ne znači da smo se srušili kao kula od karata. Ove pogreške nisu ogromni strateški neuspjesi. Još uvijek učimo”, rekao je. “Znam da je ovo teško čuti u našem osmom mjesecu specijalne operacije. Čekamo pojačanje”, dodao je misleći na ruske muškarce unovačene u sklopu “posebne mobilizacije” koju je prošlog mjeseca objavio predsjednik Vladimir Putin.

10:12 Sjedinjene Američke Države kažu da nemaju nikakvih naznaka da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom unatoč “zveckanju nuklearnim oružjem” od Moskve, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

“Bilo kakvo nuklearno oružje ili nuklearno zveckanje oružjem shvatamo vrlo ozbiljno, ali želim reći da nismo vidjeli nikakav razlog za prilagodbu vlastitog strateškog nuklearnog stava niti imamo bilo kakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je Jean-Pierre.

09.50 Ukrajinska je vojska oslobodila Davidov Brid, važno selo u Hersonskoj regiji, što je ruske snage prisililo na novo ubrzano povlačenje, piše BBC.

Rusija još uvijek kontrolira grad Herson, glavni grad regije, na jugu. U proteklih 48 sati, ukrajinske snage su se pogurale prema jugu duž zapadne obale rijeke Dnjepar, a ruske jedinice su sada bile prisiljene povući se i iz nekoliko naselja na sjeveru regije Herson.

08.50 Institut za rat je objavio da su ukrajinske snage nastavile ostvarivati ​​značajne uspjehe u Hersonskoj oblasti, dok su istovremeno nastavile napredovanje u Harkivskoj i Luhanskoj oblasti.

“Ukrajinske snage su oslobodile nekoliko naselja na istočnoj obali rijeke Inhulets duž autoceste T2207, prisilivši ruske snage da se povuku prema jugu prema Hersonu. Ukrajinske snage također su nastavile napredovati na jugu duž rijeke Dnjepar i autoceste T0403, tjerajući Ruse južno od granice oblasti Herson-Dnjepropetrovsk prema području Berislav.

Ukrajinske snage također su nastavile napredovati istočno od rijeke Oskil u Harkivskoj oblasti, a ruski izvori tvrde da se vode borbe u blizini autoceste R66 Svatove-Kreminna”, objavio je Institut.

07.45 Na jugu Ukrajine noću oboreno šest ruskih dronova kamikaza, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.00 Institut za proučavanje rata izvijestio je da ukrajinska kampanja onesposobljava ruske pokušaje da prebace dodatnu municiju, rezerve, mobilizirano ljudstvo i odbrambena sredstva na položaje na prvoj liniji.

Stručnjaci su primijetili da su ukrajinske snage oslobodile nekoliko naselja na istočnoj obali rijeke Inhulets, prisilivši ruske trupe na povlačenje prema Hersonu. Također su prekinuli dvije ruske kopnene komunikacijske linije u sjevernoj oblasti Herson, potiskujući ruske jedinice južno od granice oblasti Herson-Dnjepropetrovsk prema području Berislava.

06.00 Ukrajina je postigla velik i brz napredak ovog tjedna, a Zelenski je u obraćanju rekao da su “deseci” gradova ponovno zauzeti. Evo sažetka onoga što se dogodilo na bojnom polju:

-Ukrajinske snage zauzele su grad Dudchany na zapadnoj obali rijeke Dnipro u velikom napredovanju u regiji Herson, prema čelniku administracije okupiranih područja u pokrajini postavljenom od strane Rusije.

-Ruski vojni blogeri opisali su napredovanje ukrajinskog tenka kroz desetke kilometara teritorija duž zapadne obale Dnjepra. Kijev i dalje gotovo ništa ne otkriva o ofenzivi na Herson

-Na istoku su ukrajinske snage napredovale nakon što su zauzele Liman, glavni ruski bastion na sjeveru pokrajine Donjeck. Proruski čelnik u Donjecku rekao je da snage formiraju novu obrambenu liniju oko grada Kreminna.

-Rusija je smijenila zapovjednika svoje Zapadne vojne oblasti

05.00 Regionalni guverner kijevske regije Oleksij Kuleba objavio je da su Rusi dronovima kamikazama napali grad Bila Cerkva, koji se nalazi 80 kilometara južno od Kijeva. Nekoliko zgrada je oštećeno, a planuo je i požar koji pokušavaju ugasiti sve dežurne službe.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HIT U NAJAVI: Poslušajte “Balkanske zore” Aide Husanović

HIT U NAJAVI: Poslušajte “Balkanske zore” Aide Husanović

Mayweather šokirao bivšu djevojku rođendanskim poklonom

Mayweather šokirao bivšu djevojku rođendanskim poklonom